Market Beat: Με αβεβαιότητες διεθνώς ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής στα παράγωγα

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 09:41
UPD:09:41

Η εκτίναξη των αποτιμήσεων ξάφνιασε μεν, δεν παραξένεψε κανέναν ωστόσο. Γιατί ήταν η κορύφωση μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει καιρό τώρα και αφορούσε στο διακριτικό μάζεμα μετοχών στις υποτονικές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της πολύμηνης συσσώρευσηςΆλλωστε από το ξεκίνημα της περασμένης βδομάδας τονίσαμε: Αυτό που τρομάζει τις ξένες αγορές, το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων, ευνοεί την τραπεζοκεντρική αθηναϊκή αγορά.

  • Οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές σήμερα Δευτέρα 17/1, λόγω εθνικής Εορτής (Martin Luther King, Jr. Day)”.
  • Το ΑΕΠ της Κίνας τέταρτο τρίμηνο ξεπέρασε τις προβλέψεις, οι λιανικές πωλήσεις απογοητεύουν
  • Οι μετοχές της Νότιας Κορέας έπεσαν σε χαμηλό 1-1/2 μήνα
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να αναβαθμίσει την πρόβλεψή της για τις τιμές και να διατηρήσει την πολιτική της εξαιρετικά χαλαρή όταν ολοκληρώσει μια διήμερη συνεδρίαση την Τρίτη.
  • Τα ΣΜΕ των DAX FTSE100 & EuroStoxx 50 ειδοποιούν για ανοδικό  άνοιγμα σήμερα στην Ευρώπη
  • Η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές. O οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023.

Η έκθεση για το αξιόχρεο της Ελληνικής Δημοκρατίας που ανέμεναν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου ήρθε την Παρασκευή. Η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της χώρας σε θετικές από σταθερές. O οίκος επισημαίνει ότι αναμένει συνέχεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2022 με ρυθμό 4,1% ενώ αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται και το 2023. Με την αναβάθμιση αυτή, η Fitch εναρμονίζεται ουσιαστικά με άλλους δυο οίκους αξιολόγησης την S&P και τη DBRS. Η Moody's υπολείπεται κατά μια βαθμίδα. Η εξέλιξη από τους αισιόδοξους ερμηνεύθηκε θετικά καθώς θεωρούν ότι ανοίγει ο δρόμος για να οδηγηθεί σε επενδυτική βαθμίδα η ελληνική οικονομία. 

Οι αγορές στην Αμερική θα παραμείνουν κλειστές σήμερα Δευτέρα 17/1, λόγω εθνικής Εορτής (Martin Luther King, Jr. Day)”.

Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Στις κυριότερες ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας η Bank of America δημοσιεύει μεγέθη στις 18/1, ακολουθούν οι Morgan Stanley και P&G στις 19/1, ενώ την Πέμπτη 20/1 δημοσιεύει η Netflix.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης για την δημόσια προσφορά ομολόγων της Premia Properties, ενώ η περίοδος εγγραφών στο βιβλίο προσφορών θα διαρκέσει από την Τετάρτη 19, έως την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου. H έκτακτη γ.σ. των μετόχων του ΟΤΕ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18/1 και της Jumbo την Τετάρτη 19/1. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, το νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών και την ακύρωση 8.638.512 ιδίων μετοχών. Οι μέτοχοι της Jumbo καλούνται να εγκρίνουν, μεταξύ άλλων, την έκτακτη χρηματική διανομή ύψους €0,385/μετοχή και την εκλογή δύο νέων μελών στο ΔΣ της Εταιρείας. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στις 24/1.

Με ανεξάρτητο, σε σχέση με τα διεθνή, αγοραστικό ενδιαφέρον και κλιμάκωση των ημερήσιων όγκων, το ξεκίνημα της χρονιάς είναι εντελώς διαφορετικό από τον άτονο Δεκέμβριο και τη δεκάμηνη συσσώρευση του 2021. Για πρώτη φορά, μετά το 2014, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την κατεύθυνση της τάσης της Αθηναϊκής Αγοράς.

Μπορεί η διόρθωση της Παρασκευής να διέκοψε μια ανοδική αλυσίδα, αλλά έγινε με τζίρο 84,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος ημερήσιος στη βδομάδα ήταν στα 108,65. Είναι πολλοί εκείνοι που δεν πρόκαμαν να ανέβουν στο τρένο της ξαφνικής ανόδου. Προβληματίζονται τώρα, αντί να χαίρονται που μια διόρθωση θα δώσει ευκαιρίες τοποθέτησης. Αρκεί η απληστία, για αγορές εξαιρετικά χαμηλότερα από τις πρόσφατες κορυφώσεις, να μην τους κρατήσει πάλι εκτός νυμφώνα. Γιατί δεν είναι η αισιοδοξία των εγχώριων αναλυτών και της στήλης, αλλά η στατιστική, που ειδοποιεί πως η άνοδος το 2022, έχει χαρακτηριστικά τα οποία δίνουν μετά από σύντομη διόρθωση συνέχεια στο σκαρφάλωμα. Ο στόχος για τον μέσο όρο είναι οι 1040 μονάδες με πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς στις 970 και τις 1000.

Οι εγχώριοι αναλυτές τοποθετήθηκαν πριν την αξιολόγηση από την Fitch, αναγνωρίζοντας όλοι τη σημασία της. Ωστόσο είναι σαφές πως η υποχώρηση κάτω από τις 950 μονάδες διαφοροποίησε τις προσδοκίες για την συνέχεια. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Οι αναταράξεις στη Wall Street, με τις Τεχνολογικές μετοχές να καταγράφουν απώλειες, προϊδεάζουν για νευρικότητα και διακοπή της αυτόνομης κίνησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 950 μονάδες. Αργά το βράδυ, ο Οίκος Fitch ανακοινώνει την ετυμηγορία του για το Ελληνικό αξιόχρεο”. Η Eurobank Eq. παρεμβαίνει ερμηνευτικά: “Η Αγορά κινήθηκε χαμηλότερα, μετά από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, λόγω της διόρθωσης των Αγορών του εξωτερικού και τα σημάδια από τη FED για πιο επιθετική πολιτική νομισματικής σύσφιξης”.  Από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec. παρατήρησαν: “Με το δεξί ξεκίνησε η χρονιά για τον ΓΔ, ο οποίος ενισχύθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό κλάδο. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 876 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 970 και 1.000 μονάδες.  Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην αξιολόγηση της Fitch, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Σε περίπτωση αναβάθμισης, ο ΓΔ θα κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, οι επενδυτές θα προβούν σε αποκόμιση κερδών”.

Η εν εξελίξει στροφή που κάνουν οι διαχειριστές κεφαλαίων στη διαμόρφωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων όταν επενδύουν στην παγκόσμια αγορά μετοχών, ευνοεί το ελληνικό χρηματιστήριο. Συνέπεσε δε χρονικά, με ένα προς προεξόφληση γεγονός που αφορά μόνο την ελληνική οικονομία. Πλησιάζει η μέρα που η αξιολόγηση της χώρας θα αποκτήσει βαθμολογία που θα επιτρέπει να απολαμβάνουν τα ελληνικά ομολόγα όλα τα μέτρα υποστήριξης που ισχύουν για τα ομολόγα του ευρώ από την ΕΚΤ. Όταν τα χρεόγραφα μιας χώρας έχουν υψηλή αξιοπιστία, τότε και ο κίνδυνος από το μετοχικό ρίσκο είναι μικρότερος. Όσο για τον τουρισμό και την πανδημία, η σκέψη είναι απλή. Με τα ως τώρα δεδομένα το στέλεχος Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνο από το Δέλτα. Αφού δούλεψε η τουριστική βιομηχανία το 2021 με το Δέλτα κυρίαρχο, φέτος με το Όμικρον θα πάει ακόμα καλύτερα.

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αβεβαιότητες όρισαν οι βεβαιότητες στην αρχή του 2022

Δεν ξεκίνησαν οι διεθνείς αγορές με το δεξί το νέο έτος και ειδικά τα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη. Ενώ στις δυο μόλις εβδομάδες του, υπήρξε μια αποσαφήνιση των προθέσεων των ισχυρών Κεντρικών Τραπεζών και σειρά δεδομένων που παγίωσαν την άποψη των αγοραίων για τον πληθωρισμό παγκόσμια και τοπικά. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC στις 14-15 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησαν στις 5 Ιανουαρίου. Η λέξη «μεταβατικός», που είχε περιγράψει προηγουμένως τις εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό, αντικαταστάθηκε με τη λέξη «επίμονος» που εμφανίστηκε πέντε φορές στο πλαίσιο της περιγραφής των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των πληθωριστικών πιέσεων. Η δε καθοδήγηση της αγοράς σχετικά με την πολιτική της στο μέλλον ήταν επίσης σαφής.

Καλώς ήρθες ποσοτική σύσφιξη

Τα πρακτικά επιβεβαίωσαν την ευρέως αναμενόμενη απάντηση της Fed που θα ήταν να τερματιστεί το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει η αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Η μεγάλη έκπληξη που απογοήτευσε τους επενδυτές είναι ότι στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι συμμετέχοντες συζήτησαν «τις κατάλληλες συνθήκες και το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της απορροής του ισολογισμού σε σχέση με την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων». Η λέξη «απορροή» (μείωση) αναφέρθηκε 10 φορές στα πρακτικά. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στα προηγούμενα πρακτικά συναντήσεων της FOMC, της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της ισχυρότερης Κεντρικής Τράπεζας. Την πρόθεση για μείωση του ισολογισμού της Fed επανέλαβε στον απολογισμό του στο Κογκρέσο ο κ Πάουελ, τη βδομάδα που πέρασε και άφησε να εννοηθεί, πως θα γίνει νωρίτερα και γρηγορότερα από την περίοδο 2017 -2019. Κλείνοντας όμως όλες τις βαλβίδες παροχής ρευστότητας, με παράλληλη μείωση του ισολογισμού, έχουμε πλέον από την Fed την πλήρη ποσοτική σύσφιξη Quantitative Tightening (QT). Ήτοι το “αντίθετο” της ποσοτικής χαλάρωσης Quantitative Easing (QE).

Ενώ οι αγορές ομολόγων ΗΠΑ και άλλων βασικών εκδόσεων κρατικού χρέους σταθεροποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, μετά το απότομο ξεπούλημα από την αρχή του έτους, η πιθανή πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed παραμένει καθοριστική για τη συνολική προοπτική της ανάπτυξης παγκόσμια. Ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες μιας τέτοιας ποσοτικής σύσφιξης (QT) είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επιπτώσεις των μεταβολών των επιτοκίων στην οικονομία. Τα εμπειρικά στοιχεία του QT είναι εμφανώς ελάχιστα, αλλά είναι απίθανο να είναι απλώς «QE αντίστροφα». Άλλωστε το QE εφαρμόζεται ξαφνικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Τότε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να έχουν μεγάλη αποτέλεσμα με την ανακοίνωσή του, αλλά για το QT ισχύει το αντίστροφο. Αφού συμβαίνει σε πιο ήρεμους καιρούς και έχει σχεδιαστεί για να είναι σταδιακό και προβλέψιμο ώστε να περιορίζει τις διαταραχές της αγοράς.

Διφωνία στο QT πολυφωνία στο QE

Από την Barclays παρατήρησαν εύστοχα στην προσπάθεια να προβλέψουν εξελίξεις, χωρίς σημαντικά δεδομένα από προηγούμενες αντίστοιχες καταστάσεις. Είναι σημαντικό ότι το QE έχει εφαρμοστεί με συγχρονισμένο τρόπο από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, ενώ το QT θα καθοδηγείται πλέον από τη Fed μεμονωμένα. Κάτι παρόμοιο συνέβη το 2017-19, όταν η Fed άφησε τον ισολογισμό της να συρρικνωθεί για πρώτη φορά, αλλά άλλες κεντρικές τράπεζες διατήρησαν ή και επέκτειναν (ΕΚΤ!) τους ισολογισμούς τους. Ομοίως, αυτή τη φορά περιμένουμε μόνο η BoE (Τράπεζα της Αγγλίας) να ενταχθεί στο QT, καθώς αναμένουμε ότι θα σταματήσει να επανεπενδύει σε ομόλογα που λήγουν, μόλις το επιτόκιο ανέλθει στα 50 bp (το οποίο προβλέπουμε για τον Φεβρουάριο του 2022). Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα τηρήσει την πορεία ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο και, μόνο μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία προβλέπουμε στα μέσα του 2023, θα αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής για πρώτη φορά στα τέλη του 2023. Κάποια μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκύψει μέσω των αποπληρωμών των TLTRO των τραπεζών (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), καθώς αναμένουμε ότι οι λιγότερο γενναιόδωροι όροι από τον Ιούνιο του 2022 θα μειώσουν τη χρήση της ρευστότητας TLTRO από τις τράπεζες στο μέλλον. Ωστόσο, κατά την άποψή μας, μια αποτελεσματική χαλάρωση των ομολογιακών διαθεσίμων της ΕΚΤ φαίνεται ακόμη χρόνια μακριά.

Η απόκλιση πολιτικής μεταξύ της Fed και του μεγαλύτερου μέρους του Υπόλοιπου Κόσμου αναμένεται να οδηγήσει σε ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ. Ωστόσο, η ξαφνική ευρεία υποτίμησή του αυτή την εβδομάδα τόνισε για άλλη μια φορά πώς είναι πολλές οι δυνάμεις που επηρεάζουν το USD, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη της τελικής επίδρασης του QT στο δολάριο. Πέρα από τις εκτιμήσεις για το QT, ωστόσο, η σύσφιξη της πολιτικής παγκόσμια ακολουθεί την πορεία της. Η BoK της Κορέας αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της όπως αναμενόταν αυτή την εβδομάδα, τώρα αναμένουμε ότι η RBA της Αυστραλίας θα τερματίσει το QE της νωρίς (τον επόμενο μήνα) και την επόμενη εβδομάδα ακόμη και η BoJ της Ιαπωνίας θα μπορούσε να ειδοποιήσει ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά σε κάποιας μορφής ομαλοποίηση.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στη δεύτερη εβδομάδα του 2022  οι 12 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες.  Ο S&P500 μειώθηκε -0,30%, στο 2022 έχασε -2,17%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,80%, με επίδοση -1,17% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,38%, με απώλειες στο 2022 -2,09%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε πτώση -0,80%, στο 2022 χάνει -3,69%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -0,28%, στο 2022 απέδωσε -4,80%. Ο FTSE100 του Λονδίνου αυξήθηκε κατά +0,77% στη βδομάδα όταν στο μήνα ενισχύθηκε +2,15%. Ο DAX  έπεσε -0,40%, και στο 2022 πέφτει οριακά -0,01%, ο CAC με μεταβολή -1,06%, στο 2022 χάνει -0,14%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,63%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση +1,06%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -0,27%, με ετήσια επίδοση +0,72%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -1,05%, ενώ τον Ιανουάριο χάνει -1,36%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +4,10%, με επίδοση στο 2022 +2,1%. Ο IPC του Μεξικού ανέβηκε κατά +1,2%, και στο 2022 κέρδισε +0,89%. Ο χρυσός με άνοδο +1,16%, βρέθηκε στα 1817,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -0,72%. Ανέβηκε κατά +6,75%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 84,27 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ήδη ενισχύεται κατά +11,69%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,24%, είχε απόδοση -2,32% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -1,12%, και στο 2022 -1,87%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +2,47% στο έτος κερδίζει +5,10%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +3,79%, στο 2022 κερδίζει +4,21%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -1,63% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -3,26%.

Επιπλέον σύννεφα

Από το πεδίο των γεωπολιτικών εντάσεων των οποίων ο αντίκτυπος επιδρά στις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη την Παρασκευή ήρθε η είδηση της προειδοποίησης από τον Λευκό Οίκο για μια εισβολή στην Ουκρανία που θα μπορούσε να γίνει σε λίγες εβδομάδες. Ανέφερε την προετοιμασία ομάδας πρακτόρων εκπαιδευμένων στο πόλεμο μέσα σε πόλεις για τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς κατά των φιλικά προσκείμενων προς τη Ρωσία δυνάμεων. Η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι έγινε μετά την ολοκλήρωση μιας εβδομάδας άκαρπων διπλωματικών διαβουλεύσεων με τη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους με στόχο την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αναπτύξει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και έχει μετακινήσει άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού, εκτοξευτές ρουκετών και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό προς τα δυτικά από τις βάσεις τους στην Άπω Ανατολή της, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι τράπεζες γνώρισαν απαράμιλλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Την προκάλεσε μια έκρηξη στη σύναψη συμφωνιών, η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς που έδωσε δύναμη στο κυνήγι κερδών μέσω βραχυπρόθεσμων συναλλαγών και μια αγορά κατοικίας που έκανε τον ενυπόθηκο δανεισμό πιο κερδοφόρο από ποτέ. Ταυτόχρονα, τα σενάρια της καταστροφής τα οποία συνέθλιψαν τις μετοχές των τραπεζών στις πρώτες μέρες της πανδημίας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γεγονός που απελευθέρωσε πρόσθετα κέρδη. Τα επισφαλή δάνεια παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και οι καταναλωτές και οι εμπορικοί πελάτες έχουν ξεπεράσει την πανδημία με, κατά μέσο όρο, πολλά μετρητά στη διάθεσή τους. Αλλά τα αποτελέσματα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ ειδοποιούν για επιστροφή σε πιο “γήινα” επίπεδα. Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 14% στην JPMorgan και κατά 26% στη Citigroup τερματίζοντας ένα σερί μεγάλων κερδών για το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Τα έσοδα δεν υποχώρησαν πολύ, αλλά τα έξοδα αυξήθηκαν. Οι μετοχές της JPMorgan υποχώρησαν 6,1% και της Citigroup 1,3%. Τώρα, ορισμένες από τις δυνάμεις που ώθησαν τα τραπεζικά κέρδη σε νέα ρεκόρ αρχίζουν να εξασθενούν. Γενικότερα το μούδιασμα που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2021 είχε επίπτωση στην μεταβολή του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Ευρώπη στο τέταρτο τρίμηνο και οι αναλυτές εκτιμούν πως και ο ρυθμός στο πρώτο του 2022 θα είναι χαμηλότερος από τον αρχικά εκτιμώμενο. Αλλά θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. 

ΧΑ

Εβδομάδα εκτίναξης σε προ Covid-19 επίπεδα

Με ανεξάρτητο, σε σχέση με τα διεθνή, αγοραστικό ενδιαφέρον και κλιμάκωση των ημερήσιων όγκων, το ξεκίνημα της χρονιάς είναι εντελώς διαφορετικό από τον άτονο Δεκέμβριο και τη δεκάμηνη συσσώρευση του 2021. Για πρώτη φορά, μετά το 2014, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε επίπεδα υψηλότερα από τις 950 μονάδες, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπέρασε τα 70 δισ. ευρώ. Η άνοδος των μετοχών συνοδεύεται από νέες εισροές στον Τραπεζικό κλάδο, όπως θα φανεί στη συνέχεια του σχολίου, ο οποίος θεωρείται ως ο πλέον σημαντικός παράγοντας για την κατεύθυνση της τάσης της Αθηναϊκής Αγοράς.

Η πρώτη εβδομάδα άφησε τον ΓΔ στις 906,5 μονάδες και η πρώτη συνεδρίαση της δεύτερης βδομάδας του Ιανουαρίου, οδήγησε την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 918,41, με μεταβολή +1,32%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 99,755 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,868 εκατ. Ο ΔΤΡ είχε άνοδο +3,90%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 56,635 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,55% στις 2214,90 από 2181,19 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,20%. Την Τρίτη με καλύτερο τζίρο και μεγαλύτερο βήμα οι θεσμικοί, εν μέσω ανόδου και στα ευρωπαϊκά, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 934,61 μονάδες, με μεταβολή +1,76%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 116,761 εκατ. ευρώ σχηματίζοντας “παράδοση” (τρίτη μέρα στη σειρά) για διατήρησή του πάνω από τα επίπεδα των 75 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,555 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +3,11%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 55,416 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +2,10% στις 2261,34 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,20%. Ο λόγος των ανοδικών προς τις καθοδικές μετοχές του ταμπλό στις δυο πρώτες συνεδριάσεις ήταν 80/35.

Η Τετάρτη, ήταν η μέρα της γενίκευσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος και της κατάκτησης τιμών για τον ΓΔ που είχαν να εμφανιστούν επτά περίπου χρόνια, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς πέρασε τα 70 δις ευρώ! Ο ΓΔ έκλεισε στις 950,38 μονάδες, με μεταβολή +1,69%. Ο τζίρος ανήλθε στα 127,142 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 13,919 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 645,66 μονάδες με κέρδη +1,10 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 43,432 εκατ. ευρώ, αφήνοντας χώρο για άλλες μετοχές, καθώς από τις μετοχές που διακινήθηκαν 96 σημείωσαν άνοδο και 17 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,66% στις 2298,83 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +2,60%. Την Πέμπτη με το πέμπτο στη σειρά ανοδικό κλείσιμο εμφανίστηκε το ανώτερο εβδομάδας στις 960,88 μονάδες και ο ΓΔ έκλεισε στις 955,76 μονάδες, με μεταβολή +0,57%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 115,271 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 24,549 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με κέρδη +0,55 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 53,707 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,54% στις 2311,14 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,35%. Ο λόγος των ανοδικών προς τις καθοδικές μετοχές 54/57 ειδοποίησε για την επόμενη σύνοδο.

Η τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας  διέκοψε την ανοδική αλυσίδα με το -0,67% για τον ΓΔ, που κατέληξε στις 949,39 μονάδες. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 84,322 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 17,462 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -0,95 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 36,496 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,83% στις 2291,99 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,30%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,156 από 70,566 δις ευρώ την Πέμπτη 13/1/22, ενώ την Παρασκευή  7/1 είχε σταματήσει στα 67,253 δις. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος της δεύτερης εβδομάδας του 2022 διαμορφώθηκε στα 108,65 εκατ. ευρώ και του τραπεζικού κλάδου 49,14 εκατ., με αυτόν των πακέτων στα 15,47 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +4,73%, όταν η απόδοσή του στο μήνα έγινε +6,27% ενώ το 2021 ήταν +10,43%. Στον ΔΤΡ έφερε κέρδη +7,88% και στο μήνα +11,84% ενώ το 2021 απέδωσε +10,78%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,08% και στον μήνα 6,66% ενώ το 2021 απέδωσε 11,07%, ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +4,09% και στον Ιανουάριο +5,66%  όταν το 2021 κέρδισε +34,72%. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση δεν προκάλεσε σημαντική ελάττωση των long στοιχημάτων

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 13,6 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 19,15 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:14 και ήταν οι 2277,28 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2298,69 μονάδες, ήρθε στις 10:39. Το κλείσιμο στις 2291,99 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,83% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 10,100 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 14/1/22.

Η αισιόδοξη προσέγγιση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta Sec. αφήνει περιθώρια για ενδιαφέρουσες συναλλαγές στα παράγωγα στη συνέχεια :”Σε ότι αφορά στο ράλι των Τραπεζών, οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν σε νέα που σχετίζονται με την ικανοποιητική πορεία των τιτλοποιήσεων, στην αύξηση της αξίας των Ακινήτων και στην ανοδική τάση που παρατηρείται σε μετοχές Ευρωπαϊκών Τραπεζών από την αρχή του έτους, γεγονός που άνοιξε την ψαλίδα των αποτιμήσεων, δικαιολογώντας μια καθολική κίνηση προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Τεχνικά, η μονοκόμματη και συνεχής άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε υπερτιμημένες ζώνες ταλαντωτών, για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2021 ενεργοποιώντας, μάλλον αναμενόμενα, βραχυπρόθεσμα αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών. Η δομή της ανόδου είναι εντυπωσιακή: Οι πέντε συνεδριάσεις της μεγάλης διαφυγής από τις 930 μονάδες, έχουν ξεκάθαρους νικητές τους αγοραστές, οι οποίοι επικρατούν από το ξεκίνημα ως το τέλος της συνεδρίασης Δίνοντας, μετά από πολύ καιρό, το στίγμα μιας ανοδικής Αγοράς που έχει ένταση και διάρκεια.

Η ιστορία τέτοιων ανοδικών μοτίβων, έχει δείξει ότι η διόρθωση θα δώσει εκ νέου υψηλό, μόλις αποφορτιστούν οι ταλαντωτές, κάτι το οποίο σε επίπεδο ωριαίων και ημερήσιων διαγραμμάτων, έχει πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση της Παρασκευής η οποία, παρά την διόρθωση αποφόρτισης, δεν συνοδεύτηκε από υψηλό τζίρο, γεγονός επίσης θετικό”.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 388 συμβόλαια με ανώτερο στις 2300,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2276,50 με τελευταίες πράξεις στις 2290,00 από 2303,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2287,25 από 2306,25 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2512 από 2574 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 133 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2291,25 μονάδες, κατώτερο στις 2277,00 και τελευταίες πράξεις στις 2291,00 από 2304,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2286,75 από 2305,25 μονάδες και ανήλθαν σε 318 από 259 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 70 συμβολαίων με τιμές εξάσκησης από τις 2250 και τις 2350 μονάδες. Ενώ άλλαξε χέρια 1 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου για τιμή εξάσκησης τις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης στις 2150 και τις 2250 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξε χέρια 1  συμβόλαιο, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 646,50 από 652,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 6 από 5.

Για εκείνους που αντιλαμβάνονται την έννοια του momentum, της ορμής δηλαδή που οι συναλλαγές προσδίδουν στις αποτιμήσεις των μετοχών, που στη συγκεκριμένη φάση είναι ανοδική, αναφέρουμε: Στα 25 blue chip το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 30 ημερών για 20, ενώ για 11 εξ αυτών έγινε και ανώτερο τελευταίων 3 μηνών και σε 5 από αυτά ανώτερο τελευταίων 12 μηνών. Στις 20 μετοχές του FTSEM το ανώτερο εβδομάδας έγινε και ανώτερο τελευταίων 30 ημερών για 16 ενώ για 9 εξ αυτών έγινε και ανώτερο τελευταίων 3 μηνών και σε 4 από αυτά ανώτερο τελευταίων 12 μηνών.

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +4,73%, όταν η απόδοσή του στο μήνα έγινε +6,27% ενώ το 2021 ήταν +10,43%. Στον ΔΤΡ έφερε κέρδη +7,88% και στο μήνα +11,84% ενώ το 2021 απέδωσε +10,78%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,08% και στον μήνα 6,66% ενώ το 2021 απέδωσε 11,07%, ενίσχυσε τον  FTSEΜ κατά +4,09% και στον Ιανουάριο +5,66%  όταν το 2021 κέρδισε +34,72%. 

Η εικόνα των blue chip

Με 24 ανοδικά οι κατηγορίες είναι τρεις για αυτά και στην παρένθεση μετά την εβδομαδιαία μεταβολή αναγράφεται η επίδοση Ιανουαρίου. Η πρώτη ομάδα είναι επτά με κέρδη ανώτερα των βασικών δεικτών ήτοι ΑΛΦΑ +13,64% (+16,06% στο μήνα), ΜΠΕΛΑ +12,03% (+13,1%), ΜΟΗ +6,96% (+8,44%), ΕΛΠΕ +6,14% (+8,36%), ΠΕΙΡ +6,07% (+8,37%), TITC +5,82% (+11,36%), ΕΤΕ +5,39% (+7,40%). Ακολουθούν τέσσερα με μεταβολές κοντά στων βασικών δεικτών, ήτοι ΜΥΤΙΛ +4,94% (+3,97%), ΟΤΕ +4,78% (+5,26%), ΕΥΡΩΒ +4,71% (+12,18%),  ΑΔΜΗΕ +4,65% (+7,25%). Υπάρχει επίσης η ομάδα των δώδεκα με άνοδο από +1,5% ως 3,97%, ήτοι ΛΑΜΔΑ +3,97% (+8,04%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,75% (+4,73%), ΑΡΑΙΓ +3,35% (+9,26%), ΟΠΑΠ +3,31% (+5,21%), ΕΛΧΑ +3,07% (+5,30%), ΤΕΝΕΡΓ +2,73% (-0,29%), ΒΙΟ +2,65% (+1,42%), ΕΕΕ +2,23% (+4,76%), ΚΟΥΕΣ +2,18% (+5,12%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,58% (+4,23%), ΟΛΠ +1,49% (+2,56%), ΣΑΡ +1,49% (-0,67%). Οριακές μεταβολές είχαν ΕΥΔΑΠ +0,26% (-0,38%) και ΔΕΗ -0,22% (-3,83%). Στην ομάδα με κέρδη υπολογίσιμα αλλά χαμηλότερα του +4% φιλοξενούνται αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κατώτερες των βασικών δεικτών αποδόσεις στον μήνα και θα άξιζε να προσεχθεί η στάση των θεσμικών απέναντί τους, την εβδομάδα εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 9265 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 85.378 από 86.246 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,25 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 155 ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5381 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.305 από 26.080 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,15 ευρώ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 876 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 25.708 από 26.109 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,991 ευρώ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2036 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.903 από 38.854 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,40 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2725 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 1579 ΣΜΕ της ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 26.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 19.623 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 18.000 για ΕΤΕ και στα 500 για ΜΟΗ.

Σήμερα

Οι αγορές μετοχών στην Ασία εμφάνισαν μεικτή εικόνα και σε βαθύ κόκκινο, βρέθηκαν μόνο οι μετοχές της Νότιας Κορέας -1,09%. Από τον ευρύτερο δείκτη μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας που σημειώνει πτώση -0,37% στις απογευματινές συναλλαγές ή στις8:45 δική μας ώρα, προκύπτει η επενδυτική επιφύλαξη καθώς οι αγορές της Μέας Υόρκης θα είναι κλειστές. ενώ η αγορά στην Αυστραλία κέρδισε 0,32% και ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε +0,73%.

Ο δείκτης blue-chip της Κίνας κερδίζει στις 8:55 +0,86% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε πτώση -0,80%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα