Ιαπωνία: Στα χαμηλότερα έτους η αύξηση των τιμών παραγωγού

Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 10:59

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στην Ιαπωνία, καθώς υποχώρησε το κόστος του πετρελαίου, περιορίζοντας την πίεση που ασκείται στις εταιρείες να περάσουν τα έξοδά τους στους καταναλωτές.

Ο δείκτης τιμών που καταβάλουν οι εταιρείες για ενέργεια και πρώτες ύλες, αυξήθηκε 2,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας στο Τόκυο. Το αποτέλεσμα συνέπεσε με τις προβλέψεις των 32 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

H επί 34 συνεχόμενους μήνες αύξηση των τιμών παραγωγού δεν ώθησε υψηλότερα των πληθωρισμό, υπονομεύοντας την περίπτωσηο αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού, που είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των μεγάλων οικονομιών στον κόσμο. Ο διοικητής της Bank of Japan, Τοσιχίκο Φουκούϊ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αρχίζουν αύριο διήμερη σύσκεψη για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια από τα 0,25%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 120,38 έναντι του δολαρίου στις 2:42 μ.μ. στο Τόκυο, από 120,49 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των τιμών παραγωγού. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο του 2005.

Οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού στην Ιαπωνία είχαν χαμηλότερο ρυθμό τους τρεις προηγούμενους μήνες μετά την άνοδό τους με τον ταχύτερο ρυθμό 25 ετών τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 3,1% το 2006 και με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1980, όταν είχαν σημειώσει άνοδο 14,9%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων άνθρακα αυξήθηκαν 18,1% το 2006 και των μη σιδηρούχων μετάλλων, σημείωσαν αύξηση 44,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι 35 από τους 52 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανειμσού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 0,5%, στις 18 Ιανουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα