Πώς «αναστήθηκε» μια πόλη της γαλλικής κλωστοϋφαντουργίας

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 07:23
UPD:07:24
REUTERS/BEAWIHARTA

Η φθηνή μόδα είχε βυθίσει στην κρίση την πάλαι ποτέ ακμάζουσα μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, Ρουμπέ στη  Γαλλία, αλλά σήμερα πολλές εταιρείες μόδας εγκαθίστανται εκεί: η πόλη είναι γεμάτη νέες ιδέες - από παραγωγή μασκών για τον κορωνοϊό, μέχρι μπαρ που σερβίρουν ποτά και παράγουν …κάλτσες.

Το Ρουμπέ, στη βόρεια Γαλλία κοντά στα βελγικά σύνορα, ήταν κάποτε μια ακμάζουσα βιομηχανική μητρόπολη, διάσημη για την κλωστοϋφαντουργία της. Σήμερα μόνο τα πολυτελή και μεγαλοπρεπή  κτίρια του 19ου αιώνα μαρτυρούν τη μεγαλοπρέπεια των περασμένων χρόνων - γιατί με την κατάρρευση της γαλλικής κλωστοϋφαντουργίας και τη φθηνή μόδα από την Ασία τον 20ό αιώνα, άρχισε η ραγδαία παρακμή της πόλης. Αλλά οι 100.000 κάτοικοι αναπτύσσουν νέες πρωτοβουλίες στα παλιά βιομηχανικά συγκροτήματα.

Ο Φρεντερίκ Μινάρ είναι ο δήμαρχος του Ρουμπέ. Έχει σχέδια για την παλιά βιομηχανική μητρόπολη: «Η ιδέα είναι να διατηρήσουμε τα πλεονεκτήματα: τα κτίρια, την αρχιτεκτονική - αλλά να τα προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης, καινοτόμου κλωστοϋφαντουργίας. Επιπλέον, υπάρχουν ακόμα οι δεξιότητες και οι ικανότητες που απαιτούνται από τους επιχειρηματίες.

Σχολή μόδας

Οι αρχές στο Ρουμπέ δημιούργησαν μια ξεχωριστή σχολή μόδας, που γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, πολύ πέρα ​​από τη Γαλλία. Ειδικοί της μόδας από όλο τον κόσμο έρχονται στις παρουσιάσεις των τμημάτων αποφοίτησης, αναζητώντας πάντα νέες τάσεις και σύγχρονες τεχνικές. Η βιωσιμότητα είναι μέρος του κανόνα της εκπαίδευσης. Και αυτό είναι επίσης ενδιαφέρον για τη βιομηχανία. Οι μεγάλοι κατασκευαστές κλωστοϋφαντουργικών το αναγνώρισαν αυτό εδώ και πολύ καιρό. Επιστρέφουν στη Γαλλία για να παράγουν ξανά, όπως επιβεβαιώνει ο Μπερτράν Μοράνζ, διευθυντής της  μάρκας ανδρικών ρούχων "Jules": «Το Ρουμπέ δεν πέθανε, αντίθετα! Αυτό το βιώνω εδώ»,λέει. Η βιομηχανία της μόδας είναι και πάλι πρωταγωνίστρια  στην πόλη: «Αυτή είναι η ευθύνη μας ως μεγάλη εταιρεία. Πρέπει να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση της αλλαγής!» Η εταιρεία του σχεδιάζει νέες θέσεις εργασίας στο Ρουμπέ.

 Ένα νέο κατάστημα ραπτικής ιδρύθηκε μέσα στην κρίση Στο Atelier Résilience αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα: ένα νέο εργοστάσιο ιδρύθηκε από την αρχή - στη μέση της κρίσης του covid. Περίπου 120 μοδίστρες εργάζονται σε ένα παλιό εργοστάσιο τούβλων. Φτιάχνουν μάσκες κορωνοϊού, πρώτα για τον Ρουμπέ, μετά για όλη τη βόρεια Γαλλία και τέλος για όλη τη χώρα. Πελάτης είναι το κράτος, αλλά η εταιρεία είναι ιδιωτική . Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι προέρχονται από την κλωστοϋφαντουργία, πολλοί ήταν προηγουμένως άνεργοι, όπως η Μαρί, μια γυναίκα γύρω στα 50 που δεν αναφέρει το επίθετό της. Έμαθε να είναι μοδίστρα και μεγάλωσε παιδιά - μια σταδιοδρομία που διακόπηκε. Στο Atelier Résilience κερδίζει ξανά τα δικά της χρήματα: Παίρνει τον κατώτατο μισθό, αλλά τουλάχιστον αμοίβεται και επιβιώνει.

Οπως λέει η Μαρί: "Εδώ υπάρχουν και οι μητέρες με τις μαντίλες που δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Έρχονται εδώ και μαθαίνουν στις μηχανές. Και είναι χαρούμενες γιατί έχουν εισόδημα. είναι ανεξάρτητες - και μπορούμε να το νιώσουμε: Το Ρουμπέ είναι ζωντανό και αναπνέει ξανά!».

Στα πρώην λουτρά  στο Ρουμπέ - ένα υπέροχο κτίριο Art Deco - παρουσιάζεται όλη η περηφάνια και η ιστορία της πόλης: ένα παράδειγμα επιτυχημένης μεταμόρφωσης. Μια παλιά πισίνα με πλακάκια πορσελάνης αρ νουβό από τη Λιμόζ είναι πλέον ένα από τα πιο διάσημα μουσεία στη Γαλλία. Εκτός από μια εντυπωσιακή συλλογή ιστορικών ενδυμάτων, φιλοξενεί επίσης πίνακες και γλυπτά.  «Ήταν φυσικά μια τρελή ιδέα», λέει ο δήμαρχος, Φρεντερίκ Μινάρ. «Αλλά πάει πολύ καλά: οι άνθρωποι θυμούνται πώς έμαθαν να κολυμπούν εδώ πριν από 40 χρόνια και ταυτόχρονα ανακαλύπτουν την τέχνη!».

 Μπαρ με ποτά και… κάλτσες

Το μπαρ «Den Drei Strickern»( οι τρείς πλέκτρεσ) σφύζει από δραστηριότητα. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μενού: μπορείτε να παραγγείλετε μια μπύρα και ένα ζευγάρι κάλτσες στο μπαρ. Τρεις νέες μηχανικοί κλωστοϋφαντουργίας είχαν την ιδέα ενός μπαρ με εγκατεστημένο στούντιο πλεξίματος. Οι μηχανές τους παράγουν ένα ζευγάρι κάλτσες σε 20 λεπτά, φτιαγμένες από ανακυκλωμένο βαμβάκι. Κάθε μέρα υπάρχει ένα διαφορετικό χρώμα για να διαλέξετε. Το ζευγάρι κάλτσες κοστίζει οκτώ ευρώ. Πίνοντας την μπύρα σας ,μπορείτε να παρακολουθήσετε την παραγωγή των ρούχων μέσα από ένα τζάμι. «Θέλουμε να ενθουσιάσουμε τους ανθρώπους με την φιλική προς το περιβάλλον, τοπική παραγωγή», εξηγεί η Σάσα Μπογιαρντζιάν. Αυτή και δύο φίλες της από το κολέγιο χρεώθηκαν για το έργο - αλλά ελπίζουν να μπορέσουν να ζήσουν από αυτό μια μέρα. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες στο Ρουμπέ. Ίσως να μην λειτουργούν όλα. Αλλά οι κάτοικοι είναι πεπεισμένοι: με νέες ιδέες , η πόλη μπορεί να έχει μέλλον.

Πηγή: Tagesschau



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα