General Electric: 4,8 δισ. δολ. για το σκέλος αεροδιαστημικής της Smiths

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 10:22

ΣΥΜΦΩΝΙΑ εξαγοράς του αεροδιαστημικού σκέλους της Smiths Group Plc, αντί ποσού 4,8 δισ. δολ., έκλεισε η General Electric Co., η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητήρων αεροσκαφών στον κόσμο, εν μέσω της ζήτησης ρεκόρ για εμπορικά αεροσκάφη.

Η εξαγορά του σκέλους της Smiths, που παράγει συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου, τελεί υπό την έγκριση των μετόχων της Smiths, αλλά και των αρμοδίων αρχών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η Smiths σχεδιάζει να επιστρέψει 2,1 δισ. λίρες στερλίνες (4,12 δισ. δολ.) στους μετόχους, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της General Electric, Jeffrey Immelt, επιθυμεί να καλύψει την αύξηση των παραγγελιών μερών αεροσκαφών από την Boeing Co. και την Airbus SAS, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τα σχέδια του στρατού των ΗΠΑ να αποκτήσει νέα αεροσκάφη. Η εξαγορά του σκέλους της Smiths θα δώσει κάποια ώθηση στην GE να καλύψει το χαμένο έδαφος μετά την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσφορά της ύψους 45 δισ. δολ. για την Honeywell International Inc. το 2001.

Η Smiths τα δύο τελευταία χρόνια αντιμετώπισε την πίεση από τους επενδυτές, μετά την πραγματοποίηση χαμηλότερων των προβλέψεων των αναλυτών της Credit Suisse, αποτελεσμάτων, τον Νοέμβριο. Η Smiths είχε ζημίες το δεύτερο εξάμηνο ύψους 109,3 εκατ. λιρών, μετά την απαξίωσης επένδυσης στην κατασκευάστρια μερών αυτοκινήτων, TI Automotive Ltd.

Oι μετοχές της GE, υποχώρησαν 3 σεντς, φθάνοντας στα 37,89 δολ. στις 12 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά το 2006 σημείωσαν άνοδο 6,2%. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ, λόγω του εορτασμού τη ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ. Οι μετοχές της Smiths, στις 12/1, κέρδισαν μία πένα στο Λονδίνο, φθάνοντας στις 985 πένες η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα