Η βραδύτερη μείωση του χρέους στο τραπέζι του Eurogroup

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 21:31
UPD:21:35
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν σε γενικές γραμμές ότι πρέπει να αλλάξουν τη νομοθεσία της ΕΕ  ώστε να επιτρέψουν μια πιο αργή μείωση του χρέους, κι ένα δημοσιονομικό πλαίσιο που να μπορεί να τηρείται πραγματικά, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Όπως είναι γνωστό, το Σύμφωνο Σταθερότητας  της ΕΕ «φρενάρει» τον υπερβολικό δανεισμό των χωρών, ωστόσο η ιστορία έδειξε πως οι κανόνες συχνά παραβλέπονται, όπως για παράδειγμα το 2010, οδηγώντας εν μέρει στην κρίση δημόσιου χρέους. 

Με την επέλαση της πανδημίας COVID, το δημόσιο χρέος της ΕΕ αυξήθηκε τόσο πολύ που ετσι κι αλλιώς  οι υφιστάμενοι κανόνες δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Παράλληλα η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί τεράστιες επενδύσεις  που επίσης θα πρέπει να υπόκεινται σε κανόνες, όπως πολλοί υποστηρίζουν.

«Υπάρχουν τομείς, που όπως φαίνεται μπορούν σταδιακά να προσαρμοστούν στην μείωση του χρέους και συγκεκριμένα στον αποκαλούμενο κανόνα 1/20», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κανόνας 1/20 προβλέπει πως αν μια χώρα δεν μειώνει το χρέος της κατά το 1/20, της διαφοράς μεταξύ του υπάρχοντος χρέους και του ορίου 60% του ΑΕΠ το χρόνο, ώστε σε 20 χρόνια το χρέος να έχει μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ, αυτή  θα τίθεται στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) Με πολλές χώρες να έχουν χρέη πολύ πάνω από το 100% του ΑΕΠ, ένας τέτοιος κανόνας θεωρείται πλέον μη ρεαλιστικός από τους υπουργούς Οικονομικών.

"Χρειαζόμαστε αξιόπιστους τρόπους μείωσης του χρέους. Αλλά πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικοί και να επιτρέπουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση",είπε ο Ντομπρόβσκις κατά την είσοδό του σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Τώρα είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ξανά δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας, χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον δημόσιο τομέα», είπε από την πλευρά του ο Λίντνερ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Γι’ αυτό είμαι  υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους».

Οι υπουργοί προτιμούν  να συμφωνήσουν σε αλλαγές που θα έκαναν τις κυβερνήσεις να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες επειδή είναι επωφελείς και όχι λόγω πιθανών οικονομικών κυρώσεων, που από πολλούς θεωρούνται ως απειλή κενού περιεχομένου.

«Η συζήτηση ξεκινά από τη συνειδητοποίηση ότι οι κυρώσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη χρησιμότητα. Δεν ωφελούν  καν, για την ακρίβεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στην προετοιμασία της συνάντησης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κανόνων δανεισμού από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Πορτογαλία και τα επίμονα μεγάλα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ  δεν κινήθηκε προς την επιβολη κυρώσεων αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.

πηγή: Reuters

  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα