Κίνα: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη- Τι πλήττει την κατανάλωση

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 09:32
UPD:09:45
REUTERS/TINGSHU WANG

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο του 2021, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στέλνοντας ένα ανησυχητικό μήνυμα για την παγκόσμια οικονομία την ώρα που η κεντρική τράπεζα του Πεκίνου μείωσε το βασικό επιτόκιο.

Ειδικότερα, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο. Πρόκειται για ποσοστό που υπερβαίνει τις προβλέψεις των οικονομολόγων αλλά είναι σημαντικά μικρότερο από την ανάπτυξη 6,5% που είχε σημειωθεί την ίδια περίοδο το 2020.

Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 8,1% για ολόκληρο το 2021. Μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης ήρθε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την οικονομία να κλονίζεται από μια σειρά κραδασμών προς το τέλος του 2021.  Η Κίνα παλεύει με πρόσφατες εξάρσεις του ιού, την κρίση στην αγορά ακινήτων και μια σειρά εκτεταμένων ρυθμιστικών καταστολών σε ορισμένους τομείς.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη, ωστόσο, βελτιώθηκε στο 1,6%, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο 0,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Κίνας αποτελεί βασικό μοχλό της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Το 2021 η Κίνα «διατήρησε τη συνεχή και σταθερή ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και διατήρησε την ηγετική θέση στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών στον κόσμο», σχολίασε ο Ning Jizhe της NBS, τονίζοντας ωστόσο ότι «η εγχώρια οικονομία βρίσκεται υπό την τριπλή πίεση από τη συρρίκνωση της ζήτησης, το σοκ προσφοράς και την αποδυνάμωση των προσδοκιών».

Στο μεταξύ η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε επίσης ένα σημαντικό επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2020, κίνηση που προστίθεται σε μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης τους τελευταίους μήνες που συνέπεσαν με την επιβράδυνση του κλάδου των ακινήτων και τους περιορισμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο των μονοετών δανείων κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,85% και το επιτόκιο των επταήμερων συμφωνιών αντιστροφής επαναγοράς στο 2,1%.

«Η εκπληκτική μείωση του επταήμερου επιτοκίου αντίστροφης επαναγοράς αντικατοπτρίζει την ισχυρή πρόθεση των policymakers να σταθεροποιήσουν προληπτικά την ανάπτυξη του ΑΕΠ», δήλωσε ο Zhaopeng Xing της ANZ. «Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και ο αυξανόμενος κίνδυνος χρεοκοπίας από τους κατασκευαστές είναι και οι δύο κινητήριες δυνάμεις της περικοπής», εξήγησε. 

Παράλληλα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανέφερε επίσης το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από την ίδρυση της κομμουνιστικής Κίνας το 1949, γεγονός που αναδεικνύει μια διαφαινόμενη δημογραφική κρίση.  Οι γεννήσεις σημείωσαν μείωση 12% σε ετήσια βάση, στα 10,6 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και κάτω μειώθηκε επίσης για πρώτη φορά, ενώ η συνολική αύξηση του πληθυσμού ήταν μόλις 480.000.

Η αυστηρή πολιτική της χώρας για τη διαχείριση της πανδημίας και η μηδενική της ανοχή στα κρούσματα κορωνοϊού, έχει οδηγήσει  τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες πόλεις σε lockdown «εκθέτοντας» τις αδυναμίες στην κατανάλωση. Μια επιβράδυνση σε εθνικό επίπεδο στον κρίσιμο τομέα ακινήτων έχει επιβαρύνει επίσης την ευρύτερη οικονομία και πυροδότησε μια παγκόσμια ανησυχία για την υγεία του κλάδου.

Αν και οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, η βιομηχανική παραγωγή, η οποία αυξήθηκε 7,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο του 2020, σημείωσε αύξηση 4,3% τον ίδιο μήνα πέρυσι, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει τις προβλέψεις. 

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν 4,4% το 2021, ενώ οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία προστέθηκαν 4,9%, αν και και οι δύο μετρήσεις επιβραδύνθηκαν αργότερα μέσα στο έτος. Το τέταρτο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 7,7%.

Σε ένδειξη των συνεχιζόμενων ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 1,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ο χαμηλότερος ρυθμός σε 14 μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα