Banque Populaire: Αγοράζει το 61% της Foncia προς 800 εκατ. ευρώ

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 12:24

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την απόκτηση του 61% της Foncia Groupe SA, αντί ποσού περίπου 800 εκατ. ευρώ (1,03 δισ. δολ.) με στόχο την επέκταση στον κλάδο διαχείρισης real estate, έκλεισε η Groupe Banque Populaire, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας.

Η τράπεζα που εδρεύει στο Παρίσι, αγοράζει το μερίδιο από τον ιδρυτή της εταιρείας, Jacky Lorenzetti και την οικογενειακή εταιρεία συμμετοχών στην ίδια τιμή των 40 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Banques Populaires. Η τιμή είναι 11% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της Foncia στα 36 ευρώ η μία, στις 12 Ιανουαρίου.

Η Banques Populaire, με επικεφαλής τον Philippe Dupont, προσπαθεί να επεκταθεί στη Γαλλία και πέρυσι συμφώνησε να συγχωνεύσει το σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής με αυτό της διαχείρισης κεφαλαίων, με τα αντίστοιχα της μεγαλύτερης ανταγωνίστριάς της, Groupe Caisse d'Epargne για να δημιουργήσει την Natixis, μία δανείστρια με χρηματιστηριακή αξία 27 δισ. ευρώ (35 δισ. δολ.).

Η εξαγορά της Foncia αντιπροσωπεύει ένα νέο στάδιο ανάπτυξης για την Groupe Banque Populaire, μετά την επιτυχή δημιουργία της Natixis, ανέφερε στη σημερινή δήλωσή του ο Dupont, συμπληρώνοντας: «Η Foncia θα είναι μια πραγματική μηχανή ανάπτυξης για το σκέλος τραπεζικής λιανικής της Banques Populaire, που θα της επιτρέψει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των πελατών της.

Ο Lorenzetti θα παραμείνει ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου με μερίδιο 7%, σύμφωνα με την Banques Populaires. Η Foncia, με έδρα το Παρίσι, είναι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια οικιστικού real estate στη Γαλλία με 300 γραφεία και 5.500 υπαλλήλους. Το 2005 τα καθαρά της κέρδη ήταν 33 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις της ύψους 360 εκατ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Foncia ανεστάλη, ενώ οι μετοχές του δικτύου των τραπεζών που ελέγχουν την κύρια εταιρεία συμμετοχών που συντονίζει τις διαφορετικές δραστηριότητες του ομίλου, επίσης δεν διαπραγματεύθηκαν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα