Novartis: 22% υψηλότερα κέρδη από τα σκευάσματα καρδιάς και καρκίνου

Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 10:20

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 22%, σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά κέρδη της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, Novartis AG, αποτέλεσμα των πωλήσεων παλαιότερων σκευασμάτων για την καρδιά και κατά του καρκίνου.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στο 1,65 δισ. δολ. ή 70 σεντς ανά μετοχή, από 1,35 δισ. δολ. ή 58 σεντς ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, κατά τι χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Τα έσοδα αυξήθηκαν 16%, φθάνοντας στα 10,05 δισ. δολ., σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας προς τους δημοσιογράφους.

Η Novartis συνεχίζει να έχει κέρδη από σκεύασμα για την καρδιά που εγκρίθηκε το 1998 και από άλλο, ηλικίας τεσσάρων ετών, κατά των όγκων. Πέρυσι, το U.S. Food and Drug Administration (FDA), παρέτεινε τον έλεγχο για σκευάσματα της εταιρείας για τον διαβήτη και την αρτηριακή πίεση. Μαζί με άλλα σκευάσματα για την πίεση και τον καρκίνο, τα νέα φάρμακα της εταιρείας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Novartis να αυξήσει τα κέρδη της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, η Novartis θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη 1,8 δισ. δολ. ή 77 σεντς ανά μετοχή. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα ήταν 2,1 δισ. δολ. και οι πωλήσεις της 9,78 δισ. δολάρια. Σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη ήταν 1,8 δισ. δολάρια.

Από τους 43 αναλυτές που παρακολουθούν τη Novartis, οι 29 εισηγούνται για τη μετοχή της «buy», εννέα «hold» και πέντε «sell». Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν το τελευταίο δωδεκάμηνο άνοδο 4,1%, υπερβαίνοντας την άνοδο 2,6% της GlaxoSmithKline Plc και την αντίστοιχη κατά 1,5% των μετοχών της Sanofi-Aventis SA. Οι 16 μετοχές των εταιρειών που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Pharmaceutical Index, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 4,4%.

Η εταιρεία είπε ότι θα προτείνει μέρισμα 1,35 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή για τη χρήση του 2006, 1,15 φράγκα περισσότερα, από την προηγούμενη χρήση.

Τα λειτουργικά κέρδη στο σκέλος των φαρμάκων αυξήθηκαν 19% και κατά 71% στη Sandoz που παράγει αντίγραφα φαρμάκων, σύμφωνα με τη Novartis. Το σκέλος των εμβολίων και των διαγνωστικών είχε λειτουργικά κέρδη 2 εκατ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα