Kίνα: Πλέον του 1 τρισ. δολ. για πρώτη φορά τα συναλλαγματικά αποθέματα

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 13:18

ΠΛΕΟΝ του 1 τρισ. δολ., για πρώτη φορά στα τέλη του 2006, αναρριχήθηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα υψηλότερα στον κόσμο, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να επιτρέψει την ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν.

Τα περιουσιακά στοιχεία σε συνάλλαγμα – εκτός του χρυσού – αναρριχήθηκαν 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο 1,07 τρισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της People's Bank of China. Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε της προηγούμενες ανακοινώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης της χώρας.

Εμπορικό πλεόνασμα σε επίπεδα ρεκόρ, ξένες επενδύσεις και κερδοσκοπικές εισροές, τροφοδότησαν την οικονομία με μετρητά, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον Κινέζο πρωθυπουργό, Oυέν Τζιαμπάο, να περιορίσει την έκρηξη των επενδύσεων. Ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επενδύσεων και θα ηρεμήσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη που αντιδρούν λέγοντας ότι η Κίνα διατηρεί το νόμισμά της αφύσικα χαμηλά για να τονώσει τις εξαγωγές της.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αναρριχήθηκαν από τα 988 δισ. δολ. στα τέλη του Σεπτεμβρίου και από τα 819 δισ. δολ. στα τέλη του 2005. Το ύψος τους είναι υπερδιπλάσιο της πρόβλεψης των 408,5 δισ. δολ. της Asian Development Bank.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διογκώθηκε 74%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 177,4 δισ. δολ. πέρυσι, καθώς οι εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα ύψη.

Η Κίνα διατηρεί περίπου τα 2/3 των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε δολάρια και είναι η δεύτερη σε μέγεθος κάτοχος κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μετά την Ιαπωνία, με ομόλογα αξίας 344,9 δισ. δολ. τον Οκτώβριο. Ανησυχίες ότι η υποχώρηση του δολαρίου ενδέχεται να μειώσει την αξία των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια της Κίνας, την ενθαρρύνουν να διαφοροποιηθεί. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, είπε τον Νοέμβριο ότι η τράπεζα αγόρασε γιέν.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Χένρι Μ. Πώλσον και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Σ. Μπερνάνκε, επισκέφθηκαν πέρυσι το Πεκίνο προκειμένου να συζητηθούν τρόποι με τους οποίους θα μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα, το οποίο διατηρήθηκε στα 130,8 δισ. δολ. το ενδεκάμηνο του 2006. Ο Πώλσον είπε ότι η Κίνα συμφώνησε να κάνει πιο ευέλικτο το νόμισμά της.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,4% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με χαμηλότερο ρυθμό από τα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης σε μια δεκαετία το προηγούμενο τρίμηνο. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αύξησε δύο φορές πέρυσι τα επιτόκια δανεισμού, ενώ παράλληλα πουλά ομόλογα, για να περιορίσει τις επενδύσεις που ενδέχεται να αφήσουν την Κίνα με εγκαταλειμμένα εργοστάσια, αύξηση επισφαλών δανείων και επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο διοικητής της People's Bank, έδωσε εντολή στις εμπορικές τράπεζες να απαξιώσουν περισσότερα κεφάλαια ως αποθέματα για τέταρτη φορά σε επτά μήνες. Η τράπεζα είπε ότι περιόρισε την αύξηση της πίεσης για την αύξηση των δανείων, αποτέλεσμα του εμπορικού πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους ελέγχους του νομίσματος και τους περιορισμούς σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα να επενδύσουν στο εξωτερικό το 2006. Το ύψος του ξένου συναλλάγματος που τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να αποκτήσουν διπλασιάζεται στα 50.000 δολ. ετησίως από την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 27 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, το κινεζικό νόμισμα θα αναρριχηθεί στα 7,46 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στα τέλη του 2007, σημειώνοντας δηλ. αύξηση της τάξης του 4,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα