Της Ειρήνης Σακελλάρη
Σε 6 δισ. περίπου υπολογίζονται οι εκταμιεύσεις που πραγματοποίησαν για χορήγηση δανείων τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα το 4ο τρίμηνο του 2021 και οι οποίες γύρισαν σε θετική, την πιστωτική επέκταση των τραπεζών αυτών.
Με δεδομένο πως τα κόκκινα δάνεια τείνουν να αποτελέσουν παρελθοντική ιστορία για τις ελληνικές τράπεζες, υπό την έννοια πως έχει δρομολογηθεί πλήρως η μείωσή τους, αυτές επικεντρώνουν όλες τους προσπάθειές στη χορήγηση νέων δανείων που είναι και ο βασικός τρόπος που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να παρουσιάσουν κάποια στιγμή την ζητούμενη από τους μετόχους τους κερδοφορία.
Μέσα στα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες συγκαταλλέγεται και ένας ισχυρός ανταγωνισμός στο θέμα της πιστωτικής επέκτασης από τις μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρίες, οι οποίες προβαίνουν σε έκδοση ομολογιακών δανείων καθώς τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες καθιστούν πολύ πιο συμφέρουσες τις εκδόσεις ομολογιών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκδόσεις από το τέλος του 2020 μέχρι σήμερα-ομολογίες εταιριών μη χρηματοοικονομικού τομέα- ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των εταιριών που προχώρησαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα ανέρχεται σε 10. Με τις εκδόσεις αυτές οι εταιρίες αποπληρώνουν προγενέστερο δανεισμό.
Οι εκταμιεύσεις
Στο 9μηνο του 2021 οι εκταμιεύσεις των τραπεζών όπως αυτές είχαν δημοσιοποιηθεί ανέρχονταν σε 3,8 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την Alpha Bank σε 2,8 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την Εθνική, σε 4,6 δισ. ευρώ σε ότι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς και σε 5,1 δισ. ευρώ σε ότι αφορά τη Eurobank.
Εκτοτε οι τράπεζες εκταμίευσαν άλλο περίπου 1,5 δισ. ευρώ έκαστη για τη χορήγηση νέων δανείων επιχειρηματικών και δανείων προς ιδιώτες , γεγονός το οποίο οδήγησε σε θετική την πιστωτική τους επέκταση στο τέλος του περασμένου έτους.
Ας σημειωθεί πως η πιστωτική επέκταση διαμορφώνεται από τις εκταμιεύσεις δανείων μείον τις αποπληρωμές οι οποίες ήταν μεγάλες δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις όπως ήδη προαναφέρθηκε προχώρησαν σε ομολογιακές εκδόσεις προκειμένουν να αντικαταστήσουν με αυτές παλαιότερο δικό τους δανεισμό συρρικνώνοντας δι αυτού του τρόπου τα μεγέθη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εξάλλου τα NPEs για τα οποία συνεχίζεται η προσπάθεια απομείωσής τους δεν αποτελούν πρώτη προτεραιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς όπως αναφέρουν οι τράπεζες ξεκάθαρα, «αυτά έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους».
Πιο συγκεκριμένα στο τέλος του 2021 Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θα έχουν οδηγήσει το κόκκινο χαρτοφυλάκιό τους σε κάτω από 13% ενώ η Εθνική και η Eurobank σε κάτω από 10% . Στο τέλος δε του 2022 όλες οι τράπεζες θα έχουν οδηγηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό ΝPEs.
Έμφαση στη γεωγραφία των δανείων
Η γεωγραφία των δανείων είναι το κομμάτι εκείνο της τραπεζικής που τα πιστωτικά ιδρύματα προς το παρόν τουλάχιστον ρίχουν όλο το βάρος τους για τρεις λόγους:
- Είναι αυτό που μπορεί να τους προσδώσει κερδοφορία
- Εχουν υπερβάλουσα ρευστότητα που πρέπει να την διοχετεύσουν στην αγορά
- Εχουν αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ετσι τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν και κλιμακώνουν σταδιακά τις καμπάνιες τους πιστεύοντας και στην ανάκαμψη της αγοράς η οποία θα επιτρέψει την απορρόφηση των παραπάνω κονδυλίων.
Αντιθέτως όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, τα πιστωτικά ιδρύματα πηγαίνουν προς τα πίσω χρονικά τις υποχρεώσεις τους σε νέες ομολογιακές εκδόσεις με δεδομένο πως όλες οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν ή να παρουσιάσουν άμεσα νέες ανάγκες κεφαλαιακές.
Ετσι οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών στο πλαίσιο των MREL ( ελάχιστες απατήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) με δεδομένο πως έχουν σημαντικά αυξηθεί σημαντικά τα επιτόκια προγραμματίζονται ιδανικά για το δεύτερο εξάμηνο του έτους εκτός και εάν σε κάποιο από τα πιστωτικά ιδρύματα δημιουργηθεί η σχετική ανάγκη.
Αλλωστε προς τα πίσω έχουν οδηγηθεί και όλες οι επενδυτικές στοχεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων κυρίως λόγω covid και δυσκολιών που συντρέχουν σε ότι αφορά τα road shows λόγω covid.