Ανοδικά κινείται ο χαλκός στη Σαγκάη

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες της Codelco στη Χιλή
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 08:38

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη, διευρύνοντας την προηγούμενη άνοδο των δύο ημερών από τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η παραγωγή του μετάλλου στη Χιλή ενδέχεται να διαταραχθεί, σε συνδυασμό με τις εικασίες ότι τα επενδυτικά κεφάλαια θα αυξήσουν τις αγορές χαλκού.

Ο αριθμός των ανοιχτών συμβολαίων ή των εντολών αγοράς και πώλησης στο London Metal Exchange, αυξήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα αγγίζοντας χθες τα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων και σηματοδοτώντας ότι τα επενδυτικά κεφάλαια αύξησαν τις αγορές τους, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές. Οι τιμές του χαλκού υποχώρησαν πλέον του 30% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα οποία αναρριχήθηκαν τον Μάϊο του 2006, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ, περιορίζει τη ζήτηση για το βιομηχανικό μέταλλο.

Ο χαλκός για παράδοση τον Μάρτιο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, σημείωσε άνοδο έως 2.170 γιουάν, ποσοστό 4,0%, φθάνοντας στα 56.420 γιουάν (7.235 δολ.) ο μετρικός τόνος. Τα συμβόλαια, που υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών στις 8 Ιανουαρίου, διαπραγματεύθηκαν στα 55.860 γιουάν στο μέσον της συνεδρίασης.

Το μέταλλο για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ της Σαγκάης, σημείωσαν άνοδο έως 2.740 γιουάν, ποσοστό 4,9%, φθάνοντας σήμερα στα 58.700 γιουάν ο τόνος.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε άνοδο 51 δολ., ποσοστό 0,9% για να διαπραγματευθεί στα 5.930 δολ. ο τόνος στις 12:20 π.μ., ώρα Σαγκάης, μετά την υποχώρησή του κατά 11% την εβδομάδα που πέρασε.

Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο σημείωσαν χθες άνοδο 4,5%, καθώς ανησυχία επικράτησε, ότι η παραγωγή της κρατικής Codelco της Χιλής, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χαλκού στον κόσμο, θα διαταραχθεί.

Χθες η Codelco είπε ότι κατολίσθηση ενδέχεται να επηρεάσει το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού της εταιρείας.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το αλουμίνιο στη Σαγκάη και διαπραγματεύθηκε στα 19.970 γιουάν ο τόνος στο μέσον της συνεδρίασης, όπως και στο Λονδίνο, φθάνοντας στα 2.710 δολ. ο τόνος.

Οι τιμές του αλουμινίου έχουν υποχωρήσει 15% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στα οποία αναρριχήθηκαν τον Μάϊο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα