Με τους συμβούλους της κυβέρνησης σχετικά με τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ συναντήθηκαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.
«Οι σύμβουλοι έχουν κάνει ήδη επαφές - στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν πάρει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και η Κυβερνητική Επιτροπή - με πολλούς ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, αναφέροντας τα βασικά στοιχεία και τις βασικές παραμέτρους που έχει θέσει η ελληνική Κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.
«Μετά την ενημέρωση που μας έκαναν, τους δώσαμε την οδηγία να συνεχίσουν τις επαφές τους έως το τέλος Φεβρουαρίου, μπαίνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
«Στο τέλος Φεβρουαρίου, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα έχει την επόμενη συνάντηση με τους συμβούλους. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί και θα προχωρήσουμε σε όποιες περαιτέρω αποφάσεις χρειαστεί να ληφθούν», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.
«Ζητήσαμε να επισπεύσουν την προσπάθεια για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου που θα έχει συμμετοχή στο management, να διερευνήσουν όλη τη διεθνή αγορά, να μας κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο τέλος Φεβρουαρίου», δήλωσε ο κ. Λιάπης.
«Στόχος μας είναι να βρούμε έναν επενδυτή, ο οποίος θα επενδύσει πόρους, θα επενδύσει τεχνογνωσία. Διότι, η επιδίωξη μας είναι να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό φθηνότερες και ποιοτικά καλύτερες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ν» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/11/1287665.htm , το Ελληνικό Δημόσιο θέτει πέντε όρους για τη διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ:
- Ο πρώτος θα είναι ότι θα πρέπει να οριστούν σαφώς οι θέσεις στο Δ.Σ. του Οργανισμού που θα κατέχει ο στρατηγικός εταίρος. Επίσης θα ρυθμίζεται από μιας αρχής ο διορισμός ροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ του Δημοσίου και του στρατηγικού εταίρου.
- Ο δεύτερος είναι ότι θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για βέτο εκ μέρους του Δημοσίου για θέματα εθνικής ασφάλειας ανεξάρτητα από το ποσοστό το οποίο θα κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ.
- Ο τρίτος είναι ότι κάθε ένα από τα δύο μέρη θα έχει και θα διατηρεί στο διηνεκές δικαίωμα πρώτης άρνησης στην περίπτωση που το άλλο μέρος θα θελήσει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών που κατέχει στον ΟΤΕ.
- Ο τέταρτος όρος θα είναι ότι μετά από παρέλευση συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας συνδιοίκησης θα μπορεί να εκχωρηθεί το σύνολο του management του οργανισμού υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα ψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία ( 50+1 ) των μελών του Δ.Σ. του Οργανισμού. Το χρονικό όριο της συνδιοίκησης θα είναι μέρος της διαπραγμάτευσης με τους υποψήφιους στρατηγικούς εταίρους αλλά σίγουρα όχι μικρότερο από 5 χρόνια.
- Ο πέμπτος όρος είναι ο υποψήφιος στρατηγικός εταίρος να έχει τα εχέγγυα για την επέκταση των δραστηριοτήτων του ΟΤΕ στις διεθνείς αγορές και τις νέες τεχνολογίες.