Τράπεζα Κύπρου: Στερείται σοβαρότητας η πρόταση της MPB

Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 17:48
UPD:17:58

Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε σήμερα τη δημόσια πρόταση της Marfin Popular Bank επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η «προτιθέμενη εκδηλωθείσα πρόθεση στερείται σοβαρότητας». Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου συνήλθε σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση για να εξετάσει την επιστολή την οποία έλαβε σήμερα το πρωί από την Marfin Popular Bank σχετικά με την εκδηλωθείσα πρόθεσή της να διατυπώσει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Παρά το ότι, δυνατό να υπάρχει θέμα νομιμότητας και ισχύος της προτιθέμενης πρότασης της Marfin Popular Bank προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, εντούτοις το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ορθό να ενημερώσει τους μετόχους, το προσωπικό και το επενδυτικό κοινό γενικότερα σχετικά με την ουσία των εξελίξεων.

»Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου θεωρεί ότι η προτιθέμενη εκδηλωθείσα πρόθεση της Marfin Popular Bank:

• Στερείται σοβαρότητας, αφού προέρχεται από ένα οργανισμό, ο οποίος μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών οικονομικών οργανισμών, οι δραστηριότητες των οποίων δεν έχουν ακόμα λειτουργικά ενοποιηθεί. Η διεθνής πρακτική των συγχωνεύσεων απαιτεί χρόνο και συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Ως εκ τούτου, η πρόθεση εχθρικής εξαγοράς ακόμα δύο μεγαλύτερων τραπεζικών οργανισμών από την Marfin Popular Bank, ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για τους μετόχους και το προσωπικό όλων των εμπλεκομένων.

• Έχει προτεινόμενο αντάλλαγμα το οποίο αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από μετοχές της Marfin Popular Bank. Μέχρι στιγμής η Marfin Popular Bank δεν έχει δημοσιεύσει τις ελεγμένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις του πρόσφατα συγχωνευθέντος οργανισμού, οι οποίες αποτελούν θεμελιώδη στοιχείο για την ορθή αξιολόγηση του προτεινόμενου ανταλλάγματος. Ως εκ τούτου, εγείρονται σοβαροί κίνδυνοι προς τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου. Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς στη δημόσια πρότασή της, που ως γνωστό ανακοινώθηκε χθες (11 Ιανουαρίου 2007), αξιολογεί την αξία της Marfin Popular Bank περίπου στο ήμισυ της τρέχουσας χρηματιστηριακής της αξίας.

• Δεν αντανακλά την ιστορία, το μέγεθος, την αξιοπιστία και τις άριστες προοπτικές της μεγαλύτερης Τράπεζας της Κύπρου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επίσης πιστεύει ότι τυχόν συγχώνευση της Marfin Popular Bank με την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργούσε σημαντικότατη συγκέντρωση του κυπριακού τραπεζικού κλάδου σε ένα μόνο οργανισμό, με σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο ανταγωνισμού της αγοράς και της Κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Η αυτόνομη ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στην Κύπρο, Ελλάδα και στις υποσχόμενες αγορές της Ρωσίας και Ρουμανίας θα αποδώσουν σημαντική αξία στους μετόχους. Ως εκ τούτου, σε αντίθεση με την Marfin Popular Bank, η μελλοντική κερδοφορία της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να βασίζεται σε επαναλαμβανόμενα και σταθερά αυξανόμενα κέρδη προερχόμενα κυρίως από τραπεζικές εργασίες.

Εν κατακλείδι, το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα έκρινε ότι η εκδηλωθείσα πρόθεση της Marfin Popular Bank δεν είναι προς όφελος των μετόχων, του προσωπικού, των πελατών της Τράπεζας Κύπρου και της οικονομίας γενικότερα».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ



Σχολιασμένα