Δεσμεύσεις της Τράπεζας της Γαλλίας για σταδιακή μείωση του πληθωρισμού

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 15:52
UPD:15:52
EPA/EMILIO NARANJO

Η Τράπεζα της Γαλλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο» για να φέρουν τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ περίπου στο 2%, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας την Τρίτη.

«Εγγυώμαι ότι εμείς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Γαλλίας, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% περίπου με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στο LCI.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφτασε το 5% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο στη ζώνη του ευρώ, το υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 25 χρόνια, επομένως από την κυκλοφορία του ενιαίου νομίσματος. Στη Γαλλία, αυτή η αύξηση έφτασε μόνο το 2,8% σε διάστημα ενός έτους τον Δεκέμβριο, όπως και τον Νοέμβριο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2008.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός, λόγω της πολύ απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ελλείψεων ορισμένων πρώτων υλών, θα επιβραδυνθεί το 2022, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι θα παραμείνει σταθερά σε υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 2010, ιδίως και λόγω του κόστους της οικολογικής μετάβασης.

«Σε ένα χρόνο πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα πέσει κάτω από το 2%», πρόσθεσε ο ντε Γκαλό, ο οποίος πιστεύει ότι «είμαστε αρκετά κοντά στην κορυφή της ανόδου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα