Market Beat: Η δυναμική στην Αθήνα εξαρτάται από τις Τράπεζες

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 09:33
UPD:10:02
  • Ο Πρόεδρός Πάουελ της Fed κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο δήλωσε ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τη σύσφιξη της Fed, και τα προβλήματα από το στέλεχος Omicron
  • Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκαν 1,35 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού -αριθμός ρεκόρ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.
  • Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κέρδισαν έδαφος την Τρίτη με τον Nasdaq να οδηγεί την άνοδο καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν επειδή η κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο δεν περιλάμβανε σημαντικές εκπλήξεις.
  • Με άνοδο εκρηκτική απάντησαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στο μήνυμα ανακούφισης που προέκυψε από την Wall Street ενώ ο δείκτης της MSCI για την Ασία εκτός Ιαπωνίας  ήταν στις 8:40 δική μας ώρα στις 640,53 μονάδες με άνοδο +1,44%
  • Γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ειδοποιούν για ανοδική έναρξη αν και οι επενδυτές θα περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν σήμερα. Είναι ήδη προετοιμασμένοι για μια υψηλή μέτρηση με την αγοραία συναίνεση να προβλέπει αύξηση 7% σε ετήσια βάση για τον τίτλο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI).
  • Ο ΓΔ κέρδισε +1,76% και ο FTSE25 +2,10% ο ΔΤΡ με κέρδη +3,11 %.  Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 116,761 εκατ. ευρώ και του τραπεζικού κλάδου ήταν 55,416 εκατ.

Τα περιθώρια της ανόδου γίνονται υπολογίσιμα, αν θεωρήσουμε πως τώρα γίνεται μια προσπάθεια για επιστροφή και παραμονή σε επίπεδα προ πανδημίας και στην Αθήνα. Γιατί τότε, ο τραπεζικός κλάδος έχει ακόμα δρόμο μέχρι να προσεγγίσει τιμές άνω των 830 μονάδων. Συνεπώς και ο μέσος όρος έχει βάση για να βρεθεί πάνω από τις 1000 μονάδες, αφού η αγορά είναι τραπεζοκεντρική. Κάτι ανάλογο ισχύει για τις ελληνικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης συνολικά.

Αυτές υστερούν κατά 10 μήνες έναντι της πορείας του Europe Stoxx 600. Αφού το ανώτερο βίου του προ πανδημίας ήταν οι 430,5 μονάδες από τις 12/2/20 και στις 28/3/21 ο δείκτης έκλεισε στις 432,2. Βρίσκεται δε τώρα στις 483. Εδώ η αγορά έπιασε τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020 αυτή τη βδομάδα, αλλά το ανώτερο του 2020 είχε εμφανιστεί στην Αθήνα στις 24 Ιανουαρίου και ήταν οι 949,2 μονάδες. Συνεπώς ο δρόμος ως τις 950 είναι ανοικτός και τα σκυλιά είναι μάλλον αλυσοδεμένα, εξαιτίας της υστέρησης που εμφανίζει ο ΔΤΡ. Αυτός με το χθεσινό του κλείσιμο βρέθηκε στα επίπεδα του κλεισίματος στις 3 Μαρτίου του 2020 (639,81) ενώ η κατρακύλα λόγω της πανδημίας ξεκίνησε από τιμές του ΔΤΡ στις 830 μονάδες! Τα περιθώρια ανόδου του ΔΤΡ είναι τεράστια αν τηρηθούν οι αναλογίες.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι μετοχές που αξίζουν της προσοχής των επενδυτών γιατί όπως δείχνουν τα πράγματα ως τώρα οι αγαπημένες από πέρυσι μετοχές της πληροφορικής εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά. Ο Ηλίας Ζαχαράκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα: Αν ρωτήσουμε που τα πήγε καλύτερα η Κυβέρνηση, από τότε που ανέλαβε την Διακυβέρνηση, το σύνολο θα συμφωνήσει στην ψηφιακή πολιτική. Μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα καταφέραμε να καλύψουμε πολλά χρόνια που ήμασταν πίσω, σε σχέση με άλλα Κράτη, αλλά και να τα ξεπεράσουμε σε αρκετές περιπτώσεις. Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν “φουσκώσει”, με p/e που τρομάζουν σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αγοράζουν “χωρίς αύριο” τον κλάδο. Υπάρχουν και Ξένοι Θεσμικοί που έγκαιρά είδαν τις μικρές, πριν από 2 χρόνια, Εταιρείες και έσπευσαν να πάρουν θέσεις.

Το 2022, 2,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεις περιμένουν υπομονετικά για να καλύψουν τα νέα έργα, για τον περίφημο ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι υφιστάμενες Εταιρείες Πληροφορικής θα πάρουν σημαντικά έργα που θα γεμίσουν τα ταμεία τους και μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον τζίρο και παράλληλα την κερδοφορία τους. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αγορά συνεχίζει να αγοράζει, με τις προσδοκίες να είναι στο ζενίθ. Την ώρα που δεκάδες είναι τα νέα έργα που θα προκηρυχτούν, οι Εταιρείες Πληροφορικής έχουν ένα και μοναδικό πρόβλημα. Δύσκολα βρίσκουν πλέον καταρτισμένο προσωπικό. Έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο να γίνονται προτάσεις σε “μετανάστες” του κλάδου, με πακέτα αποδοχών που είναι κοντά σε αυτά των πιο Αναπτυγμένων Χωρών.

Μια σκιά που ίσως φύγει στο 2022

Αυτά που θα αναφέρουμε μπορεί να έδωσαν μια ώθηση στο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 Η βαριά σκιά για την Αθηναϊκή αγορά που την κράτησε μακριά από το θεσμικό ενδιαφέρον επί χρόνια είναι η απόσταση της ελληνικής οικονομίας από την επενδυτική βαθμίδα. Η συνήθως καλά πληροφορημένη ομάδα ανάλυσης της JP Morgan θεωρεί πιθανή την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από έναν τουλάχιστον Οίκο αξιολόγησης. Η αξιολόγηση της Standard & Poor’s απέχει δύο βαθμίδες από το investment grade. Η JP Morgan βλέπει 75% πιθανότητα αναβάθμισης. Της  Moody’s μας έχει τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. Η πιθανότητα αναβάθμισης από τη Moody’s είναι της τάξεως του 90%. H Morningstar DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση και η πιθανότητα αναβάθμισης κατά την JP Morgan είναι 75%. H Fitch την έχει στην κλίμακα “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές, δύο βαθμίδες κάτω από το investment grade. Η JP Morgan εκτιμά, με πιθανότητα 75%, πως η Fitch θα αναβαθμίσει την Εγχώρια Οικονομία.

Αξίζει να ληφθεί υπόψη πως η άνοδος της αγοράς έχει αφετηρία τη σύνοδο στις 20 Δεκεμβρίου. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 865 μονάδες για να κλείσει στις 876,9 και από τότε, στις 14 συνεδριάσεις που ακολούθησαν, υπήρξαν τρία πτωτικά κλεισίματα και 11 ανοδικά. Τα συνεχόμενα τρία τελευταία με την πάροδο του χρόνου τα κέρδη μεγάλωναν παράλληλα με τους όγκους και τον οδήγησαν στις 934,6 μονάδες. Εβδομήντα μονάδες κατακτήθηκαν ακριβώς όπως περιέγραφαν οι αναλυτές την ιδανική άνοδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Ο Πάουελ στην ακρόασή του στο  Κογκρέσο δήλωσε ότι η οικονομία μπορεί να αντέξει τη σύσφιξη

της Fed, και τα προβλήματα από το στέλεχος Omicron

Νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου επιβεβαιώθηκαν 1,35 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού -αριθμός ρεκόρ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Κέρδη στη Wall Street μετά την υπόσχεση του Τζέρομ Πάουελ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. O ίδιος προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κέρδισαν έδαφος την Τρίτη με τον Nasdaq να οδηγεί την άνοδο καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν επειδή η κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο δεν περιλάμβανε σημαντικές εκπλήξεις.

Οι επενδυτές πουλούσαν μετοχές από τις 5 Ιανουαρίου, όταν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζητούσαν για το πώς η «πολύ σφιχτή» αγορά εργασίας και ο αμείωτος πληθωρισμός μπορεί να απαιτήσουν αυξήσεις επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο και μείωση των συνολικών στοιχείων ενεργητικού της Fed ως δεύτερο φρένο για την οικονομία.

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 183,15 μονάδων, ή +0,51%, στις 36.252,02 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 42,78 μονάδες ή +0,92%, στις 4.713,07 και ο Nasdaq. +1,41%, κλείνοντας στις  15.153,45 μονάδες.

Παράλληλα, καθοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74% και του 30ετούς, σημείωσε πτώση, επίσης, κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,07%. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει υψηλό ημέρας στο 1,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1369 δολ.

ΕΥΡΩΠΗ

Ο νέος πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel, προειδοποίησε στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλός. «Για να υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η νομισματική πολιτική να επικεντρώνεται στον στόχο της σταθερότητας των τιμών». Δήλωσε ο Nagel: «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει επομένως να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να ερμηνεύσουν στενά την εντολή τους».

Ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,84% στις 483,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,62% στις 7.491,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,10% στις 15.941,81 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,95% στις 7.183,38 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε -0,96% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έχασε -0,51%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε  άνοδο 3,6% στα 81,02 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός +0,9%.

Χ.Α.

Με κέρδη +1,76% επιστροφή στα υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 με τζίρο 117 εκατ. ευρώ

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σημαντικούς όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να συνεχίσουν απερίσπαστα  τη δυναμική που εγκαταστάθηκε την τελευταία σύνοδο του 2021 στην Αθήνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  είχαν σήμερα αρχικά ανοδικές μεταβολές που πριν το άνοιγμα των αγορών στη Νέα Υόρκη εμφάνισαν κέρδη πάνω από το +1% αλλά κατέληξαν συντονισμένα με μικρότερη άνοδο, κάτω από την επίδραση των απωλειών των δεικτών σχεδόν από το ξεκίνημα και την συνέχεια των συναλλαγών της Wall Street. Εδώ, η σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα από τα μισά blue chip και κύρια για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το άνοιγμα “σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης” αποκλείοντας από το άνοιγμα εναλλαγές του πρόσημου μεταβολής των βασικών δεικτών, με μονιμότητα στο θετικό πρόσημο μεταβολής. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας παρέσυρε σε άνοδο  τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό με μέτριες πιέσεις σε λιγοστούς τίτλους μόνιμους στόχους των ρευστοποιήσεων αυτή τη βδομάδα κατά την εξέλιξη του δεύτερου μέρους των ελευθέρων συναλλαγών.

Με αποφασιστικές κινήσεις από το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα όρισαν το κατώτερο μέρας στις 909,67 μονάδες. Η ανοδική πορεία που προκλήθηκε αμέσως μετά τις 10:30 όπου εμφανίστηκε ο πυθμένας, ήταν σημαντικής διάρκειας και μεγάλης ανοδικής κλίσης, κατάφερε να ορίσει μετά από επτά ενδιάμεσες κορυφώσεις το ανώτερο μέρας στις 934,82 μονάδες, στις 17:11, δηλαδή 14,97 μονάδες πάνω από το άνοιγμα και κατώτερο μέρας.

Οι συναλλασσόμενοι δεν άσκησαν το δικαίωμα της ενθυλάκωσης κερδών μέσα στη μέρα, λόγω της σταθερότητας στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς. Άρα απουσίαζε η ενδοσυνεδριακή πτωτική κίνηση, ενώ μια άνοδος στις τράπεζες στο τέλος της διαπραγμάτευσης τον έφερε από τις 932 μονάδες στις 16:11 στις 934,14 στις 17:00 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 918,41.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (19) και μόνο (5) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΕΛΧΑ -1,04%, ΕΥΔΑΠ -0,90%, ΚΟΥΕΣ -0,21%, ΤΕΝΕΡΓ -0,15%, και ΟΛΠ -0,11%, ενώ αμετάβλητη ήταν η ΣΑΡ. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 18 κερδισμένα ήταν ΑΛΦΑ +4,24%, ΜΠΕΛΑ +3,65%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,52%, ΟΠΑΠ +2,94%, ΠΕΙΡ +2,87%, ΕΤΕ και ΔΕΗ +2,75%, ΛΑΜΔΑ +2,65% και ΕΛΠΕ +2,54% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από +0,10% ως +2,35%.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική χωρίς μεγάλη νευρικότητα ή ακραίες μεταβολές. Η εμφάνιση  υψηλών ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το +0,16% και τις 919,85 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε στο άνοιγμα (10:30) και ήταν 1,44 μονάδες πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 17:11. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 934,82 μονάδες με μεταβολή +1,79%. Στα  τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 933,3, για να οδηγηθεί στις 934,14  μονάδες (+1,71%) στις 17:00. Με σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +1,76% και τις 934,61 μονάδες, σε μερική συμφωνία με τις  ανοδικές αλλά αρκετά μικρότερες μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.              

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 934,61 από 918,41 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,76% ή 16,20 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 116,761 από 99,755 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση σχηματίζοντας “παράδοση” (τρίτη μέρα στη σειρά) για διατήρησή του πάνω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,555 από 9,868 εκατ. ευρώ, και τον ΟΠΑΠ αφορούσαν 2,547 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 2,488 εκατ. ευρώ,  ΟΤΕ 1,999 εκατ. ευρώ, ΜΠΕΛΑ 922.080 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 480.000 ευρώ, ΠΕΙΡ 460.941 ευρώ, ΑΡΑΙΓ 154.200 και την ΑΔΜΗΕ τα 143.175 ευρώ.

Τη διακύμανση (14,97 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 919,85 (+0,16%) από 909,67 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 934,82 (+1,79%) από 923,93 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 78 από 81 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 35 από 36 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,224 από 68,120 δις ευρώ τη Δευτέρα 10/1/22.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 17 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,76% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,74%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +2,10% στις 2261,34 από 2214,90 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  46,44 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,20%.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι traders αντέδρασαν στην άνοδο χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη long στοιχημάτων

Ο δείκτης των παραγώγων είχε ως αντίσταση μπροστά του όταν ξεκίνησε η εβδομάδα τις 2259 μονάδες και χθες έκλεισε πάνω από τις 2261. Μάλιστα αυτά τα επίπεδα κατακτήθηκαν στο τέλος της συνόδου και ήταν πολύ κοντά στο ανώτερο μέρας. Οι traders όμως αντέδρασαν  υπέρ του κλεισίματος short στοιχημάτων χωρίς να περάσουν σε ενίσχυση των long.

Στη  δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,92 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 46,44 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2261,80 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2221,82 μονάδες την προηγούμενη σύνοδο. Το κλείσιμο στις 2261,34 από 2214,90 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +2,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 12,984 εκατ. ευρώ την Τρίτη 11/1/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 899 συμβόλαια με ανώτερο στις 2263,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2228,00 με τελευταίες πράξεις στις 2263,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2256,75 από 2211,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2364 από 2513 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 16 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2254,50 μονάδες, κατώτερο στις 2225,00 και τελευταίες πράξεις στις 2254,50 από 2213,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2253,00 από 2210,25 μονάδες και ανήλθαν σε 153 από 147 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 16 συμβολαίων με τιμές εξάσκησης στις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Ενώ άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 16 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 22 συμβόλαια με τιμές εξάσκησης από τις 2150 και τις 2300 μονάδες.

Για την Merit Sec. οι παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι συγκεκριμένοι. Σχολίασαν λιτά: Ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 1.8% την προηγούμενη εβδομάδα και έκλεισε την Παρασκευή στις 906,48 μονάδες. Τη Δευτέρα ενισχύθηκε κατά 1.32% και έκλεισε στις 918.41 μονάδες. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού αύριο Τετάρτη 12/01 στις ΗΠΑ θα δώσει τον τόνο στις διεθνείς αγορές. Επιπλέον, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σήμερα 13/01 και η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή 14/01 από την Fitch είναι οι σημαντικότεροι εσωτερικοί καταλύτες.

Με την ίδια περίπου προσέγγιση σχολιάζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Την Τετάρτη θα γνωστοποιηθεί και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της επίδοσης στην Ευρωζώνη. Οι Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη σοβαρά διλήμματα, με τις Αγορές να κινούνται με νευρικότητα. Όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτονομείται και με οδηγό τις Τράπεζες κινείται ανοδικά, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας στο νέο έτος”.

Ενώ η Beta Sec. εκτιμά: “Το Χ.Α. κάλυψε το χαμένο έδαφος από την εκδήλωση της ‘Omicron’ δίνοντας μάχη με τις 930 μονάδες, ένα σημείο που έχει σταματήσει την ανοδική κίνηση της Αγοράς αρκετές φορές μέσα στο 2021. Το ανοδικό momentum με ικανοποιητικούς όγκους, βελτιώνει την εγχώρια επενδυτική ψυχολογία”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 642,25 από 622,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 8.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 623,51 μονάδων (+0,67%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 623,51 (+0,67%), και ανώτερο τις 638,62 (+3,11 %) έκλεισε στις 638,62 μονάδες με κέρδη +3,11 %. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 55,416 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+4,24%) απασχόλησε 18,097 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,75%) 11,713 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,87%) απασχόλησε 4,610 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,35%) απασχόλησε 6,316 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

  • Της ΑΛΦΑ με όγκο 20.300 από 24.651 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 101.807 από 104.734 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,21 ευρώ. Διακινήθηκαν 10 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 102 ανοικτά ΣΜΕ.
  • Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4.975 από 6.900 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.056 από 25.708 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,16 ευρώ.
  • Της ΕΥΡΩΒ με 3205 από 4286 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.846 από 25.962 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,01 ευρώ.
  • Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2992 από 3022 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.371 από 38.564 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 824 από 1466 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 600 από 536 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 438 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.000 συμβόλαια για ΛΑΜΔΑ, στα 1000 για TITC,και στα 59 για ΕΕΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

Με οδηγό τις τράπεζες η αυτονόμηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατέγραψε επίδοση +5% το Δεκέμβριο επιβεβαιώνοντας την ανησυχητική παρουσία του, ενώ αύριο θα πληροφορηθούμε την αντίστοιχη επίδοση στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή της ενέργειας να είναι πάντα υψηλή. Ευλόγως, οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να δράσουν, με τη Federal να αναμένεται να ξεκινήσει συντομότερα τις διαδοχικές αναπροσαρμογές των επιτοκίων. Την ίδια ώρα ο Jamie Dimon, CEO της J.P.Morgan,  δημοσιοποιεί την αισιοδοξία του για την επερχόμενη οικονομική μεγέθυνση της αμερικανικής οικονομίας (πάνω από +4%) καθώς η πανδημία θα ελεγχθεί, ενώ  εκτιμά ότι οι αναπροσαρμογές των παρεμβατικών επιτοκίων θα ξεπεράσουν τις τέσσερις αφού ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί.

Με τα δεδομένα αυτά, οι διεθνείς αγορές καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα καθώς  συνεχίζουν να διατηρούνται γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να εξελιχθούν μελλοντικά ακόμη και σε «μαύρους κύκνους», όπως η ένταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Παράλληλα, η αρνητική στάση των ΗΠΑ σε σχέση με τον αγωγό EastMed  με τη σύμπραξη της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ και την Ε.Ε. ως υποστηρικτή του έργου, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις των ΗΠΑ στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όμως, στο ελληνικό χρηματιστήριο το σκηνικό είναι διαφορετικό καθώς μετά από αρκετό διάστημα οι κινήσεις του χαρακτηρίζονται από αυτονομία και όχι από συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές. Με τις συναλλαγές να βελτιώνονται καθώς ισχυροί επενδυτές τοποθετούνται σε ελληνικούς τίτλους στο ξεκίνημα του έτους. Με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί την ανοδική κίνηση του Γ.Δ. καθώς οι επενδυτικοί οίκοι συνομολογούν στην εκτίμηση ότι δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές στόχοι των μετοχών των συστημικών τραπεζών. Και πράγματι, για τρεις λόγους οι τράπεζες μπορεί εντός του 2022 να καταγράψουν ισχυρή κερδοφορία που να επιτρέψει σε κάποιες να διανείμουν μέρισμα: η αναλογία των ΜΕΔ στο σύνολο των δανειακών χαρτοφυλακίων θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό για  όλες εντός του 2022, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα πείθουν για τη φερεγγυότητά τους και η πιστωτική επέκταση θα είναι ευμεγέθης τροφοδοτώντας την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επεκτείνεται και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με ελκυστική αποτίμηση και ελπιδοφόρες προοπτικές για αύξηση των μεγεθών τους κατά το νέο έτος.

Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. αναρριχήθηκε ήδη στην περιοχή των 930 μονάδων, επίπεδο που απέτυχε να υπερβεί εντός του 2021 για περίοδο οκτώ μηνών. Με το θετικό αφήγημα για ισχυρή ανάπτυξη κατά το 2022, σαν αποτέλεσμα της πιθανολογούμενης αύξησης των επενδύσεων, των αυξημένων εξαγωγικών επιδόσεων, της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των αυξημένων ταξιδιωτικών εισπράξεων, να επιτρέπει  την προσδοκία για κίνηση του Γ.Δ. προς τις 950 μονάδες στο εγγύς μέλλον. Εξέλιξη που θα υποβοηθηθεί από μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου.

Σήμερα

Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο περίπου 1,9% σήμερα Τρίτη, παρακολουθώντας το ανοδικό κλείσιμο της Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας, εν μέσω ανακούφισης για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ χωρίς να υπολογιστεί η αρνητική επίπτωση της στην ανάπτυξη.Ο Nikkei στις 8:40 κέρδιζε +1,92% για να κλείσει στις 28.765,66 μονάδες. Οι κινεζικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα. Ο δείκτης Hang Seng στις 8:50 κέρδιζε +2,63%.

Ο δείκτης CSI300 στο δεύτερο μέρος στις 8:50 κέρδιζε +1,00% ενώ ο δείκτης Shanghai Composite κέρδιζε +0,83% και ήταν στις 8:55  στις 3.596,58 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα