Tαϊλάνδη: Διατήρηση των ελέγχων στο μπατ

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Τarisa Watanagase
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 10:14

ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης προκάλεσε «αβεβαιότητα» στην αγορά συναλλάγματος με στόχο να οδηγήσει εκτός τους κερδοσκόπους από Ιαπωνία και ΗΠΑ, όταν επέβαλα περιορισμούς στις επενδύσεις, σύμφωνα με την επικεφαλής της, Tarisa Watanagase.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης, Tarisa Watanagase.

«Ηταν σημαντικό και αναγκαίο για εμάς να βάλουμε φρένο και να προκαλέσουμε κάποια αβεβαιότητα», ανέφερε η Tarisa, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Χονγκ Κονγκ. Οι επενδυτές είχαν σηματοδοτήσει ότι τα πρώτα μέτρα ήταν τίποτα για αυτούς, συμπλήρωσε.

Η Bank of Thailand σηματοδότησε την υποχώρηση των μετοχών, των ομολόγων και του νομίσματος της χώρας, όταν επέβαλε πρόστιμα σε περίπτωση πρόωρη απόσυρση κεφαλαίων των επενδυτών από περιουσιακά στοιχεία της Ταϊλάνδης στις 18 Δεκεμβρίου. Μία ημέρα μετά πήρε πίσω κάποια από τα μέτρα που αύξησαν τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της οικονομίας και της αγοράς νομισμάτων.

Στις 19 Δεκεμβρίου οι πωλητές απέσυραν περίπου 23 δισ. δολ. από τις μετοχές της Ταϊλάνδης, ωθώντας τον δείκτη SET, 15% χαμηλότερα. Περισσότερο από το ήμισυ των ζημιών, ανέκαμψε την επόμενη ημέρα, όταν οι αρμόδιες αρχές εξαίρεσαν από τα μέτρα τις μετοχές.

Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου στην Ταϊλάνδη ενώ ανέκαμψε κατά ένα μέρος, βρίσκεται 11% χαμηλότερα από τις 18 Δεκεμβρίου. Το νόμισμα της χώρας, μπατ, έχασε 1,3%, φθάνοντας στα 36,29 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

Η Tarisa είπε ότι η τράπεζα έπρεπε να δράσει όταν το νόμισμα βρέθηκε πολύ κοντά να σπάσει το όριο των 35 έναντι του δολαρίου και πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν όσο οι κερδοσκόποι απειλούν να οδηγήσουν το μπατ υψηλότερα.

Η Tarisa έγινε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης στις 15 Νοεμβρίου, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό της Pridiyathorn Devakula, που αποδέχθηκε την πρόταση για τη θέση του υπουργού Οικονομίας στη στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας. Ο στρατός με πραξικόπημα στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Οι έλεγχοι κεφαλαίου ήταν δική μου ιδέα, είπε χθες η Tarisa, συμπληρώνοντας: «Δεν αποτελεί δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης να μιλά στην κυβέρνηση. Ετσι, εάν αυτή είναι στρατιωτική ή όχι, δεν αποτελεί πρόβλημα».

Όταν το νόμισμα της χώρας έκλεισε στα 35,09 τις 15 Δεκεμβρίου, η Tarisa έδωσε εντολή στην ομάδα της να συνεχίσουν να εργάζονται όλο το Σαββατοκύριακο, ώστε να μπορέσει να ανακοινώσει μια αποτελεσματική πολιτική στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ήθελε να αποκαλύψει λεπτομέρειες πριν το Σαββατοκύριακο στους επενδυτές, δίνοντάς τους το χρόνο να αφομοιώσουν τα μέτρα, αλλά το μπατ κινήθηκε σε «επισφαλή» επίπεδα.

«Δεν είχαμε την πολυτέλεια να περιμένουμε για ένα ακόμη Σαββατοκύριακο», επεσήμανε η Tarisa.

Οι έλεγχοι στα κεφάλαια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση, συμπλήρωσε. Οι περιορισμοί θα διατηρηθούν έως ότου δούμε πραγματικά το μπατ να σταθεροποιείται. Μετά θα τους άρουμε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα