Επισπεύδεται η 2η αύξηση του κατώτατου μισθού - Έρχεται πακέτο κατά της ακρίβειας

«Παγώνει» η επιλογή μείωσης του ΦΠΑ
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 14:51
UPD:14:53
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

H κυβέρνηση επισπεύδει τη διαδικασία για τη 2η αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, ώστε η αναπροσαρμογή να φανεί είτε στη μισθοδοσία είτε του Μαΐου του Ιουνίου.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εκκινήσει η σχετική διαδικασία από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, ώστε να καταγραφούν οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ επί της ουσίας, δηλαδή επί του ποσοστού της αύξησης, η συζήτηση θα ανοίξει αφού αποτυπωθεί και το τελικό ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2021, κάτι που τοποθετείται χρονικά μέσα στον Φεβρουάριο.

Η πραγματική αύξηση του εισοδήματος για τους μισθωτούς με τις χαμηλότερες αποδοχές στη χώρα καθώς και για τους εργατοτεχνίτες είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και το 5%, ώστε να αποτελέσει «απάντηση» και στο πρόβλημα των μεγάλων ανατιμήσεων, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει -ενδεχομένως δε να γίνει και πιο έντονο- τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Εκτός από την ταχύτερη δρομολόγηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, προαναγγέλλεται από κυβερνητικά στελέχη και η ανακοίνωση συγκεκριμένων στοχευμένων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κίνδυνος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Σε αυτά τα μέτρα στήριξης δεν θα περιλαμβάνονται μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, δεν είναι δυνατόν από τον πρώτο μήνα του χρόνου να ληφθούν μέτρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας για επιλεγμένα προϊόντα είχε αφήσει ανοικτό με δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλεί, διά του υπουργού Οικονομικών, ανοικτά τις επιχειρήσεις να… βάλουν πλάτη στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού. Όπως τόνισε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει στηριχτεί το τελευταίο διάστημα και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως είναι η μείωση των συντελεστών υπολογισμού του φόρου εισοδήματος αλλά και της προκαταβολής φόρου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προχωρήσει αφού καταγραφούν και οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων. Η πρόσκληση για την εκκίνηση της διαδικασίας αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν αρχίσει να μιλούν για συγκεκριμένα ποσοστά. Τον τελικό λόγο θα έχει η κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη για τόνωση του εισοδήματος των ασθενέστερων, αλλά και τις αντοχές των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο που διακρίνεται από μεγάλη αβεβαιότητα και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε πληθωριστική κρίση.

Θα ληφθεί υπ' όψιν και η μεταβολή του ΑΕΠ

Είναι δεδομένο ότι θα ληφθεί υπ' όψιν η μεταβολή του ΑΕΠ για το 2021, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον πήχη στο 8%, καθώς και το τέταρτο τρίμηνο φαίνεται να έχει κλείσει με πολύ υψηλό ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ άλλων και για συγκυριακούς λόγους (σ.σ.: στο δ' τρίμηνο του 2020 είχαμε καραντίνα, ενώ στο δ' τρίμηνο του 2021 όχι). Μάλιστα, μέχρι την οριστική ανακοίνωση της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού θα έχει υπάρξει εικόνα για την πορεία της οικονομίας και κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Τα σενάρια τοποθετούν το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού στην περιοχή από το 4% έως και -στην πιο αισιόδοξη εκδοχή- το 8%. Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός θα κυμανθεί -σε επίπεδο μικτών- από τα 690 ευρώ έως και τα 715 ευρώ (έναντι 663 ευρώ που είναι το ποσό μετά την αύξηση που ενεργοποιήθηκε την 1η Ιανουαρίου), ενώ σε επίπεδο καθαρών από τα 595 έως και τα 617 ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης, κάτι για το οποίο μίλησαν χθες τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο υπουργός Επικρατείας. «Έχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτή τη νέα μεγάλη διεθνή κρίση που μας συμβαίνει» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για στοχευμένες ενισχύσεις έκανε λόγο και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα.

Η μείωση του ΦΠΑ ως μέτρο ανάσχεσης των αυξήσεων στις τιμές δεν προχωράει σε αυτή τη φάση, κάτι που ξεκαθάρισαν με δηλώσεις τους χθες τόσο ο υπουργός Επικρατείας όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε: «Δεν μπορούμε να εκτροχιάσουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον μήνα Ιανουάριο. Απαιτείται σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα. Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή που μιλάμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ». Στο ίδιο μήκος κι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι «όταν μιλάμε για οριζόντιες μειώσεις, όπως είναι ο ΦΠΑ, η οικονομία στην παρούσα φάση δεν το αντέχει».

Ουσιαστικά, και ανάλογα με την πορεία των τιμών το επόμενο χρονικό διάστημα, το βάρος θα πέσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ ξεχωριστή σημασία αποκτά και η πρόσκληση Σταϊκούρα προς τις επιχειρήσεις για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά τις αυξήσεις τιμών. Ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι το 2022 ενεργοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές του φόρου εισοδήματος, ότι έχει ήδη γίνει πράξη η μείωση της προκαταβολής φόρου, ότι μετατέθηκε για έξι μήνες η εκκίνηση της διαδικασίας αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και ότι έχουν ήδη συμπεριληφθεί όλες οι επιχειρήσεις στο μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ώστε να καλυφθεί μέρος της επιβάρυνσης από τις ανατιμήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα