Σε υψηλό 26 ετών, στο 5,8%, ο πληθωρισμός των χωρών του ΟΟΣΑ

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 14:18
UPD:14:21
AFP/TOLGA AKMEN

Ο πληθωρισμός στην περιοχή του ΟΟΣΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 26 ετών 5,8% τον Νοέμβριο. Τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έρχονται σε ένα πλαίσιο ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω Covid-19.

Αυτό έχει προκαλέσει μια συμπίεση του κόστους ζωής με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να προστατεύσουν τα φτωχότερα νοικοκυριά από την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο ΟΟΣΑ είπε ότι η ετήσια αύξηση των τιμών στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 5,8% τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με 5,2% τον προηγούμενο μήνα και μόλις 1,2% τον Νοέμβριο του 2020.

Αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε από τον Μάιο του 1996.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι η άνοδος ήταν ιδιαίτερα έντονη στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε από 6,2% τον Οκτώβριο σε 6,8 τοις εκατό τον Νοέμβριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 1982.

Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης έντονα στο 4,9 τοις εκατό τον Νοέμβριο, από 4,1 ον Οκτώβριο και (μείον) -0,3 τοις εκατό ένα χρόνο νωρίτερα, αν και παρέμεινε χαμηλότερος από ό,τι στην περιοχή του ΟΟΣΑ συνολικά. Περισσότερα ενημερωμένα στοιχεία της Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 5% τον Δεκέμβριο, υψηλό ρεκόρ για το νομισματικό μπλοκ και πολύ πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,7%.

Σε απάντηση, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν είπε ότι τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια δεν πρέπει να ερμηνεύονται σε σχέση με ιστορικά πρότυπα, αλλά αποτελούν μέρος αυτού που ονόμασε «πανδημικό κύκλο πληθωρισμού».

Ραγδαία αύξηση των τιμών

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 27,7% το έτος έως τον Νοέμβριο, πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τον Οκτώβριο (24,3%) και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιούνιο του 1980.

Ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξήθηκε επίσης έντονα στο 5,5% τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με 4,6% τον Οκτώβριο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός του ΟΟΣΑ αυξήθηκε πιο μέτρια, στο 3,8%, σε σύγκριση με 3,5% τον Οκτώβριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα