ΟΠΕΚ: Πιέσεις για συμμόρφωση στη μείωση της παραγωγής

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 12:14

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ χαρακτήρισε την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα 53 δολ. το βαρέλι, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, πιέζοντας τις χώρες μέλη του Οργανισμού να συμμορφωθούν με τις συμφωνημένες μειώσεις της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Mohamed al Hamli.

«Είναι πολύ δύσκολο να συμφωνήσεις 100%, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις μειώσεις παραγωγής που συμφωνήσαμε», ανέφερε ο Mohamed al-Hamli, που είναι επίσης ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αμπου Ντάμπι.

Ο ΟΠΕΚ, παραγωγός του 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε το τέταρτο τρίμηνο να μειώσει την παραγωγή κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Φεβρουαρίου. Ο Al-Hamli είπε ότι οι συσκέψεις μεταξύ των υπουργών για τη μείωση των τιμών, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 1,08%, ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 52,94 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Νymex). Το πετρέλαιο κέρδισε κάποιο έδαφος μετά τα σχόλια του al-Hamli και στις 8:20 π.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα) διαπραγματεύθηκε στα 53,22 δολ. το βαρέλι.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abu Dhabi National Oil Co., έχει ήδη δώσει εντολή για την εφαρμογή της δικής της μείωσης παραγωγής πετρελαίου, συμπλήρωσε ο al-Hamli.

H Αramco της Σαουδικής Αραβίας, η μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο θα κάνει τη μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών στην Ασία σε δύο χρόνια, καθώς οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα μειώσουν την παραγωγή για να περιορίσουν την υποχώρηση 12% των τιμών του πετρελαίου φέτος.

Η Saudi Aramco πληροφόρησε τα διϋλιστήρια της Ν. Κορέας ότι οι προμήθειες θα μειωθούν από 11% και 14% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους των διϋλιστηρίων που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς οι συμφωνίες είναι εμπιστευτικές με την Aramco. Τα διϋλιστήρια στην Ιαπωνία θα λάβουν 10% και 12% λιγότερες ποσότητες από αυτές που είχαν συμφωνήσει.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, υποχώρησαν 4,99 εκατ. βαρέλια, φθάνοντας στα 314,7 εκατ. βαρέλια, 7,1% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας για την εβδομάδα, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, περιόρισαν τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας.

«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό στις ΗΠΑ», είπε ο al-Hamli, συμπληρώνοντας: «Πρέπει να δούμε τι επίδραση θα έχει η μείωση της παραγωγής πετρελαίου στην αγορά. Ο ίδιος είπε ότι ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει νωρίτερα σε σύσκεψη πριν από την επόμενη που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα