Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρτσελ Φράτσερ προειδοποιεί ότι «η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση».
«Η σημαντική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το περασμένο έτος δεν είναι λόγος να είμαστε χαρούμενοι» δήλωσε στη «Rheinische Post»
«Πιθανότατα συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι και θα μπορούσε επίσης να συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο εφέτος, εάν τα κρούσματα της Όμικρον συνεχίσουν να αναπτύσσονται και πολλοί άνθρωποι αναγκαστούν να πάρουν αναρρωτική άδεια ή να μπουν σε καραντίνα», εξήγησε ο οικονομολόγος.
Παρά τα παγκόσμια προβλήματα εφοδιασμού και την πανδημία του ιού, το Γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,7% το 2021. Σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ωστόσο, η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5 έως 1,0% το τελευταίο τρίμηνο.
Μπορεί να τηρηθεί το φρένο χρέους;
Ο Φράτσερ πιστεύει ότι είναι πολύ απίθανο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπορέσει να συμμορφωθεί ξανά με το φρένο χρέους το 2023.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, υποστήριξε πάντως οτι «το να τηρηθεί ξανά το φρένο χρέους από το 2023 είναι απλώς απαίτηση του Βασικού Νόμου», αναφέρει η εφημερίδα. Το φρένο χρέους αναγκάζει το κράτος να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες.
«Αν αυξηθεί η προτεραιότητα για επενδύσεις, μειώνεται η προτεραιότητα για τις καταναλωτικές δαπάνες», σημείωσε ο Φράτσερ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα λείψουν χρήματα για επενδύσεις το 2023.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) επιβεβαίωσε πάντως χθες ότι θέλει να συμμορφωθεί με το φρένο χρέους από το 2023.
naftemporiki.gr