Intel: Απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της στην Ευρώπη

Καθώς ανησυχία επικρατεί ότι ο ανταγωνισμός σε επίπεδα τιμών θα βλάψει τα κέρδη
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 13:07

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν στην Ευρώπη οι μετοχές της Intel Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ για κομπιούτερ στον κόσμο, καθώς ανησυχία επικρατεί, ότι η μάχη για μερίδιο αγοράς με την Advanced Micro Devices Inc., θα βλάψει τα κέρδη της το 2007.

Αργά χθες η Intel προέβλεψε ότι το μεικτό περιθώριο θα μειωθεί κατά περίπου 50% φέτος, χαμηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών. Αυτό συγκρίνεται με περιθώριο – κατά μέσον όρο – 58% από το 2003 έως το 2005.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Intel, Paul Otellini, επανέλαβε την υπόσχεσή του να αποκτήσει πάλι το χαμένο από την Advanced Micro, μερίδιο αγοράς, τη μόνη ανταγωνίστρια της Intel στους επεξεργαστές προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ο ίδιος ανακοίνωσε 39% μείωση των κερδών το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η Intel αναμετρήθηκε με τη μικρότερη ανταγωνίστριά της στη μείωση των τιμών και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Χθες η Intel είπε ότι τα καθαρά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν στο 1,5 δισ. δολ. ή 26 σεντς ανά μετοχή από 2,45 δισ. δολ. ή 40 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις της εταιρείας που εδρεύει στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υποχώρησαν 5%, φθάνοντας στα 9,7 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Intel διαπραγματεύθηκαν σε τιμή ίση με 21,24 δολ. στις 9:06 π.μ. στη Φραγκφούρτη (τοπική ώρα), 4,7% χαμηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος στα 22,30 δολ. η μία στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Πριν από σήμερα και μέσα στο 2007, οι μετοχές της Intel σημείωσαν άνοδο 10%, καθώς εικάζετο θα μεγαλώσει την απόσταση έναντι της μικρότερης ανταγωνίστριάς της.

Την εβδομάδα που πέρασε η Advanced Micro είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές περιόρισαν τα κέρδη και τις πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία, με έδρα το Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, επικαλέστηκε προκαταρκτικά στοιχεία.

Η Intel προβλέπει ότι οι πωλήσεις της το τρέχον τρίμηνο θα κυμανθούν από 8,7 έως 9,3 δισ. δολ. έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, για πωλήσεις 8,9 δισ. δολάρια. Συνήθως οι πωλήσεις μειώνονται το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι του τετάρτου, καθώς οι κατασκευαστές μειώνουν της παραγγελίες τους μετά από την περίοδο των εορτών.

Η Intel έκλεισε το τρίμηνο απασχολώντας 94.100 υπαλλήλους, λιγότερους από τους 102.500 που απασχολούσε στα τέλη του δευτέρου τριμήνου. Το κόστος που σχετίζεται με τη μείωση του προσωπικού, περιόρισε τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 1,5 σεντς το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η πώληση του σκέλους κατασκευής τσιπ τηλεπικοινωνιών, πρόσθεσε 2,5 σεντς στα κέρδη ανά μετοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα