Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία 5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Άγκυρας, σε άλλη μία ένδειξη της «θέρμανσης» των σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων χωρών.
Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρασαν μεγάλο μέρος της περασμένης δεκαετίας να ανταγωνίζονται για την επιρροή στην περιοχή αφού στήριξαν αντίπαλες πλευρές στις λαϊκές εξεγέρσεις που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο το 2011. Όμως και οι δύο χώρες άρχισαν να αναπροσαρμόζουν την εξωτερική τους πολιτική τον περασμένο χρόνο, αφενός λόγω της εκλογής του Τζο Μπάιντεν ως πρόεδρος των ΗΠΑ αφετέρου επειδή και οι δύο χώρες επιθυμούν να τονώσουν τις οικονομίες τους.
Οι κεντρικές τράπεζες των δύο εθνών ανακοίνωσαν μια τριετή συμφωνία ανταλλαγής (swap) που, όπως είπαν, θα είναι αξίας 18 δισ. ντιρχάμ (4,9 δισ. δολάρια) και 64 δισ. λιρών. Η συμφωνία, που είναι συμφωνία δανεισμού και όχι μια συγκεκριμένη επένδυση στη χώρα, στοχεύει στην ενίσχυση του εμπορίου και της χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφεραν οι κεντρικές τράπεζες σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις.
Η Τουρκία θα μπορούσε να την αξιοποιήσει για να ενισχύσει τα εξαντλημένα συναλλαγματικά της αποθέματα. Η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλο εξωτερικό χρέος, έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες με το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα για να ενισχύσει τα αποθέματά της, τα οποία συρρικνώθηκαν περισσότερο από 10% τον Δεκέμβριο καθώς η κεντρική τράπεζα παρενέβη- επίσημα και από την πίσω πόρτα- στην αγορά συναλλάγματος για να ανακόψει την πτώση της λίρας αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίεσε για μια σειρά επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων τους τελευταίους μήνες του 2021 παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Τα επιτόκια της χώρας έχουν ασκήσει μεγάλη πίεση στην τουρκική λίρα, η οποία έχασε περίπου το 45% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι. Γι αυτό και οι τουρκικές αρχές ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες του 2021 σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της. Το πρωί της Τετάρτης το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 0,5% χαμηλότερα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 13,6 λίρες ανά δολάριο.
Στο μεταξύ τα αποθέματα της Τουρκίας ανέρχονταν σε κάτι λιγότερο από 110 δισ. δολάρια στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, αποκτούν αρνητικό πρόσημο όταν αφαιρεθούν οι υποχρεώσεις της κεντρικής τράπεζας από συμφωνίες ανταλλαγής με ξένους ομολόγους ή εμπορικούς δανειστές.
«Χωρίς σημαντικό αντίκτυπο» στη λίρα
Αν και θα ενισχύσει τα αναφερόμενα αποθεματικά της χώρας, ο Ιμπραήμ Ακσόι της HSBC σχολίασε στους Financial Times ότι δεν περιμένει ότι η συμφωνία θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο» στη λίρα επειδή οι παράγοντες της αγοράς ακολούθησαν το επίπεδο των αποθεμάτων εξαιρώντας τις συμφωνίες ανταλλαγής. Μόλις αφαιρεθούν τα δανεισμένα χρήματα - συμπεριλαμβανομένων των swaps με άλλες κεντρικές τράπεζες - τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι βαθιά αρνητικά.
Ωστόσο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία είναι ένας προάγγελος περαιτέρω επενδύσεων από τη χώρα του Κόλπου, καθώς αποκαθιστάται η μεταξύ τους σχέση. Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, υποσχέθηκε τον Νοέμβριο στη συνάντησή του με τον Ερντογάν ότι η χώρα του θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην Τουρκία. Επίσης, ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund του Άμπου Ντάμπι, ADQ, έχει δηλώσει ότι το fund βρισκόταν σε συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας για «μερικές ευκαιρίες» στη χώρα.