ΕΚΤ: 265.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια στο β΄ εξάμηνο του 2006

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 11:11

Το δεύτερο εξάμηνο του 2006, αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία συνολικά 265.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το τραπεζογραμμάτιο των 20 ευρώ εξακολουθεί να παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά πλαστών, ενώ ακολουθούν το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ και των 100 ευρώ.

Μεταξύ Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2006, αυτές οι τρεις ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν σε άνω του 90% όλων των πλαστών τραπεζογραμματίων που έχουν εντοπιστεί σε κυκλοφορία.

Η μεγάλη πλειονότητα (98%) των πλαστών τραπεζογραμματίων που εντοπίζονται εμφανίζονται σε χώρες της ζώνης του ευρώ. Το δεύτερο εξάμηνο του 2006, σχεδόν 1% προήλθε από κράτη μέλη της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ και 1% από άλλα μέρη του κόσμου.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει όλα τα είδη πλαστών τραπεζογραμματίων από τα γνήσια χάρη στους τρεις απλούς ελέγχους (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία) που περιγράφονται στο ενημερωτικό υλικό του Ευρωσυστήματος και στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ, καθώς και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Όμως, σε περίπτωση αμφιβολίας το τραπεζογραμμάτιο για το οποίο υπάρχει υπόνοια ότι είναι πλαστό πρέπει να συγκρίνεται απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο το οποίο είναι αποδεδειγμένα γνήσιο.

Για την καταπολέμηση της παραχάραξης, το Ευρωσύστημα συνεργάζεται πολύ στενά με την Europol (η οποία παρέχει στοιχεία για την κατάσχεση πλαστών τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ πριν τεθούν σε κυκλοφορία) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (η οποία είναι αρμόδια για την παροχή στοιχείων σχετικά με τα πλαστά κέρματα ευρώ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα