Malaysian Air: Οι μεγαλύτερες από το 2002 απώλειες των μετοχών

Μετά την προσφορά δικαιωμάτων
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 11:19

ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ απώλειες σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να αντλήσει 1,6 δισ. ρίνγκιτ (457 εκατ. δολ.) από την πώληση μετοχών για να χρηματοδοτήσει τη δραστηριότητά της, σημείωσαν οι μετοχές της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Μαλαισίας, Malaysian Airline System Bhd.

Η αεροπορική εταιρεία θα προσφέρει στους μετόχους μία μετοχή για κάθε τρεις που κατέχουν, εκδίδοντας έως 418 εκατ. νέες μετοχές, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση. Επίσης η εταιρεία σχεδιάζει να εκδώσει σχεδόν ίδιο αριθμό μετατρέψιμων μετοχών με την ίδια αναλογία. Οι μετοχές της Malaysian Air σημείωσαν απώλειες έως 7,9%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, Idris Jala, μειώνει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας, αυξάνει τις τιμές των εισιτηρίων και περικόπτει μη κερδοφόρους προορισμούς, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης στης εταιρείας, το οποίο ανακοινώθηκε μετά από τις μεγαλύτερες ζημίες 15 ετών που εμφάνισε το 2005. Η μητρική εταιρεία του αερομεταφορέα της Μαλαισίας, έχει παραγγείλει έξι αεροσκάφη τύπου Airbus A380, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Οι μετοχές της κρατικής Malaysian Air, υποχώρησαν έως 45 σεν, φθάνοντας στα 5,25 ρίνγκιτ η μία, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 2 Ιανουαρίου του 2002. Οι μετοχές της εταιρείας στις 2:59 μ.μ., ώρα Κουάλα Λουμπούρ, διαπραγματεύθηκαν την ίδια τιμή.

Η Malaysian Air εμφάνισε το 2005 ζημίες 1,26 δισ. ρίνγκιτ, τις υψηλότερες σε χρονικό διάστημα 15 ετών καθώς οι υψηλοί μισθοί και ο ανταγωνισμός από τις άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της AirAsia Bhd., της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας χαμηλού μεταφορικού κόστους της Ασίας, έβλαψαν τα κέρδη.

Μετά την κίνηση του Jala να μειώσει τις θέσεις εργασίας και να περικόψει μη κερδοφόρους προορισμούς, η Malaysian Air εμφάνισε τον Νοέμβριο τα πρώτη τριμηνιαία κέρδη μέσα στο έτος. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 240,7 εκατ. ρίνγκιτ το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι ζημίας 365,6 εκατ. ρίνγκιτ πριν από ένα έτος. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 18%, φθάνοντας στα 3,63 δισ. ρίνγκιτ. Τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει για την αναδιοργάνωση του στόλου της, που τώρα είναι δανεικός από την μητρική της, Penerbangan Malaysia Bhd,

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για την έγκριση της προσφοράς δικαιωμάτων.

Τον περασμένο μήνα είπε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 200 εκατ. ρίνγκιτ μέσα στην επόμενη πενταετία για τον ενδελεχή έλεγχο του συστήματος κομπιούτερ και την ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα