Αναταράξεις στις μετοχές της πανδημίας

Τεχνολογικό sell off στις διεθνείς αγορές, καθώς αρχίζει να διαφαίνεται επιστροφή στην κανονικότητα
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022 07:04
UPD:07:09
REUTERS/Lucy Nicholson

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Νέα «δίνη» σάρωσε τις διεθνείς αγορές, με αφορμή την απότομη «βουτιά» των «αγαπημένων παιδιών» της πανδημίας, όπως το Netflix, που κατέρρευσαν στις «σκοτεινές» προβλέψεις της κορυφαίας υπηρεσίας Streaming και όχι μόνο, καθώς αρχίζει να αχνοφέγγει μία σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετά την κορύφωση της πανδημίας και τα αλλεπάλληλα κύματα των μεταλλάξεων.

Η αργή αλλά σταθερή μετακίνηση των επενδυτών από τις μετοχές ανάπτυξης στις μετοχές αξίας, που υπέφωσκε ήδη από τα τέλη του 2021, φαίνεται να «παίρνει τώρα σάρκα και οστά», κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται στην πορεία του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που από το μέσον της εβδομάδας κινείται σε εδάφη διόρθωσης, δηλαδή με πτώση άνω του 10% από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου του 2021.

Η εξέλιξη αυτή επαναπροσδιορίζει την αγορά μέσα σε ένα «εκρηκτικό τοπίο» υψηλού πληθωρισμού, που κάνει πλέον θέμα χρόνου την αύξηση των επιτοκίων πρώτα στις ΗΠΑ και εν συνεχεία στην Ευρωζώνη. Σε όλο αυτό και το έκρυθμο γεωπολιτικό σκηνικό, στο οποίο, παρά τη διπλωματία, ηχούν τα «τύμπανα του πολέμου» στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές στράφηκαν χθες ξανά στην ασφάλεια του κρατικού χρέους και σε ασφαλή νομίσματα, όπως το γιεν και το ελβετικό φράγκο, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν απώλειες κοντά στο 2%, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχεται ο κλάδος μετάλλων με απώλειες άνω του 3%. Από κοντά το bitcoin και οι τιμές εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο να υπαναχωρεί από τα υψηλά επτά ετών, παρότι κορυφαίοι οίκοι εξακολουθούν να ποντάρουν στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το νέο sell off άρχισε μετά την ανακοίνωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των Netflix και Peloton, για να εξαπλωθεί σε όλα τα ονόματα που ευνοήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την επιστροφή στην ομαλότητα αφού ολοένα και περισσότερες χώρες χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα στήριξης.

Η μετοχή της Netflix έκανε βουτιά μεγαλύτερη από 25%, στη χειρότερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια εννιάμισι ετών, ειδικά μετά την προειδοποίηση ότι οι νέοι συνδρομητές της θα μειωθούν σημαντικά στη διάρκεια του 2022, ενώ η Peloton, η εταιρεία με τα όργανα γυμναστικής που αναγκάστηκε να ανακαλέσει διαδρόμους για λόγους ασφαλείας, «είδε» την αξία της να υποχωρεί ξαφνικά κατά ένα τρίτο, χάνοντας 2,5 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της στη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά την αναγγελία ότι αναστέλλει προσωρινά την παραγωγή ποδηλάτων της.

Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στην ομάδα αυτή, μαζί με ονόματα όπως Zoom και Docusign, των οποίων οι μετοχές εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2020 και σε ορισμένες περιπτώσεις και το 2021, καθώς ο κόσμος αναγκάστηκε να παραμείνει στο σπίτι του λόγω του κορονοϊού. Ωστόσο, τα εμβόλια και η λιγότερη σοβαρή νόσηση που προκαλεί η Όμικρον σημαίνουν ότι πολλές χώρες επιστρέφουν στην κανονική ζωή, εξέλιξη που κάνει κάποιες εταιρείες, όπως Netflix και Peloton, να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τις υψηλές πωλήσεις τους.

Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και στην αγορά πετρελαίου, μετά δε και την ξαφνική αύξηση των αποθεμάτων αργού στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τις απώλειες ωστόσο να περιορίζονται από το αρχικό 3% κοντά στο 0,7%. Ωστόσο, η Morgan Stanley «ανέβασε» την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι, πιθανότατα στο τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ αναλυτές βλέπουν και τις τιμές φυσικού αερίου να εκτοξεύονται σε νέα ύψη, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Υπό πίεση και η αγορά των cryptos

Το τεχνολογικό sell off σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό παρέσυραν και τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να βουλιάζει προς στιγμή κάτω από τα 38.000 δολάρια, σε χαμηλό εξαμήνου, απέχοντας περίπου 40% από το ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου και με την αγορά cryptos να χάνει μέσα σε 24 μόλις ώρες περί τα 156 δισ. δολάρια.

Κάτω από τα 3.000 δολάρια υποχώρησε και το ether. Πιέσεις άσκησαν και οι αρχές σε Βρετανία, Ισπανία και Σιγκαπούρη που προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα λάβουν πιο αυστηρά μέτρα κατά των κρυπτονομισμάτων, όπως και η πρόταση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να τα απαγορεύσει εντελώς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα