Κίνα: Πάνω από το 1 τρισ. δολ. η αξία στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 10:27

ΠΛΕΟΝ του 1 τρισ. δολ. αναρριχήθηκε η αξία των κινεζικών μετοχών μετά το ράλι των διεθνών δεικτών, σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση της κυβέρνησης για την εισαγωγή των κρατικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο, όπως της Industrial & Commercial Bank of China Ltd.

Η συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων μετοχών των εταιρειών στη Σαγκάη και την Σενζέν, αυξήθηκε χθες στο 1,01 τρισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Τώρα η Κίνα κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αγορών της Ασίας, μετά την Ιαπωνία με 4,8 τρισ. δολ. και το Χονγκ Κονγκ με 2,1 τρισ. δολάρια.

Οι κινεζικές μετοχές έχουν σημειώσει από τον Ιούλιο του 2005 υπερτριπλάσια άνοδο μετά το σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει διαπραγματεύσιμες μετοχές κρατικών εταιρειών ύψους 200 δισ. δολ., να αναζωογονήσει τη ζήτηση των επενδυτών και να ανοίξει τον δρόμο για την εισαγωγή μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας. Η οικονομία της Κίνας, που υπερέβη την αντίστοιχη της Βρετανίας κατακτώντας την τέταρτη θέση στον κόσμο, είχε μέσο ρυθμό ανάπτυξης την τελευταία πενταετία 9,6%.

Οι μετοχές της Industrial & Commercial Bank of China έχουν σημειώσει άνοδο 76% από τη δημόσια εγγραφή ρεκόρ παγκοσμίως ύψους 22 δισ. δολ. τον Οκτώβριο. Οι μετοχές της έχουν αξία 36,7 φορές των κερδών της, έναντι 17,85 φορές που έχουν οι μετοχές του Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index.

Ο Shanghai and Shenzhen 300 Index, που περιλαμβάνει μετοχές Α τάξης σε γιουάν, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 9,3%, μετά την αναρρίχησή του κατά 117% το 2006. Οι μετοχές του διαπραγματεύονται 33,69 φορές των κερδών των εταιρειών.

Σήμερα το γιουάν αναρριχήθηκε στο 1,0001 έναντι του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ και σημείωσε άνοδο 0,17% φθάνοντας στα 7,7943 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 3:05 μ.μ., ώρα Σαγκάης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα