Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Εκτός απροόπτου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε στο Χ.Α. τις εισόδους εταιρειών ΑΕΕΑΠ, όπως είναι η Trade Estates του ομίλου Φουρλή και η Noval Properties του ομίλου Viohalco. Ταυτόχρονα ακούγονται οι εισαγωγές νέων επιχειρήσεων όπως είναι η Ευρωχαρτική και ακολουθεί η Lamda Malls, ενώ στην αγορά ακούγεται (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) και το όνομα μεγάλου παίκτη στα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα της Μασούτης. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη κατάσταση στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν» οι εισηγμένες εταιρείες που είναι στο τελικό στάδιο για την έκδοση νέων εταιρικών ομολόγων είναι οι εξής: η διοίκηση της Premia Properties επέλεξε να προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες για να μετατραπεί σε εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ενώ ετοιμάζεται και για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου για τις αρχές του 2022. Οι σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μια έκδοση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να γίνει και η πώληση μετοχικού πακέτου της τάξης του 15% της Prodea Investments σε επιλεγμένους επενδυτές. Η Prodea είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό άνω των 2,4 δισ. ευρώ. Η Ελλάκτωρ εξετάζει την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Στόχος είναι από τα έσοδα να αποπληρωθεί ένα μέρος του διεθνούς ομολόγου των 660 εκατ. ευρώ.
Οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν
Στις πρώτες επιλογές των χρηματιστηριακών αναλυτών για το νέο χρηματιστηριακό έτος, που μετρά ήδη τρεις συνεδριάσεις, είναι ασφαλώς οι κλάδοι που σχετίζονται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή η τεχνολογία και η πληροφορική, καθώς επίσης οι κατασκευές και οι υποδομές, συνδυαστικά με τον κλάδο που θα «τρέξει» την πράσινη μετάβαση, δηλαδή την ενέργεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές αυτών των κλάδων πρωταγωνίστησαν σε επιχειρηματικές συμφωνίες, μετοχικές ανακατατάξεις, deals, συμμαχίες και μετοχικές αποδόσεις το 2021, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος.
Ο κλάδος της πληροφορικής έχει μπροστά του το τεράστιο στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού δεκάδων κρατικών οργανισμών αλλά και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ έρχεται κοσμογονία έργων που ξεπερνούν σε αξία τα 7 δισ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος της πληροφορικής έδωσε πάνω από δέκα deals μέσα στο 2021, ενώ μια ελληνική εταιρεία, η Intrasoft International, εξαγοράστηκε από τον δανικό όμιλο Netcompany έναντι 235 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των υποδομών είναι κατ' εξοχήν στο προσκήνιο, καθώς ήδη το 2021 ξεκλείδωσαν μεγάλα και κομβικά έργα (Γραμμή 4 Μετρό, Εγνατία, Ελληνικό κ.ά.), ενώ μένουν να ξεκινήσουν είτε το 2022 είτε τα επόμενα χρόνια έργα οδικά, σιδηροδρομικά και άλλα έργα υποδομών (λιμάνια, σήραγγες κ.λπ.) συνολικού προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ.
Ο κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ είναι στην αιχμή των εξελίξεων και οδηγός στη νέα «πράσινη» μετάβαση που παρά τους τωρινούς κλυδωνισμούς νομοτελειακά θα έρθει.
Οι τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπαίνουν σε φάση ανάπτυξης με αύξηση των χορηγήσεων, σε μια περίοδο ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας, προσβλέποντας σε επιστροφή σε διψήφιους δείκτες απόδοσης κεφαλαίων.
Οποιαδήποτε μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο και αλλαγή επιπέδου μπορεί να έρθει μέσα από τον τραπεζικό κλάδο που είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει την αγορά στις 1.000 ή στις 1.200 μονάδες πολύ εύκολα. Θυμίζουμε πως στην τελευταία μεγάλη άνοδο του Χ.Α., το 2019, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει ράλι με απόδοση +50%, ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος οδηγός έχοντας ετήσια κέρδη 101%.