Το 83% των Ελλήνων δεν προτίθεται να εργαστεί εκτός συνόρων

Σε αγορές Ανατολικής Ευρώπης στρέφονται οι επιχειρηματίες
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 09:50

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ των κρατών-μελών της Ανατολικής Ευρώπης, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εμφανίζουν ικανοποιητικό ποσοστό διείσδυσης με τάσεις αυξητικές, σύμφωνα με την κοινοτική έρευνα «Ευρωβαρόμετρο» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το 28% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών στην Ελλάδα πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα είναι 27%. Το 29% σχεδιάζει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια να επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ το 40% δεν προτίθεται ούτε σχεδιάζει μια τέτοια κίνηση.

Συνολικά το 57% των Ελλήνων επιχειρηματικών είτε πραγματοποιεί συναλλαγές, είτε σχεδιάζει να στραφεί σ' αυτές τις αγορές μέσα στην επόμενη τριετία. Πρόκειται για το ψηλότερο ποσοστό στην Κοινότητα, όπου ο μέσος όρος είναι 43%.

Από την ίδια έρευνα που αφορά της εσωτερική αγορά και τα δικαιώματα των πολιτών, προκύπτει ότι περισσότεροι από 4 στους 5 Ελληνες ούτε καν σκέπτονται το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλο κράτος μέλος.

Ειδικότερα, το 83% των Ελλήνων δεν έχει πρόθεση να επωφεληθεί της δυνατότητας να εργασθεί εκτός συνόρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε., ενώ ακολουθούν οι Ισπανοί (82%), οι Κύπριοι (80%) και οι Μαλτέζοι (79%).

Το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό στις νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι κάτοικοί της σε ποσοστό, κατα μέσο όρο 37%, σκέπτονται να εγκατασταθούν και να εργαστούν στα παλαιά κράτη μέκη. Πρώτοι σε πρόθεση εξόδου από τη χώρα τους είναι οι Σλοβάκοι με 51%, ακολουθούμενοι από τους Λετονούς με 44%, τους Λιθουανούς με 41% και στους Πολωνούς με 40%.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται και μια τάση... φυγής των συνταξιούχων του κοινοτικού Βορρά προς τα νότια κράτη-μέλη. Το 42% των Λουξεμβούργιων σχεδιάζει να εγκατασταθεί στον κοινοτικό Νότο μόλις συνταξιοδοτηθεί, ενώ ακολουθούν οι Βέλγοι με 34% και οι Ολλανδοί με 31%. Ο καιρός είναι καθοριστικός λόγος, αλλά επιδρούν και άλλοι παράγοντες, οικονομικοί κυρίως, όπως η χαμηλότερη φορολογία στο Νότο, αλλά και γενικότερα το φτηνότερο κόστος διαβίωσης.

Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι του Νότου ούτε που το σκέπτονται να εγκατασταθούν στον κοινοτικό Βορρά μόλις συνταξιοδοτηθούν. Οι Ελληνες σε ποσοστό 96% απάντησαν ότι δεν φεύγουν με τίποτα από τη χώρα, ενώ ακολούθησαν οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί με 93%.

Αναφορικά με την εσωτερική αγορά, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η διαπίστωση που προκύπτει από την έρευνα, σύμφωνα με την οποία περίπου 7 στους 10 Ευρωπαίοι (67%) είναι ανεπαρκής ή καθόλου ενημερωμένοι σχετικά με το δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ένα από τα ψηλότερα ποσοστά, αφού το 76% απάντησε ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο, ενώ μόλις το 23% υποστήριξε ότι γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα