Marfin: «Επίθεση φιλίας» σε Κύπρου - Πειραιώς

«Μέγας στρατηγός» ο Μιχ. Σάλλας
Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 16:20
UPD:16:40

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, Ανδρέας Βγενόπουλος

«Φιλική πρόσκληση συνεργασίας για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στον ελλαδοκυπριακό χώρο», χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Popular Bank (MPB) Ανδρέας Βγενόπουλος την πρόταση της ΜΠΒ προς τις τράπεζες Κύπρου και Πειραιώς για τριπλή συγχώνευση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία, που μεταδόθηκε με τηλεδιάσκεψη και στην Αθήνα, ο κ. Βγενόπουλος χρησιμοποίησε με έμφαση τον όρο «συγχώνευση», αντί του όρου «εξαγορά».

Σύμφωνα με τον κ. Βγενόπουλο, σε περίπτωση συγχώνευσης των τριών τραπεζών, ο νέος όμιλος που θα έχει έδρα την Κύπρο, θα είναι ο μεγαλύτερος στον ελλαδοκυπριακό χώρο και 24ος στην Ευρώπη, με προοπτική να ανέλθει στη 15η θέση.

Το ενεργητικό κεφάλαιο του νέου ομίλου, όπως είπε, θα διαμορφωθεί στα 77 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις στα 64 δισεκατομμύρια ευρώ, οι χορηγήσεις στα 46 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καθαρά ίδια κεφάλαια θα είναι 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, θα διαθέτει 1.042 υποκαταστήματα και ο νέος όμιλος θα έχει παρουσία σε 17 χώρες.

Ο νέος όμιλος θα διοικείται ομαδικά και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας «θα έχει δικαιωματικά συντονιστικό ρόλο», είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Επίσης, χαρακτήρισε τον κ. Σάλλα ως «μέγα στρατηγό», τον οποίο, όπως είπε, εκτιμά ιδιαίτερα, όπως και τα άλλα στελέχη των Τραπεζών Πειραιώς και Κύπρου.

Ειδικά για την πρόταση συγχώνευσης προς την Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι αποσκοπούσε στο να προλάβει κάποιες άλλες κινήσεις εξαγορών επί του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου, που ενδεχομένως να επιχειρούσαν κάποιοι ξένοι επενδυτές μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο κ. Βγενόπουλος κάλεσε τις Διοικήσεις των Τραπεζών Πειραιώς και Κύπρου σε εποικοδομητική συζήτηση, καθώς, όπως τόνισε, η συγχώνευση των τριών Τραπεζών θα είναι προς όφελος των καταναλωτών, των εργαζομένων, ενώ στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού ο νέος όμιλος, που θα προκύψει από τη συγχώνευση, θα μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη του τμήματος της Κύπρου, που σήμερα βρίσκεται υπό κατοχή.

Ο κ. Βγενόπουλος απάντησε αρνητικά σε ερώτηση, εάν υπήρξε προσπάθεια για παρεμπόδιση της κίνησης της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της ΜΡΒ. Τόνισε ότι η ΜΡΒ με την κίνησή της θέλησε να δημιουργήσει μια συγχώνευση δυνατή, με αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών των τραπεζών, μείωση των λειτουργικών δαπανών, αύξηση των αμοιβών του προσωπικού, αλλά και τη δημιουργία περισσοτέρων επιλογών για τον επενδυτή. Φρόντισε πάντως να τονίσει ότι η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα λάβουν η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βγενόπουλος απάντησε ότι δεν ενημέρωσε για τη πρόταση συγχώνευσης τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, «γιατί δεν είναι αρμόδιο όργανο». Ενημέρωση, όπως είπε, έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος, στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και στον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Κύπρου.

Στο μεταξύ, στοιχεία αναφορικά με την πρόταση για συγχώνευση με την Τράπεζα Κύπρου έδωσε σήμερα στην Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος της ΜΡΒ, Χρίστος Στυλιανίδης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε δώσει προθεσμία για κατάθεση των στοιχείων μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΙΓ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα