Κίνα: Σε επίπεδο ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα το 2021

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 09:09
UPD:09:12
REUTERS/Sun Yilei

Συνέχισε τον Δεκέμβριο να σπάει ρεκόρ η εξαγωγική δύναμη της Κίνας, ωθώντας το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα σε νέο υψηλό ιστορικό και παρέχοντας στήριξη σε μια οικονομία που παρασύρεται από την ύφεση της αγοράς ακινήτων και τις σποραδικές εξάρσεις του κορωνοϊού- με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων μάλιστα να πιστεύεται ότι θα φέρει σε δύσκολη θέση την Κίνα φέτος γιατί δεν προσαρμόζεται στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο ανήλθαν σε 340,5 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τις ετήσιες εξαγωγές στα 3,36 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 246 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο και 2,69 τρισ. δολάρια συνολικά για το έτος, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 94,5 δισ. δολάρια για το μήνα και στα 676 δισ. δολάρια για ολόκληρο το έτος.

Τα δεδομένα, σχολιάζει το Bloomberg, επιβεβαιώνουν την εικόνα που παρατηρείται όλο το χρόνο: έντονη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα κάθε είδους. Ωστόσο, η ανάπτυξη του εμπορίου αναμένεται να είναι πιο αδύναμη το νέο έτος, καθώς η ζήτηση για τεχνολογικά προϊόντα για την τηλεργασία και για εξοπλισμό υγειονομικής περίθαλψης επιβραδύνεται και η κατανάλωση στρέφεται προς τις υπηρεσίες καθώς ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να ζει με τον Covid.

«Η περσινή ανάπτυξη κατά 30% είναι σαφώς δύσκολο να διατηρηθεί. Έτσι, η αύξηση των εξαγωγών φέτος θα μειωθεί απότομα», εν μέρει επειδή η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί, σύμφωνα με τον Ding Shuang της Standard Chartered Plc. Οι εγχώριοι περιορισμοί και τα lockdown της Κίνας που στοχεύουν στον περιορισμό των εστιών του ιού μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά «το κλειδί παραμένει πώς μπορεί να εξελιχθεί η εξωτερική ζήτηση».

Η έξαρση της Όμικρον στην Κίνα προκαλεί ανησυχία στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς η παραγωγή και η ναυτιλία της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα από τα μέτρα περιορισμού του ιού. Αν και δεν έχει σημειωθεί εκτεταμένη ζημιά στη βιομηχανική παραγωγή ή στο εμπόριο μέχρι στιγμής, ορισμένα εργοστάσια έκλεισαν ή επιβράδυνσαν την παραγωγή στην Σιάν και σε άλλες πόλεις ενώ έχει επηρεαστεί επίσης η χωρητικότητα των λιμανιών στο Νινγκμπό, Σεντζέν, Τιαντζίν και Σαγκάης. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα