Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τους εργαζομένους της ΒΦΛ Θεσσαλονίκης

Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2007 17:23

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, με το νομοσχέδιο με τίτλο «Παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας και συναφείς διατάξεις», η τροπολογία για τους εργαζομένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης. Το ν/σ συζητείται αύριο Τρίτη, στην ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα,

(α) με τις διατάξεις της τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στους μισθωτούς της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης Α.Ε.» (ΒΦΛ ΑΕ) που απασχολούνται στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε από 4/12/2006 μέχρι τις 31/1/2007, και δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης, να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.):

- Αυτοαπασχόλησης

- Νέων Θέσεων Εργασίας

- Επανακατάρτισης

- Τακτικής επιδότησης ανεργίας

- Ειδικής επιδότησης ανεργίας

Στα ανωτέρω προγράμματα μπορούν να ενταχθούν και όσοι απασχολούνται με σύμβαση έργου ή άλλη παρεμφερή μορφή απασχόλησης, εφόσον εργάζονται στο εργοστάσιο για δύο τουλάχιστον χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

(β) Δικαίωμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ειδικής επιδότησης έχουν οι μισθωτοί που είναι ασφαλισμένοι στο Ι.Κ.Α. ή στο ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και όσοι απασχολούνται με σύμβαση έργου ή άλλη παρεμφερή μορφή απασχόλησης και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εφόσον μέχρι την ημέρα καταγγελίας της σύμβασης απασχολούνται ήδη τουλάχιστον τρία (3) χρόνια στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της ΒΦΛ ΑΕ. Η διάρκεια της ειδικής επιδότησης είναι μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος με ανώτατο όριο τους 72 μήνες , το οποίο μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Το ποσό του μηνιαίου επιδόματος της ειδικής επιδότησης ανεργίας ισούται με το 80% του καταβαλλομένου κατά τη λύση της σύμβασης μηνιαίου μισθού ή του εικοσαπενταπλασίου του καταβαλλομένου ημερομισθίου με ανώτατο όριο το ποσό των 1.500 ευρώ. To ανωτέρω μηνιαίο επίδομα θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΣΥΕ αρχής γενομένης από 1/1/2007 .

Κατά το διάστημα της ειδικής επιδότησης ανεργίας συνεχίζεται η ασφάλιση των επιδοτουμένων στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κυρίας και επικουρικής ασφάλισης και ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση με πλήρη ή μειωμένη σύνταξη καθώς και των απαιτούμενων χρονικών προϋποθέσεων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 825/1978 (35ετία). Οι εισφορές για κύρια και επικουρική ασφάλιση υπολογίζονται επί της ανώτερης ασφαλιστικής κλάσης του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης στην οποία κατατάσσονται οι επιδοτούμενοι βάσει των πράγματι καταβληθεισών αποδοχών τους για όλη τη διάρκεια της ειδικής επιδότησης.

Η ειδική επιδότηση ανεργίας αναστέλλεται αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής απασχόληση του επιδοτούμενου.

(γ) Εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Β.Φ.Λ. Α.Ε. καθώς και εκείνοι που θα μετακινηθούν στο εργοστάσιο Καβάλας και απολυθούν για λόγο μη οφειλόμενο σε υπαιτιότητά τους ή παραιτηθούν μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, μπορούν να ενταχθούν στις ανωτέρω διατάξεις υποβάλλοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση - αίτηση στον Ο.Α.Ε.Δ. εντός μηνός από την απόλυση ή την παραίτηση τους.

Ειδικά, εργαζόμενοι οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της Β.Φ.Λ. Α.Ε. και μετά την παρέλευση της ανωτέρω εξάμηνης προθεσμίας, αποκλειστικά για να θέσουν σε ασφαλή μακροχρόνια κράτηση τις εγκαταστάσεις και παραγωγικές μονάδες του εργοστάσιου Θεσσαλονίκης μπορούν να ενταχθούν στις ανωτέρω διατάξεις υποβάλλοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση - αίτηση στον Ο.Α.Ε.Δ. εντός μηνός από την απόλυση τους.

(δ) Στους μισθωτούς που θα καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας ή θα παραιτηθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα κατά τα ανωτέρω, στα πλαίσια εξυγίανσης της εταιρείας, καταβάλλεται από τον Ο.Α.Ε.Δ., πέραν από την αποζημίωση απόλυσης που έλαβαν ήδη από τη Β.Φ.Λ. Α.Ε., ένα επιπλέον βοήθημα το οποίο ισούται με ποσοστό από 100% έως 20% της νόμιμης αποζημίωσης αντιστρόφως ανάλογα του ποσού αυτής σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό ψήφιση διάταξη. Από το βοήθημα αυτό αφαιρείται το επιπλέον της νόμιμης αποζημίωσης ποσό που κατέβαλε η Β.Φ.Λ. Α.Ε. κατά τη καταγγελία της σύμβασης.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μετά από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και το ύψος της δαπάνης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την καταβολή του επιπλέον βοηθήματος.

(ε) Για το σύνολο των εργαζομένων από την ημερομηνία απόλυσης τους από τη ΒΦΛ ΑΕ ή από την ημερομηνία παραίτησης τους κατά τα οριζόμενα ανωτέρω υπό το στ. γ', προσαυξάνεται κατά 3% η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης βάσει προκηρύξεων που θα εκδοθούν από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νομοσχεδίου μέχρι 31-12-2011 σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 17 και 18 του ν.2190/94, όπως ισχύει.

(στ) Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης της ΒΦΛ ΑΕ των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε ή παραιτήθηκαν στα πλαίσια εξυγίανσης της εταιρείας από 4.12.2006 μέχρι 31.1.07 έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 3 του ν.3448/06.

Το ύψος της δαπάνης από τη καταβολή του μηνιαίου επιδόματος, καθώς και των εισφορών στους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους της Β.Φ.Λ. Α.Ε., των οποίων καταγγέλθηκε ή θα καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας ή θα παραιτηθούν εντός έξι μηνών και θα επιλέξουν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 50.000.000 ευρώ και θα επιμεριστεί στα επόμενα έξι έτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα