Η DG Comp αποφασίζει για την Εθνική Ασφαλιστική

H CVC κατέθεσε τον φάκελο για την εξαγορά του 80% από την ΕΤΕ
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 08:00
UPD:08:01
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Πλάτωνα Τσούλου
[email protected]

Τον φάκελο για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής κατέθεσε η CVC στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητώντας την έγκρισή της ώστε να προχωρήσει το επιδιωκόμενο deal με την Εθνική Τράπεζα. Τα ανωτέρω αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες της «Ν», σύμφωνα με τις οποίες η DG Comp δεν αποκλείεται να δώσει αριθμό πρωτοκόλλου στον φάκελο μέσα στην εβδομάδα, ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο για την αξιολόγησή της.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αρχίζει να μετρά αντίστροφα η διαδικασία εξέτασης του φακέλου για τη λήψη οριστικής απόφασης σχετικά με το μεγαλύτερο deal εξαγοράς στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα αργήσει να ληφθεί. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες να ανακοινωθεί η θέση της αρμόδιας αρχής. Πηγές της «Ν» επισημαίνουν ως πιθανότερο σενάριο ο φάκελος να τύχει θετικής υποδοχής από την DG Comp, καθότι, όπως τονίζεται, αφενός η CVC προετοίμαζε το περιεχόμενο του σχετικού φακέλου επί περίπου πέντε μήνες, ώστε να καλύψει κάθε πιθανό ζήτημα το οποίο αφορούσε τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στους χώρους της ασφαλιστικής αγοράς, όπως και της ιδιωτικής υγείας, αφετέρου αν ο υποψήφιος επενδυτής δεν ήταν σχεδόν βέβαιος για τη θετική έκβαση της υπόθεσης δεν θα ρίσκαρε τη σχετική απόφαση. Μένει βέβαια να φανεί το τι τελικά θα συμβεί.

Πολυσυζητημένη συμφωνία

Στον βαθμό, λοιπόν, που η συμφωνία λάβει την έγκριση της αρμόδιας αρχής ελέγχου του ανταγωνισμού στην Ε.Ε., CVC και Εθνική Τράπεζα θα υπογράψουν το πολυσυζητημένο deal, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα προβλέπει μία σειρά από αυστηρούς όρους εφαρμογής του για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού στους δύο προαναφερόμενους κλάδους. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν επίσης πως εφόσον τελικά ενεργοποιηθεί η συμφωνία η Εθνική Ασφαλιστική θα ελέγχεται διαρκώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τον τρόπο υλοποίησής της, ώστε να μην καταστρατηγηθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές της υγείας και της ιδιωτικής ασφάλισης. Αν τώρα υπάρξει αρνητική απόφαση, ή η DG Comp θέσει όρους που δεν έχουν προβλεφθεί από τους εμπλεκόμενους στην επιδιωκόμενη συμφωνία, τότε η περιπέτεια για την Εθνική Ασφαλιστική θα παραταθεί, άγνωστο για πόσο.

Αλώβητα μεγέθη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο για την πώλησή της εδώ και περίπου μία πενταετία, ωστόσο σε όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν αλώβητα τα μεγέθη της και να ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία της, στηρίζοντας -στον βαθμό που της αναλογεί- τα καθαρά αποτελέσματα του μετόχου της, της Εθνικής Τράπεζας. Μένει μάλιστα να φανεί ποια θα είναι τα αποτελέσματα και του 2021, που εφόσον προχωρήσει το deal εξαγοράς θα είναι και τα τελευταία τα οποία θα ενοποιηθούν στα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας. Το πιθανό κλείσιμο του deal θα σημάνει για την Εθνική Ασφαλιστική το πέρασμά της σε μια νέα εποχή, καθότι για πρώτη φορά θα δράσει δίχως να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με τη σειρά της θα εισπράξει το προτεινόμενο τίμημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα