Γ. Καραγιάννης: 41 εκατ. διατέθηκαν στους σεισμόπληκτους της Κρήτης μέσα σε τρεις μήνες

Νέα προμήθεια επιπλέον 90 οικίσκων το επόμενο διάστημα
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 12:11
UPD:12:12
Eurokinissi/ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε 6.670 σεισμόπληκτους της Κρήτης μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Κάτι τέτοιο νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει, σε τόσο σύντομο χρόνο και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στη κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά» υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.

Σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών ανέφερε ότι «έχουν ήδη χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων».

Αντίστοιχα, για τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι: «οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες, 69 εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλες 27 τοποθετούνται σταδιακά». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών «επισκευάστηκαν ταχύτατα και σήμερα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές για να επαναλειτουργήσουν, έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα».

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στη χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών λέγοντας πως η κυβέρνηση κατήργησε τον περιορισμό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας. Για τις λοιπές ιδιοκτησίες άνω των 150 τμ, προβλέφθηκε η χορήγηση άτοκου δανείου, όπως είπε.

Υπενθύμισε, ακόμα, ότι άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν στην έκδοση ΚΥΑ «με την οποία προβλέφθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 14, 8 ή 3 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, για κάθε μορφής κτηριακή εγκατάσταση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής».

Επιπλέον, πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, «για ζημιές που δεν αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ., εντάσσονται και αυτά στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και δικαιούνται αποζημίωση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα