Ιαπωνία: Υψηλότερες των προβλέψεων οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 07:57

ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών άνοδο, σημείωσαν οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού, τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Οι μη κρατικές παραγγελίες – εξαιρουμένης της ναυτιλίας και των εταιρειών κοινής ωφελείας – αναρριχήθηκαν 3,8% τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο 1,06 τρισ. γιέν (8,8 δισ. δολ.) από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας την πρώτη διαδοχική άνοδο από το 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο, 28 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από τo Bloomberg News, προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού θα σημείωναν άνοδο 3,5%.

Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα, καθώς εικάζεται ότι ο διοικητής της Bank of Japan, Τοσιχίκο Φουκούϊ, θα αυξήσει τα επιτόκια από το 0,25% στις 18 Ιανουαρίου, αποφεύγοντας τις υπερβολικές επενδύσεις των εταιρειών και ενδεχόμενη φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αναρριχήθηκε μία μονάδα βάσης στο 1,75% στις 2:29 μ.μ. ώρα Τόκυο από τα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών του 1,58% στις 26 Δεκεμβρίου. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 120,26 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από 120,33 που ήταν πριν από την ανακοίνωση για τις παραγγελίες του μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι επενδυτές, κατά 76%, εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα, έναντι του 66% των επενδυτών που πίστευαν το ίδιο στις 12 Ιανουαρίου, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse Group.

Συνολικά 31 από του 48 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεψαν αύξηση των ιαπωνικών επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο τέλος της διήμερης σύσκεψης της Bank of Japan.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα