Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 λήγει η προθεσμία να καταθέσουν οι φορείς της αγοράς τις παρατηρήσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών για το σχέδιο νόμου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο ήδη έλαβε έγκριση από τους θεσμούς. Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην ψήφισή του από τη Βουλή. Ταυτόχρονα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει σε διαβούλευση και το σχέδιο νόμου για το Συνεγγυητικό Ταμείο.
Με το σχέδιο νόμου προσαρμόζεται η εσωτερική λειτουργία της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα πρότυπα των ευρωπαϊκών επιτροπών κεφαλαιαγορών, με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας απέναντι σε υποθέσεις όπως της Creta Farms, της Folli Follie και της MLS Πληροφορική.
Διεύθυνση Αξιολογήσεων
Βασική αλλαγή αποτελεί η σύσταση Διεύθυνσης Αξιολογήσεων, εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των υποθέσεων, που χειρίζονται οι διευθύνσεις ή οι μονάδες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όταν έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Η Διεύθυνση Αξιολογήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την επιβολή κυρώσεων ή διοικητικών μέτρων σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας για την κεφαλαιαγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, η Διεύθυνση υποβάλλει εισήγηση περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης, λόγω μη στοιχειοθέτησης παράβασης.
Αντίστοιχες είναι οι διαδικασίες για τις περιπτώσεις ανάκλησης αδείας εποπτευόμενου φορέα, αφού ο τελευταίος ενημερωθεί σχετικά με την έναρξη του ελέγχου και κληθεί σε ακρόαση.
Νέα πραγματικότητα
Με το νέο νομοσχέδιο εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο υιοθετώντας λύσεις που θα αλλάξουν άρδην το επενδυτικό οικοσύστημα. Ο νόμος 4706/2020 δίνει συγκεκριμένες λύσεις μέσω του νέου τύπου Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ), που είναι funds με τη μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου. Έτσι, σύγχρονοι επενδυτικοί όροι, όπως είναι τα Hedge Funds (κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου) και τα Private Equity Funds (κεφάλαια ιδιωτικών συμμετοχών), θα αποτελούν σύντομα κομμάτι και της εγχώριας χρηματιστηριακής πραγματικότητας.
Με αυτήν την κίνηση δίνονται ταυτόχρονα τρεις λύσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.
Η πρώτη αφορά όσους ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτό το αντικείμενο, με τη χρήση παρόμοιων επενδυτικών εργαλείων και οχημάτων στο Λουξεμβούργο, στην Κύπρο, στην Ιρλανδία, στο City του Λονδίνου ή σε «επενδυτικούς παραδείσους» με χαλαρό ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο. Όλοι αυτοί κάλλιστα θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πλέον στην Ελλάδα έχοντας και το πλεονέκτημα του επενδυτικού ευρωπαϊκού διαβατηρίου.
Η δεύτερη αφορά τις εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικές χρηματοδοτήσεις σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους. Θα μπορούν πλέον να απευθυνθούν σε περισσότερες πηγές κεφαλαίων, που προσφέρουν διαφορετικό επενδυτικό προφίλ, διαφορετικούς όρους χρηματοδότησης και διαφορετικούς τρόπους μετοχικής συμμετοχής.
Και η τρίτη αφορά την ευρύτατη επενδυτική κοινότητα, που θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά της, ακόμα και τις αποταμιεύσεις της, ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα από επενδυτικά εργαλεία και προϊόντα - ειδικά σήμερα που οι αποδόσεις των καταθέσεων είναι μηδενικές. Έτσι οι επενδυτές θα μπορούν να αναλάβουν το ρίσκο που επιθυμούν, κάτω από την ομπρέλα του ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.