Βρετανία: Η οικονομία «πέταξε» στα προ-πανδημίας επίπεδα

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 09:56
UPD:10:02
REUTERS/HANNAH MCKAY

Πίσω γύρισε το χρόνο η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αναπτύχθηκε πάνω από τα προ-πανδημίας επίπεδα για πρώτη φορά τον Νοέμβριο καταγράφοντας εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη πριν χτυπήσει η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9% από τον Οκτώβριο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,2%, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,4%. 

Η παραγωγή ήταν 0,7% πάνω από το επίπεδό της τον Φεβρουάριο του 2020, προτού δηλαδή επιβληθούν οι πρώτοι περιορισμοί για τον Covid-19, υποδεικνύοντας ότι η οικονομία είχε ανακτήσει πλήρως το έδαφος που έχασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η ανάπτυξη προήλθε από τον τομέα των κατασκευών και της μεταποίησης, που κινήθηκαν πολύ πάνω από τις προσδοκίες, αν και όλοι οι κλάδοι σημειώσαν βελτίωση.   Ο τομέας των υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της οικονομίας, επεκτάθηκε κατά 0,7%, υποστηριζόμενος από τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου της λιανικής. Η παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο κατά 1% και οι κατασκευές ανέκαμψαν κατά 3,5% από τη συρρίκνωση του προηγούμενου μήνα.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προβλέπουν συσπάσεις στην οικονομία τόσο τον Δεκέμβριο όσο και τον Ιανουάριο, την περίοδο δηλαδή που ο ιός «ξεστράτισε» οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων εκτός εργασίας-λόγω κρουσμάτων-, με αποτέλεσμα τα γραφεία να αδειάσουν και οι εκδηλώσεις να ακυρωθούν.

«Η αύξηση του ΑΕΠ του Νοεμβρίου πιθανότατα αντιστράφηκε τον Δεκέμβριο, καθώς η Όμικρον έδωσε ένα ισχυρό πλήγμα στον τομέα των καταναλωτικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Σάμουελ Τομπς της Pantheon Macroeconomics.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντιν Τέρνερ της UBS Global Wealth Management. «Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν σε καλή κατάσταση καθώς εισήλθε στο τελευταίο κύμα της πανδημίας», είπε, προσθέτοντας: «Ο Ιανουάριος είναι πιθανό να είναι ένας ακόμη αδύναμος μήνας, αλλά αναμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα στη συνέχεια».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα