Ανακάμπτουν οι αγορές στη Μέση Ανατολή

Παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 10:45

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι αγορές της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των αγορών με τις χειρότερες επιδόσεις το 2006, υπερβαίνοντας άλλες αναδυόμενες αγορές φέτος, παρά το γεγονός της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Η πτώση των αραβικών αγορών κατέστησε τις μετοχές φθηνότερες συγκριτικά με τις άλλες μετοχές των αναδυομένων αγορών που σημείωσαν άνοδο, παρά το γεγονός ότι ο Περσικός Κόλπος βιώνει ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη από άλλες πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Οι εταιρείες και οι καταναλωτές τροφοδότησαν με μετρητά την αγορά από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την τελευταία πενταετία.

Οι μετοχές της αιγυπτιακής της Orascom Telecom Holding SAE, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Μέσης Ανατολής και της Mobile Telecommunications Co. του Κουβέϊτ, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που οδήγησαν την άνοδο. Το πετρέλαιο, κάτω από τα 52 δολ. το βαρέλι, είναι ακόμη τρεις φορές ακριβότερο από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια, παρά την υποχώρησή του σε ποσοστό της τάξης του 34% από τον Ιούλιο.

Ο Dow Jones DIFC Arabia Titans 50 Index, ο δείκτης των 50 μετοχών σε 10 αραβικές χώρες, σημείωσε άνοδο 3,7% τον μήνα που πέρασε, καθώς επενδυτές απομακρύνθηκαν από αναδυόμενες αγορές, όπως την Ταϊλάνδη και τη Βενεζουέλα. Ο Morgan Stanley Capital International's Emerging Markets Index σημείωσε άνοδο 0,3%. Το Κατάρ, το Ομάν, η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τυνησία, εντάσσονται μεταξύ των αγορών με την καλύτερη επίδοση.

Πέρυσι η Μέση Ανατολή αποτέλεσε τον τόπο επτά από τους δείκτες με τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 81 δεικτών παγκοσμίως του Bloomberg. O δείκτης Tadawul All Share Index της Σαουδικής Αραβίας, υποχώρησε 53%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες. Ακολούθησαν οι δείκτες του Ντουμπάϊ, του Αμπου Ντάμπι, του κατάρ, της Ιορδανίας, του Κουβέϊτ και του Λιβάνου. Συνολικά οι αναδυόμενες αγορές σημείωσαν άνοδο 29% πέρυσι, με βάση τον δείκτη MSCI.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκτιμά ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, που αντλεί περίπου το 1/ 5 των παγκοσμίων προμηθειών πετρελαίου, θα αναπτυχθεί κατά μέσον όρο με ρυθμό 5,6% το 2007, έναντι ανάπτυξης 5% της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Το Συμβούλιο αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέϊτ, το Κατάρ, το Μπαχρέϊν και το Ομάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα