Γ. Αλογοσκούφης: H αξιοπιστία βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 15:48

«Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχει αναβαθμισθεί», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, προσερχόμενος σήμερα το μεσημέρι στην εκδήλωση των υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος για την κοπή της πίτας.

«Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά ούτε και αποτελεσματικός σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, εάν δεν έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής διαφάνειας και έγιναν επίσης σημαντικές προσπάθειες για την καλύτερη μέτρηση των μεγεθών της οικονομίας, προκειμένου και ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής να βασίζεται σε καλά και αξιόπιστα δεδομένα. «Η αξιοπιστία είναι βασικό συστατικό της οικονομικής πολιτικής και σε αυτό θα επιμείνει η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αλλαγή της νοοτροπίας για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή

«Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η προσπάθεια όλης της κοινωνίας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η νοοτροπία απέναντι σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα».

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της φοροδιαφυγής. Ο υπουργός είπε επίσης ότι το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μέτρα διοικητικού χαρακτήρα ή μόνο με κίνητρα.

«Ασφαλώς χρειάζεται να ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, ασφαλώς χρειάζονται τα κίνητρα - και έχουν ήδη δοθεί αρκετά κίνητρα – αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα