Στους ρυθμούς της ενεργειακής κρίσης παραμένει η Ευρώπη στις αρχές του 2022, με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταγράφουν σήμερα περαιτέρω άνοδο μετά το άλμα της Τρίτης. Για 16η διαδοχική ημέρα οι ροές του καυσίμου στον αγωγό Γιαμάλ κινούνται προς Ανατολάς αντί να κατευθύνονται από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Η αντίστροφη αυτή πορεία σε συνδυασμό με τις επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις αντισταθμίζει την όποια «ανάσα» είχαν προσωρινά φέρει οι προμήθειες αμερικανικού LNG. Tο φυσικό αέριο «καίει» και πάλι τα νοικοκυριά.
Στη Βρετανία οι πάροχοι ρεύματος προειδοποιούν ότι ο μέσος λογαριασμός φυσικού αερίου για ένα νοικοκυριό φέτος θα υπερβεί τις 2.000 στερλίνες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με υπολογισμούς της Bank of America ένα μέσο νοικοκυριό θα ξοδέψει φέτος για φυσικό αέριο 1.850 ευρώ, δηλαδή περίπου 650 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα προ κρίσεως επίπεδα.
H τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου ενισχύεται σήμερα έως και 6% ύστερα από άλμα 30% χθες. «Η νευρικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει και πάλι χτυπήσει κόκκινο. Αυτό οφείλεται πρωτίστως στην πτώση των παραδόσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας» εξηγεί στο Reuters η Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ, αναλύτρια της Commerzbank. «Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω από τις πολιτικές εντάσεις, αλλά και τους φόβους για υψηλότερη ζήτηση LNG από την Ασία» προσθέτει.
Το τελευταίο διάστημα αμερικανικό LNG που προοριζόταν για ασιατικές αγορές φαινόταν είχε αλλάξει ρότα και όδευε προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ωστόσο μετά την προειδοποίηση της Ινδονησίας για σοβαρό έλλειμμα στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο Καζακστάν , αυτό πολύ σύντομα προβλέπεται να αλλάξει.
Το κλειδί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο φαίνεται να κρατάει σταθερά η Μόσχα, η οποία κατηγορείται ότι κλείνει τις στρόφιγγες έως ότου εξασφαλίσει την επίσημη έγκριση για τη λειτουργία του αγωγού Nord Steam 2. Η ρωσική πλευρά απορρίπτει τις καταγγελίες αυτές και υποστηρίζει ότι ο αγωγός είναι καθοριστικής σημασίας για να αυξηθούν οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη και να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Παράλληλα αρνείται κατηγορηματικά ότι σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Υπό τις συνθήκες αυτές το βασικό ολλανδικό συμβόλαιο σκαρφάλωσε σήμερα ενδοσυνεδριακά έως και τα 95,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα με κέρδη 6%. Το αντίστοιχο βρετανικό παρουσιάζει άνοδο 5%.
naftemporiki.gr