Ρ. Ντάλιο: «Δόξα τω Θεώ» το πετρέλαιο ακόμα «αναβλύζει» εν μέσω φόβου για τον πληθωρισμό

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 20:54
UPD:21:02
wikipedia.org

Ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του hedge fund Bridgewater Associates, προειδοποίησε για την υπερβολική ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και είπε ότι η διακοπή της παροχής χρηματοδότησης στον κλάδο θα είχε αποσταθεροποιητικό αποτέλεσμα καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη.

««Δόξα τω Θεώ για τους παραγωγούς πετρελαίου» επειδή παρέχουν αξιόπιστο εφοδιασμό, είπε ο Ντάλιο τη Δευτέρα σε πάνελ στη σύνοδο κορυφής της Εβδομάδας Αειφορίας του Άμπου Ντάμπι.

Ο Ντάλιο προσθέτει τη φωνή του σε όσους προτρέπουν σε επαγρύπνηση για το πώς ο κόσμος μεταβαίνει προς την πράσινη οικονομία και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε όλα, από το κόστος των καυσίμων μέχρι τα τρόφιμα.

Αλλά ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής κρίσης αυξάνεται, αποκαλύπτοντας την ανάγκη μείωσης των εκπομπών εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυβερνήσεις δεν θα κάνουν αρκετά. Δέκα από τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του περασμένου έτους κόστισαν συνολικά ζημιές 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ο Ντάλιο ζήτησε μια «έξυπνη» στροφή προς μια πράσινη οικονομία και προειδοποίησε ότι είναι επικίνδυνο να «στριμώξεις» πάρα πολύ στη μεταβατική φάση. «Ο πληθωρισμός είναι ένα ζήτημα», είπε.

Ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός έχει μετακινηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής συζήτησης σε όλο τον κόσμο, με τα κέρδη των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ να φτάνουν τα ταχύτερα σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ο Ντάλιο έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ο «μαινόμενος» πληθωρισμός ήταν απειλή για την αγοραστική δύναμη και τον πλούτο.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Ντάλιο έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για «πολιτικό κατακερματισμό» και είπε ότι είναι πιθανό ούτε τα Δημοκρατικά ούτε τα Ρεπουμπλικανικά κόμματα να αποδεχτούν μια ήττα ως νόμιμη στις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ.

Το κόστος ενέργειας πρέπει να μειωθεί επειδή συμβάλλει στον πληθωρισμό. Επαινώντας τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, είπε ότι συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσφοράς που περιορίζει το κόστος.

Η Bridgewater, η οποία διαχειρίζεται περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκαταλέγεται στις 20 κορυφαίες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου στον κόσμο που δημιούργησαν κέρδη 65,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τις προμήθειες πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της LCH Investments. Τα συνολικά κέρδη της Bridgewater από την ίδρυσή της το 1975 έχουν φθάσει τα 52,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα