Market beat: Θετικές εκπλήξεις για τις τράπεζες;

Παρασκευή, 07 Ιανουαρίου 2022 09:46
UPD:09:47
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq αυξήθηκαν έως και +0,5% στις αρχικές συναλλαγές στην Ασία, προτού διαπραγματευτούν +0,25% υψηλότερα, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών S&P 500 e-mini σημείωναν άνοδο 0,21% στις 8:20 δική μας ώρα.
  • γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

    Η Fed θα συνεχίσει την διαδικασία για σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής και το κύριο ερώτημα των αγοραίων είναι το πόσο γρήγορα θα το πράξει
  • Οι μετοχές των Τραπεζών στην Ευρώπη επωφελήθηκαν από την απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού και χθες ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης εκτινάχθηκε κατά +1% προσεγγίζοντας το ανώτερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2018 όταν ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έπεσε κατά -1,25%.
  • Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν σήμερα ανοδικά με οδηγό τις μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ καθώς το Πεκίνο επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα. Οι μετοχές εταιριών Κατασκευής Ακίνητων ανέκαμψαν απότομα από τις ενδείξεις για χαλάρωση
  • Στην Αθήνα την Πέμπτη η αργία των Φώτων δεν επέτρεψε την καταγραφή των αντιδράσεων των θεσμικών στις εντυπώσεις που σχημάτισαν τα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης της FOMC το Δεκέμβριο.

 

Οι εγχώριοι αναλυτές με δεδομένα από τη συνεδρίαση της Τετάρτης στην Αθήνα, χωρίς να υπάρχουν τότε οι αντιδράσεις των ξένων θεσμικών στα διεθνή χρηματιστήρια από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, ειδοποιούν για αυξημένη προσοχή. Η Eurobank Eq λιτά και δωρικά ειδοποίησε: “Η Αγορά παρέδωσε μέρος των πρόσφατων κερδών, λόγω των ανησυχιών από τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στις αποτιμήσεις των Εταιρειών”. Τα πρακτικά της Fed αναμένεται  να αναταράξουν και την Αθηναϊκή αγορά θα μπορούσε να είναι το μήνυμα από τη δεύτερη ανάγνωση της προειδοποίησης.

 

Ενώ τα περιθώρια μιας πιθανής διόρθωσης αναφέρονται   στις εκτιμήσεις της Beta Sec.: “Μία ήπια διόρθωση, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τον Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες. Τα καλά νέα από το μέτωπο της Ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη, για επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον κλάδο”. 

Το ίδιο διεισδυτικό και το σχόλιο της  Leon Depolas Sec. “Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τον Απρίλιο του 2021, έχουν καταγραφεί τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής διαφυγής από τα τρέχοντα επίπεδα ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, αρνητικός πρωταγωνιστής είναι ο Τεχνολογικός δείκτης Nasdaq. Οι αποδόσεις 10ετιας συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν την τελευταία εβδομάδα, διατηρώντας την ανοδική τάση εδώ και περισσότερο από μήνα. Ωστόσο, η Ελληνική 10ετια κινείται σταθεροποιητικά, προς το παρόν. Εισερχόμαστε σε ένα δύσκολο δίμηνο λόγω κρουσμάτων και συνιστούμε προσοχή βραχυπρόθεσμα, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα”.

 

Την Τετάρτη το βράδυ έγιναν γνωστά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της Fed. Από αυτά ενώ είχαν κλείσει τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη οι αγορές μετοχών της Wall Street  υποχώρησαν. Τα πρακτικά της συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι ενδέχεται να άρουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια το Μάρτιο. Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη πτώση μετά τη δημοσίευση των πρακτικών. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Απριλίου. Ο S&P 500 κατά -1,9% όταν δυο συνεδριάσεις προηγούμενα έγραψε νέο ρεκόρ βίου και ο Dow Jones Industrial Average έχασε -1,10% ενώ την Τρίτη εμφάνισε το δικό του ιστορικό ρεκόρ υψηλών. Και οι 11 τομείς του S&P 500 έληξαν στο κόκκινο. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε -3,3%, με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 2021. Ο Nasdaq ξεκινά το χειρότερο τριήμερο του νέου έτους από το 2008. Χθες λοιπόν όταν δόθηκε η ευκαιρία στους συναλλασσόμενους στην Ευρώπη να αντιδράσουν στην εξέλιξη αυτή ρευστοποίησαν θέσεις συντονισμένα. Ο Europe Stoxx 600 έχασε -1,25% μια μεταβολή που προέκυψε από απώλειες άνω του -1% στους δείκτες των ισχυρών χρηματιστηρίων του ευρώ. Αλλά στη Νέα Υόρκη οι επενδυτές χθες ήταν πολύ ψύχραιμοι, με μεταβολές των βασικών δεικτών μεικτές και της τάξης του 0,20%.

 

Οι επενδυτές συνήθως στις μεταχρονολογημένες αντιδράσεις από σημαντικές εξελίξεις στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, εμφανίζουν αυξημένη νευρικότητα αλλά αυτό που εντοπίσαμε είναι η εύνοια που έδειξαν οι θεσμικοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις Τραπεζικές μετοχές. Ακόμα και εν μέσω γενικευμένης τάσης φυγής από το ρίσκο. Συνεπώς στο τραπεζοκεντρικό ΧΑ υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστεί μια αντίστοιχη προτίμηση αλλά με άνοδο στα τραπεζικά blue chip η διόρθωση, αν υπάρξει θα είναι ελεγχόμενη. 

 

Με βάση την επενδυτική τακτική οι ιδιώτες επενδυτές διαχωρίζονται σε εκείνους που προτιμούν να ακολουθούν το ρεύμα της κάθε εποχής και άρα επιλέγουν την αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους τακτικά και σε όσους προτιμούν σταθερή σύνθεση χαρτοφυλακίου. Οι πρώτοι έχουν να επιλέξουν από τις προτάσεις των χρηματιστηριακών εκείνες που συναντώνται στις περισσότερες. Για επιπλέον κέρδη από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους δεν έχουν παρά να αποφασίζουν μερική ρευστοποίηση, όταν η τεχνική ανάλυση προειδοποιεί για σημαντική διόρθωση. Ενώ στην πιθανή εκτίναξη αυξάνουν θέσεις με margin. Υπάρχουν και οι κολλημένοι στο χαρτοφυλάκιο που σχημάτισαν στον 20ο αιώνα. Ακόμα και αυτού του τύπου οι επενδυτές έχουν την ανάγκη παρακολούθησης της τεχνικής εικόνας της αγοράς. Αφού η αναθέρμανση των σεναρίων που αφορούν τις μετοχές που τους ενδιαφέρουν, επανεμφανίζονται σε περιόδους γενικευμένης ανόδου. Η δυναμική των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στην αργία των Φώτων, με συντονισμό στις ρευστοποιήσεις, προκλήθηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της Fed για τη νομισματική πολιτική. Η αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από όσο υπολογίζανε οι θεσμικοί αποκάλυψε πόσο στήριζαν την διάθεση για ρίσκο στη διαρκή και από πολλές κεντρικές τράπεζες υποστηριζόμενη χαλάρωση. Αλλά η αναγκαία αντιμετώπιση του πληθωρισμού έφερε μέτρα που την κάνουν να εξατμίζεται σταδιακά με κύριο ερώτημα το πόσο γρήγορα θα επιβληθούν.   

 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

 

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι δείκτες στην Wall Street την Πέμπτη, διευρύνοντας τις απώλειες που προκάλεσε η δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed αφού οι επενδυτές συνεχίζουν να ρευστοποιούν μετοχές εταιριών στην τεχνολογία λόγω των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από τις εκτιμήσεις των αγορών.

 

O Dow Jones υποχώρησε -0,47% στις 36.236,47 μονάδες, ο Nasdaq έχασε -0,13% στις 15.080,86 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε -0,10% χαμηλότερα στις 4.696,05 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, αρκετές τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε πάνω από 2%, όπως και του Netflix ενώ με απώλειες 1,6% έκλεισε η Apple. Οι Amazon και Google διολίσθησαν λιγότερο από 1%.

 

Άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. Η μετοχή της Bank of America ενισχύθηκε 1,5%, της Citigroup 1,4% και της Wells Fargo 1,3%. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές της ενέργειας ακολουθώντας την άνοδο του αργού. Η μετοχή της Marathon Oil κατέγραψε κέρδη 2,6%, της Occidental Petroleum 3,4% και της Exxon Mobil 1,6%.

 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 207.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 1 Ιανουαρίου από 200.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 62 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 69,1 τον Νοέμβριο, επίπεδο που ήταν το υψηλότερο που είχε καταγραφεί από το 1997.

Το  αργό πετρέλαιο κινήθηκε 1,7% υψηλότερα ενώ ο χρυσός έπεσε -1,9%. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε άνοδο 2 μονάδων βάσης στο 1,74%.

 

ΕΥΡΩΠΗ

 

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών χθες, καθώς οι φόβοι για πιο επιθετική μείωση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προκάλεσαν παγκόσμια ένα ξεπούλημα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,25%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια σε αρνητικό έδαφος.

 

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε -0,88% χαμηλότερα στις 7.450,37 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -1,35% στις 16.052,03 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε -1,72% χαμηλότερα στις 7.249,66 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB κατέγραψε πτώση -1,8%, ενώ στην Ισπανία ο IBEX διολίσθησε -0,01%.

 

Οι μετοχές της τεχνολογίας είχαν τη χειρότερη επίδοση, σημειώνοντας πτώση 2,4% εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις επικείμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Τα μελλοντικά κέρδη των μετοχών τεχνολογίας φαίνεται να είναι λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα, καθώς το αυξημένο κόστος χρέους μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή τους.

Οι τράπεζες, που θα επωφεληθούν από την άνοδο των επιτοκίων, ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, σημειώνοντας άνοδο 0,9%. Η Caixabank και η Standard Chartered ενισχύθηκαν κατά 3,9% και 3,7%, αντίστοιχα.

 

ΧΑ

 

Αργία

 

Την Τετάρτη: Η διόρθωση κατά -0,26% ήταν αναμενόμενη λόγω της αργίας των Φώτων

 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με μέτριους όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να μην παρακολουθήσουν τη δυναμική που εγκαταστάθηκε από την αρχή του έτους στα διεθνή. Πολλά εκ των οποίων είχαν σήμερα μικρές αρχικά ανοδικές μεταβολές. Εδώ, η σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για λιγότερα από τα μισά blue chip, προκάλεσε μια ώρα και δέκα λεπτά μετά από το άνοιγμα σταθερότητα στο αρνητικό πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών και το μονίμως χαμηλότερο πλήθος, των ανοδικών έναντι των πτωτικών blue chip. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας παρέσυρε σε πτώση  τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό χωρίς σημαντικές αντιδράσεις  κατά την εξέλιξη των ελευθέρων συναλλαγών.

Με αποφασιστικές κινήσεις από το άνοιγμα ως τις 10:33 όρισαν το ανώτερο μέρας στις 910,16 μονάδες. Η κάθοδος που προκλήθηκε αμέσως μετά τις 10:33 που εμφανίστηκε η κορύφωση, ήταν μεγάλης διάρκειας αλλά σταθερής κλίσης, κατάφερε να ορίσει το κατώτερο μέρας στις 903,51 μονάδες, στις 13:44, μετά το άνοιγμα στις 907,06.

Από τις 12:30 ως τις 17:20  οι συναλλασσόμενοι συναίνεσαν σε μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ήτοι πλάγια κίνηση, μεταξύ των 903,5 και  905,7 μονάδων χονδρικά, ενώ μια άνοδος στις τράπεζες στο τέλος της διαπραγμάτευσης τον έφερε από τις 903,9 στις 905,7 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 908,08.

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (10) και οι περισσότερες (15) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΟΤΕ -1,37%, ΕΥΔΑΠ -1,28%, ΕΕΕ -1,20%, ΔΕΗ -0,98%, και ΜΠΕΛΑ -0,84%, ενώ οι ΒΙΟ ΕΤΕ ΕΛΠΕ  ΤΕΝΕΡΓ ΣΑΡ έχασαν -0,57% ως -0,76%. Στα πλέον ανοδικά  ανάμεσα στα 10 κερδισμένα ήταν ΕΥΡΩΒ +2,48%, ΕΛΧΑ +1,81%, TITC +1,60%, και ΚΟΥΕΣ +1,47% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από +0,12% ως  +0,68%.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα πτωτική  δυναμική χωρίς μεγάλη νευρικότητα και αξιόλογες, χωρίς ενδοσυνεδριακές ανατροπές, μεταβολές. Η εμφάνιση  μέτριων ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το -0,11% και τις 907,06 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε μετά τρεις ώρες και 14 πρώτα λεπτά (13:44)  και ήταν οριακά πάνω από τις 903,5 μονάδες ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 10:33. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 910,16 μονάδες με μεταβολή +0,23%. Στα  τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 903,97, για να οδηγηθεί στις 904,73  μονάδες (-0,37%) στις 17:00. Με σταθερότητα στην υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή -0,26% και τις 905,70 μονάδες, σε πλήρη ασυμφωνία με τις  ανοδικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.

               

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

 

Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 905,70 από 908,08 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,26% ή 2,38 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 43,215 από 48,520 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιμένοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,770 από 6,536 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 2,153 εκατ. ευρώ,  τον ΟΤΕ 1,218  εκατ. ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ τα 399.000 ευρώ.

 

Τη διακύμανση (6,65 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 13:44 και ήταν οι 903,51 (-0,50%) από 902,02 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:33 και ήταν οι 910,16 (+0,23%) από 908,12 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 49 από 77 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 61 από 30 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 14 από 20. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,269 από 67,500 δις ευρώ την Τρίτη 4/1/22.

 

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 5,3 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,26% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,01%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,20% στις 2176,72 από 2180,98 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  4,26 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε οριακά κατά -0,07%.

 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

 

Η πτώση του FTSE25 άφησε αμετάβλητες τις προσδοκίες 

Η Πέμπτη στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά ήταν μέρα φυγής από το ρίσκο με πιέσεις έντονες για τις μετοχές των εταιριών τεχνολογίας. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ ήταν τα χαράματα στις ασιατικές συναλλαγές στο 1,7211% έχοντας φτάσει στο 1,7530% χθες τη νύχτα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, με απότομη εκτίναξη από το κλείσιμο του 2021 στο 1,5118%. Άνοδο κατέγραψαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ οι μετοχές των τραπεζών, λαμβάνοντας ώθηση από τις προσδοκίες για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων. Αυτό πιθανά να δώσει στον ΔΤΡ μια αναγκαία ώθηση ώστε να ξεπεράσει την αντίσταση που συναντά στις 581 μονάδες χονδρικά.

 

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος την Τετάρτη μεταξύ 574,41 μονάδων (-0,41%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,53 (+0,31%), και ανώτερο τις 581,83 (+0,88 %) έκλεισε στις 581,83 με άνοδο +0,88%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 15,863 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+0,56%) απασχόλησε 9,604 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,72%) 1,210 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,46%) απασχόλησε 0,814 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,48%) απασχόλησε 2,081 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

 

Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο ως τις 11:36 και κατόπιν σε αρνητικό μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 1,67 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,26 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2188,88 μονάδες, ήρθε στις 10:33. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:44 και ήταν οι 2169,45 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2176,72 από 2180,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,20% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 3,129 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 5/1/22.

 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 158 συμβόλαια με ανώτερο στις 2182,00 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2164,50 με τελευταίες πράξεις στις 2173,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2172,75 από 2177,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2455 από 2431 ΣΜΕ. Άλλαξαν επίσης χέρια 5 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2176,00 μονάδες, κατώτερο στις 2167,00 και τελευταίες πράξεις στις 2170,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2170,25 μονάδες και ανήλθαν σε 155 από 154 τα ανοικτά ΣΜΕ.

 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη δεν εμφανίστηκε ουσιαστικά ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου δεν υπήρξε όγκος. Ούτε άλλαξαν χέρια συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο από 3 με τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

 

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 585,00 από 580,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 9.

 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 4407 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 102.173 από 98.790 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 16 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 16 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 332 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.979 από 27.040 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,88 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 805 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.484 από 24.939 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,923 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 189 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.014 από 36.867 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,32 ευρώ.

 

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 262 ΣΜΕ της ΔΕΗ, τα 190 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, και τα 220 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Μαρτίου.

 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 25.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, στα 1000 για ΕΛΧΑ και στα 360 για ΕΕΕ.

 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

 

 

Ο κ. Νικόλας Πετράκης  της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Με το δεξί μπήκαν οι Αγορές το νέο έτος, παρά τις αντιξοότητες της περιόδου που διανύουμε. Οι επενδυτές δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την επέλαση της “Omicron”, καθώς τα στοιχεία υποδηλώνουν ήπια νοσηρότητα, με τον κύκλο του τρέχοντος πανδημικού κύματος να αναμένεται βραχύβιος.

 

Τα προβλήματα σχετικά με την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό κρίνονται, προς το παρόν, διαχειρίσιμα, παρά τον αντίκτυπο που έχουν στην Οικονομία και φυσικά στην κερδοφορία των Επιχειρήσεων. Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με την σειρά της, ακολούθησε το momentum των Διεθνών Αγορών, αν και η προσπάθεια δεν ήταν συστηματική. Η πλειονότητα των μετοχών δεν συνέβαλε στην υπέρβαση, με την κίνηση να οφείλεται σε ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους, με “αιχμή του δόρατος” την ΕΕΕ.

 

Τεχνικά, το αγοραστικό σήμα έχει επανέλθει στον Γενικό Δείκτη, με την υπέρβαση των 895 μονάδων. Η Αγορά προς το παρόν “κόλλησε” στην αντίσταση των 910 μονάδων, όπου είχε διαμορφωθεί η βάση του Νοεμβρίου και το πτωτικό “gap” της 23ης Νοεμβρίου, το οποίο και έκλεισε σήμερα. Πρώτη ζώνη στήριξης για τον ΓΔ εντοπίζεται στις 900 μονάδες και χαμηλότερα στις 893 μονάδες με την περιοχή να αποτελεί τασική στήριξη.

 

Στο σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων που έδωσαν την ώθηση των πρώτων συνεδριάσεων του έτους, δεν βρίσκονται Τραπεζικοί τίτλοι, με τον κλάδο να υποαποδίδει της τρέχουσας κίνησης της Αγοράς. Αν και ο ΔΤΡ παραμένει “αγορασμένος”, ένα κλείσιμο πάνω από την αντίσταση των 580 μονάδων κρίνεται αναγκαίο, για την προσέγγιση της επόμενης αντίστασης στις 600 μονάδες. Κύρια στήριξη για τον κλαδικό δείκτη εντοπίζεται στις 545 μονάδες, ενώ ενδιάμεση ζώνη στήριξης αποτελούν οι 570 - 565 μονάδες.

 

Οι όγκοι συναλλαγών διατηρούνται χαμηλοί, με την σταδιακή επαναφορά τους στα προ εορτών επίπεδα να αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Κινητήριος δύναμη για το Χ.Α. παραμένουν οι Ξένες Αγορές, καθορίζοντας την εγχώρια τάση. Η ειδησεογραφία θα είναι ιδιαίτερα ‘φτωχή’ το επόμενο διάστημα, ενώ το ‘stock picking’ αποτελεί την μόνη επενδυτική διέξοδο, για τις ερχόμενες συνεδριάσεις”.

 

Σήμερα

 

Οι ασιατικές μετοχές ανέστρεψαν την καθοδική πορεία δύο ημερών σήμερα Παρασκευή 7/1, σημειώνοντας άνοδο, καθώς οι επενδυτές περίμεναν να δουν εάν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ θα ενίσχυαν την ανάγκη για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ.

 

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 ώρα Ελλάδας σημείωνε άνοδο 0,32%, ενισχυμένος από την άνοδο 1,29% του δείκτη αναφοράς της Αυστραλίας, όπου οι τραπεζικές μετοχές ήταν στο προσκήνιο, αν και ο ιαπωνικός Nikkei εγκατέλειψε τις απώλειες που εμφάνισε αρχικά ως το -0,66% και υποχωρούσε στις 8:30 -0,03%.

 

Οι μετοχές τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ σήμερα, σταμάτησαν την κατρακύλα τους σε συνδυασμό με την άνοδο από τις εταιρίες κατασκευής και έτσι ο Χανγκ Σενγκ στις 8:35 κέρδιζε +1,66%. Ο KOSΡΙ στη Ν Κορέα κέρδιζε, στις 8:35, +1,17%.

 

Βασικός μοχλός της κίνησης της αγοράς αυτή την εβδομάδα ήταν η άνοδος των αποδόσεων των ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση των πρακτικών του Δεκεμβρίου της Federal Reserve, δήλωσε ο Kerry Craig, της JPMorgan Asset Management. Τα πρακτικά, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι μια σφιχτή αγορά εργασίας και ο αμείλικτος πληθωρισμός θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά φέτος.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα