Deutsche Bank: «Αλώβητο» το ράλι των εμπορευμάτων

Προβλέπει περαιτέρω άνοδο των τιμών τους
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 09:47

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής τον μήνα που πέρασε, δεν σημαίνει το τέλος του ράλι των τιμών που άρχισε πριν από πέντε χρόνια, εκτιμά η Deutsche Bank AG, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Ευρώπης, σε αντίθεση με την πρόβλεψη της ανταγωνίστριάς της, ABN Amro Holding NV.

Οι τιμές των εμπορευμάτων διέρχονται φάση περιοδικής διόρθωσης σε ένα ράλι ανόδου και ενδέχεται να διατηρηθούν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, Michael Lewis και Peter Richardson και άλλους, σε σχόλιό τους στις 12 Ιανουαρίου. Οι τιμές του νικελίου, του ψευδαργύρου, του χρυσού και των δημητριακών θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο φέτος, εκτιμά η τράπεζα.

Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής έχει υποχωρήσει 9,6% από τα τέλη του Νοεμβρίου και η ολλανδική τράπεζα ABN Amro είπε στις 9 Ιανουαρίου, ότι η υποχώρηση ήταν το τέλος του ράλι των βασικών μετάλλων. Ο χαλκός έχει υποχωρήσει 35% από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία αναρριχήθηκε τον Μάϊο του 2006 και το πετρέλαιο βρίσκεται 32% χαμηλότερα από τον Ιούλιο του προηγούμενο έτους.

Η κατάσταση προσφοράς και ζήτησης, δείχνει ακόμη τη βάση για μια παρατεταμένη περίοδο επέκτασης των περιθωρίων από τους παραγωγούς, ως αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών, ανέφερε οι αναλυτές της τράπεζας. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη και οι επενδυτές θα προτιμήσουν μέταλλα, όπως το νικέλιο και ο ψευδάργυρος, τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμη έλλειψη.

Η Goldman Sachs JBWere Pty, η αυστραλιανή θυγατρική της πιο κερδοφόρας επενδυτικής τράπεζας στον κόσμο, είπε επίσης την εβδομάδα που πέρασε ότι η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών των μετάλλων ήταν «προσωρινή διόρθωση». Η προσαρμογή στη βαρύτητα του Dow Jones-AIG Commodity Ιndex οδήγησε τα κεφάλαια στην πώληση μετάλλων και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής θα συνεχίσουν να ευνοούνται από τη ζήτηση στην Κίνα και τις περιορισμένες προμήθειες, σύμφωνα με την Goldman.

Η Deutsche αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές του νικελίου που χρησιμοποιείται στον ανοξείδωτο χάλυβα κατά 62% για το 2007, στα 14,28 δολ. η λίμπρα και κατά 110% για το 2008, στα 14,06 δολ. η λίμπρα. Οι τιμές σποτ του νικελίου κυμάνθηκαν στα 10,96 δολ. η λίμπρα πέρυσι στο Λονδίνο. Επίσης η τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του 2006 για τον ψευδάργυρο και κατά 6,7%, στο 1,67 δολ. η λίμπρα.

Η αύξηση της ζήτησης από τις εταιρείες παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα της Κίνας και οι καθυστερήσεις των έργων νικελίου της Cia. Vale do Rio Doce και της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης και της τρίτης αντιστοίχως μεγαλύτερης εταιρείας με ορυχεία νικελίου στον κόσμο, σημαίνει ότι θα υπάρξει έλλειμμα νικελίου έως το 2009, σύμφωνα με την τράπεζα.

Στις 9 Ιανουαρίου έκθεση από αναλυτές της ABN, ανέφερε ότι η έκρηξη τιμών των βιομηχανικών μετάλλων, όπως του χαλκού και του ψευδαργύρου θα λάβει τέλος το 2007, καθώς αυξάνονται οι προμήθειες.

Ωστόσο η Deutsche συμφωνεί με την ABN ότι οι προμήθειες του χαλκού θα αυξηθούν. Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του μετάλλου που χρησιμοποιείται στην κατασκευή αγωγών και καλωδίων θα υποχωρήσει, αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης στις ΗΠΑ και της αύξησης των προμηθειών από τα ορυχεία. Η Deutsche αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την τιμή του χαλκού το 2007 κατά 10%, στα 2,70 δολ. η λίμπρα.

Οι τιμές του χρυσού θα αυξηθούν αργότερα μέσα στο έτος που διανύουμε, καθώς η Deutsche εκτιμά ότι το αδύναμο δολάριο θα οδηγήσει τους επενδυτές στη πιο ελκυστική επένδυση του πολύτιμου μετάλλου. Οι χρυσοχόοι και οι επεξεργαστές χρυσού θα αγοράσουν επίσης περισσότερο χρυσό, σύμφωνα με την τράπεζα, που προβλέπει ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα κυμανθούν στα 725 δολ. η ουγγιά το 2007 από 660 δολ. η ουγγιά το 2006.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις δημητριακών στην Ασία, αυξάνουν τη χρήση καλαμποκιού στις ΗΠΑ για την παραγωγή αιθανόλης, ενώ οι ανησυχίες για περισσότερες ξηρασίες από τον El Nino, ενδέχεται να ωθήσουν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές των δημητριακών σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι τιμές του καλαμποκιού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών στις 12 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, μετά την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι οι παγκόσμιες προμήθειες θα είναι οι χαμηλότερες σε 29 χρόνια. Το καλαμπόκι για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 20 σεντς, ποσοστό 5,3%, φθάνοντας στα 3,965 δολ. ανά μπούσελ στο Χρηματιστήριο του Σικάγο και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1996.

Και οι τιμές του σταριού κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η ξηρασία προκάλεσε καταστροφές στις εσοδείες χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. Τα συμβόλαια σταριού άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ. ανά μπούσελ στις 17 Οκτωβρίου.

Εάν οι τιμές των δημητριακών αυξηθούν στον ίδιο βαθμό με τα προηγούμενα ράλι της δεκαετίας του 1970, οι τιμές του καλαμποκιού μπορούν να αυξηθούν στα 6,30 δολ. ανά μπούσελ και του σταριού στα 13,3 δολ. ανά μπούσελ σύμφωνα με την Deutsche Bank.

H γερμανική τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τις τιμές του αργού πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο κατά 4 δολ. το βαρέλι, στα 62 δολ., μετά την υποχώρησή των τιμών του εξ αιτίας του ήπιου καιρού στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης. Η τιμή του προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσον όρο στα 65 δολ. το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, θα μειώσουν την παραγωγή τους, σύμφωνα με την τράπεζα.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 39 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 53,38 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στη 1:54 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Ο ΟΠΕΚ σχεδιάζει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια από την 1η Φεβρουαρίου, προχωρώντας στη δεύτερη κατά σειρά μείωσης της παραγωγής πετρελαίου σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα