Με δεδομένη την αργία των Φώτων η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις στο δεύτερο μέρος. Δεν είναι εύκολο να αφήσει πίσω του τα βαρίδια του ο τραπεζικός κλάδος, για αυτό οι Τραπεζικές μετοχές δεν βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των, εκτός των τραπεζικών ΑΧΕ, εγχώριων αναλυτών.
-
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 5/1 μετά από μεικτή εικόνα των κλεισιμάτων στη συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επηρέασαν τις εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμια και ώθησαν το δολάριο σε υψηλό πενταετίας έναντι του γεν της Ιαπωνίας.
-
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν με τα e-minis του S&P 500 να υποχωρούν -0,28% και τα e-minis του Nasdaq να έχουν απώλειες -0,45%.
-
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, που αναμένονται μετά τη λήξη των συναλλαγών στην Αθήνα, θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν τη ανανεωμένη ευαισθησία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στον πληθωρισμό
-
Τα πενταετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία αντανακλούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 χθες το βράδυ στις ΗΠΑ. Ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τραπεζογραμματίων διετούς διάρκειας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 τη Δευτέρα.
-
Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς έφθασαν σε υψηλό έξι εβδομάδων την Τρίτη και ήταν σήμερα το πρωί στις 5 δική μας ώρα στο 1,657%.
-
Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και αντίστοιχης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,08 μονάδες, με μεταβολή +1,03% ή 9,24 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,520 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,536 εκατ.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Τα πρώτα βήματα της Αθηναϊκής αγοράς μετοχών στο 2022 ήταν ανοδικά και μάλιστα η χθεσινή άνοδος ήταν αρκετά πειστική καθώς έγινε με συμμετοχή πολλών μετοχών κάθε κατηγορίας με βάση την κεφαλαιοποίηση. Το μελανό σημείο της χθεσινής διαπραγμάτευσης ήταν η εξάντληση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τραπεζικές μετοχές του FTSE25 και η εξ αυτής αδυναμία να βρεθεί πάνω από τις 581 μονάδες ο ΔΤΡ για δεύτερη μέρα στη σειρά. Η επιφύλαξη που πιθανά να εμφανίσουν οι ξένοι θεσμικοί σήμερα οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, σχετίζεται με την προεξόφληση των κινήσεων της Fed στο τρέχον έτος. Τα πενταετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα οποία αντανακλούν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020 χθες το βράδυ στις ΗΠΑ. Ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών τραπεζογραμματίων διετούς διάρκειας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020 τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς έφθασαν σε υψηλό έξι εβδομάδων την Τρίτη και ήταν σήμερα το πρωί στις 5 δική μας ώρα στο 1,657%. Αυτό ήδη επηρέασε τη διάθεση των επενδυτών στις ασιατικές αγορές μετοχών που υποχωρούν. Από την πλευρά των αξιών της Ασίας, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι λίγο πιο ριψοκίνδυνη, επειδή είναι μια από εκείνες τις μέρες που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θεωρούνται κάτι αρνητικό, καθώς, παρόλο που αντικατοπτρίζουν ένα ισχυρότερο σκηνικό στις ΗΠΑ, τείνουν να υποστηρίζουν το δολάριο και όχι τα τοπικά νομίσματα. Αύριο όμως μπορεί να επιστρέψει η διάθεση για ρίσκο αν οι επενδυτές σκεφτούνε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν ένα ισχυρότερο οικονομικό σκηνικό παγκόσμια. Σχολίαζαν ασιάτες αναλυτές.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, που αναμένονται μετά τη λήξη των συναλλαγών στην Αθήνα, θα μπορούσαν να υπογραμμίσουν τη ανανεωμένη ευαισθησία των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στον πληθωρισμό και την ετοιμότητά τους να ενισχύσουν την πολιτική τους.
«Η αγορά εικάζει τώρα ότι είναι δυνατή μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο όταν η Fed σταματήσει να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία, επομένως οι αποδόσεις αυξάνονται», δήλωσε ο Edison Pun, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Saxo στο Χονγκ Κονγκ. Είπε ότι πιστεύει ότι η πτώση των μετοχών τεχνολογίας θα ήταν βραχύβια, ενώ η αύξηση των αποδόσεων θα βοηθούσε τις τραπεζικές μετοχές.
Με την άνοδο των διεθνών βεβαία και τα ΣΜΕ των δεικτών των χρηματιστηρίων της Wall Street με μεταβολές της τάξης του +0,2% ως +0,3%, οι θεσμικοί στις συναλλαγές του ΧΑ χθες, δεν δίστασαν να εισάγουν εντολές αγοράς για την πλειονότητα των blue chip. Αυτό όμως που εντυπωσίασε και κράτησε σε επιφυλακή τους αισιόδοξους, ήταν η διαπίστωση πως μόλις τα κέρδη της ΕΕΕ σταθεροποιήθηκαν, ξέσπασαν πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Αυτές ωστόσο, όπως έχουμε υπογραμμίσει, κρατούνε το κλειδί της ανόδου του μέσου όρου. Για να πλησιάσει ο ΔΤΡ τις 581 μονάδες που ήταν το ανώτερό του τη Δευτέρα, χρειάστηκε να περάσουν 4 ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Αλλά μόλις τα κέρδη του έπιασαν το +0,73% και ο δείκτης τις 581 μονάδες ο ΓΔ έπιασε τις 907,44 που ήταν η κορυφή του πρώτου τετραώρου. Ο κλάδος βασανίζεται από ισχυρούς παράγοντες της αγοράς, καθώς δεν υπάρχουν ιδιώτες που να ρευστοποιούν θέσεις στα τρέχοντα επίπεδα ενθυλακώνοντας κέρδη. Αντίθετα πολλοί με ενδιαφέροντα εκτός των μετοχών των βασικών δεικτών, αποφάσισαν να ρισκάρουν. Παίρνοντας θάρρος από το γεγονός πως ο ΔΤΡ που ήταν στην πρώτη ώρα για κάποιο διάστημα με αρνητικό πρόσημο το άλλαξε με κέρδη άνω του +0,5% αργότερα.
Τα blue chip που βρέθηκαν σε μόνιμη επενδυτική δυσμένεια ήταν στα σαφώς ανοδικά διαστήματα έξη με οκτώ και κανένα δεν εμφάνιζε μεγάλες μεταβολές, ενώ και στα ανοδικά ελάχιστα είχαν κέρδη πάνω από +1,5%. Με τη συμπλήρωση στο τζίρο 30 εκατ. ευρώ (στις 15:25) ο ΓΔ είχε περάσει στις 904 καθώς στα καθοδικά blue chip είχαν περάσει οι ETE TENΕΡΓ και MOH. Από εκεί ξεκίνησε το τελευταίο ανοδικό κύμα που οδήγησε στις 908 μονάδες και τον τζίρο στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Σε μια ανοδική σύνοδο με συμμετοχή των περισσότερων μετοχών του ταμπλό και καλοχτισμένη ενίσχυση των αποτιμήσεων μετά από σειρά συνεδριάσεων σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα στη Wall Street στη δεύτερη συνεδρίαση του χρόνου. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,59% ή 214,6 μονάδες στις 36.799,65, ο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση -0,06% στις 4,793,54 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,33% στις 15.622,72 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Caterpillar (+5,5%) και JP Morgan (+4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (-3%) και Cisco Systems (-2,2%). Στον τεχνολογικό δείκτη, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο τίτλος της Tesla που υποχώρησε 4,1% μετά το +13% την Δευτέρα.
Στο μεταξύ, πάνω από ένα εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με κορωνοϊό στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέτρηση είναι σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων -περίπου 590.000- πριν από μόλις τέσσερις μέρες.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Δεκέμβριο καθώς καταγράφηκε μείωση της ζήτησης για αγαθά, αλλά οι περιορισμοί στην προσφορά αρχίζουν να χαλαρώνουν και οι τιμές που καταβάλλουν τα εργοστάσια για εισροές σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2020. Το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στις 58,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από 61,1 τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον περασμένο Ιανουάριο.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,66% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1286 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Συνέχισαν ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών στο 2022 με τις διαθέσεις των επενδυτών να διαμορφώνονται από τα μακροοικονομικά στοιχεία. Κατά 2,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Γερμανίας τον Νοέμβριο σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Παράλληλα, άνοδο κατά 2,8% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Δεκέμβριο σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο σε σύγκριση με τον ετήσιο πληθωρισμό Νοεμβρίου, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, μετά την άνοδο του ενεργειακού κόστους τους τελευταίους μήνες. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%.
O πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,82% στις 494.02 μονάδες με ενδοσυνεδριακό ρεκόρ βίου στις 495,41 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε +1,63% στις 7.505,15 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,82% στις 16.152,61 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,39% στις 7.317,41 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,81% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,39%.
ΧΑ
Η άνοδος +1,03% έδειξε πως υπάρχουν αισιόδοξες προσδοκίες και τράπεζες σε “δυσμένεια”
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με ενισχυμένους όγκους εκδήλωσαν αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να παρακολουθήσουν τη δυναμική που εγκαταστάθηκε από την αρχή του έτους στα διεθνή. Πολλά εκ των οποίων είχαν σήμερα σημαντικές ανοδικές μεταβολές. Εδώ, η σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα blue chip, προκάλεσε από το άνοιγμα σταθερότητα στο θετικό πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών και το μονίμως χαμηλότερο πλήθος, των πτωτικών έναντι των ανοδικών blue chip. Το σημαντικότερο ήταν πως η δυναμική της μέρας παρέσυρε σε άνοδο τις περισσότερες μετοχές του ταμπλό χωρίς βαθιές διορθώσεις κατά την εξέλιξη των ελευθέρων συναλλαγών.
Με αποφασιστικές κινήσεις από το άνοιγμα ως τις 17:12 όρισαν το ανώτερο μέρας στις 908,12 μονάδες. Η κάθοδος που προκλήθηκε αμέσως μετά 10:41 που εμφανίστηκε η πρώτη κορύφωση στις 903,84 μονάδες, ήταν μέτριας διάρκειας αλλά σταθερής κλίσης, κατάφερε να ορίσει το κατώτερο μέρας στις 902,02 μονάδες, στις 11:12, μετά το άνοιγμα στις 902,75.
Από τις 11:12 ως τις 14:19 υπήρξε σταθερής κλίσης άνοδος ως τις 907,44 μονάδες. Μετά από αυτή την ενδοσυνεδριακή αντίδραση οι συναλλασσόμενοι συναίνεσαν σε μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ήτοι πλάγια κίνηση, μεταξύ των 905,5 και 906,5 μονάδων χονδρικά, ενώ μια απότομη διόρθωση λόγω πιέσεων στις τράπεζες τον έφερε στις 15:26 κοντά στις 904 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 898,84.
Τελικά μια νέα ώθηση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τον έφερε με τέσσερα κύματα εντολών αγοράς στις 908. Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με κέρδη (18) και λιγότερες (7) εμφάνισαν απώλειες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΜΥΤΙΛ -1,05%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,05%, ΟΛΠ -1,03%, ΔΕΗ -0,97%, και ΑΛΦΑ -0,93%, ενώ η ΣΑΡ έχασε -0,68% και η ΤΕΝΕΡΓ -0,30%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 18 κερδισμένα ήταν ΕΕΕ +4,84%, ΛΑΜΔΑ +2,57%, ΜΠΕΛΑ +2,50%, ΑΡΑΙΓ +2,44%, ΟΤΕ +1,75%, και ΚΟΥΕΣ +1,70% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από +0,2% ως +1,20%.
Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική χωρίς μεγάλη νευρικότητα και αξιόλογες, ως επί το πλείστον, μεταβολές. Η εμφάνιση μέτριων ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη θετικά υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το +0,44% και τις 902,75 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε αμέσως μετά τα 42 πρώτα λεπτά (11:12) και ήταν οριακά πάνω από τις 902 μονάδες ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 17:11. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 908,12 μονάδες με μεταβολή +1,03%. Στα τελευταία 10 λεπτά ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 905,8, για να οδηγηθεί στις 907,91 μονάδες (+1,01%) στις 17:00. Με σταθερότητα στη σχέση προσφοράς και ζήτησης στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +1,03% και τις 908,08 μονάδες, σε συμφωνία με τις ανοδικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 908,08 από 898,84 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,03% ή 9,24 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,520 από 26,721 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιμένοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,536 από 1,593 εκατ. ευρώ, και την ΠΕΙΡ αφορούσαν 3,238 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,398 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ τα 810.774 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 603.354 ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ τα 486.510 ευρώ.
Τη διακύμανση (6,10 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 11:12 και ήταν οι 902,02 (+0,35%) μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 908,12 (+1,03%) μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 77 από 75 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 30 από 31 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,500 από 66,560 δις ευρώ τη Δευτέρα 3/1/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 21,8 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,03% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,93%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,93% στις 2180,98 από 2160,88 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 20,10 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Δευτέρας ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,50%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Δεν άλλαξαν προσδοκίες και στοιχήματα οι traders στα παράγωγα
Δεν είναι εύκολες οι εκτιμήσεις για το έτος όταν τα στατιστικά της πανδημίας δείχνουν τη δύναμη εξάπλωσης της νόσου του Covid-19 μέσω των παραλλάξεων του. Η αισιοδοξία που υπάρχει σε κάθε παράγοντα της αγοράς, διαφορετικά θα έκανε άλλο επάγγελμα, έχει πολλές αφετηρίες και κατάληξη την προσδοκία για άνοδο με διάφορα επιχειρήματα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance αισιοδοξεί με βάση τη μεγάλη εικόνα παρατηρώντας: Σε ότι αφορά το νέο έτος, θα πρέπει να συνεχιστεί το stock picking, μιας και χωρίς αυτό δύσκολα κάποιος μπορεί να κερδίσει την Αγορά. Ήδη η Ελληνική Αγορά έχει ξεχωρίσει κλάδους και επιμέρους τίτλους και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και για την νέα χρονιά. Αν κάποιος κλάδος που δύσκολα αποτιμάται, είναι να κάνει την διαφορά, είναι αυτός των Τραπεζών, μιας και μετά από πολλά χρόνια, έχει τελείως διαφορετική οικονομική εικόνα.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 9,88 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,10 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2181,02 μονάδες, ήρθε στις 17:11. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:12 και ήταν οι 2167,11 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2180,98 από 2160,88 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,93% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 4,170 εκατ. ευρώ την Τρίτη 4/1/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 291 συμβόλαια με ανώτερο στις 2178,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2161,75 με τελευταίες πράξεις στις 2178,00 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2177,00 από 2157,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις παρέμειναν στα 2431 από 2431 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 28 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2172,75 μονάδες, κατώτερο στις 2162,00 και τελευταίες πράξεις στις 2171,25 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2176,75 από 2158,25 μονάδες και ανήλθαν σε 154 από 143 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου υπήρξε όγκος 13 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2200 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 40 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου για τιμή εξάσκησης τις 2100. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου υπήρξε διακίνηση 1 συμβολαίου με τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 580,00 από 578,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 9.
Ο ΔΤΡ κινούμενος μεταξύ 574,98 μονάδων (-0,32%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,61 (+0,31%), και ανώτερο τις 581,05 (+0,73 %) έκλεισε στις 576,76 με οριακή πτώση -0,01%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 17,498 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,93%) απασχόλησε 3,074 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,34%) 2,487 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,23%) απασχόλησε 3,074 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,55%) απασχόλησε 1,848 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Τεχνικά ο ΔΤΡ τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο αναγνώρισε ως επίπεδα στήριξης τη ζώνη μεταξύ των 581 και 583 μονάδων και εκτινάχθηκε κατόπιν ως τις 621 στις 22/11 ενώ σε κλείσιμο το ανώτερό του ήταν οι 609,37 στις 18/11. Η κατρακύλα από την εμφάνιση της επίσημης αναγνώρισης της απειλής από το στέλεχος Όμικρον τον κατέβασαν ως τις 544 – 545 μονάδες αλλά στην αντίδραση που εμφανίστηκε κατόπιν τα επίπεδα πάνω από τις 583 λειτούργησαν και παρέμειναν ακόμα σκληρή οροφή.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 4945 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 98.790 από 93.354 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 539 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.040 από 26.980 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,90 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 445 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.939 από 24.750 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,910 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1479 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.867 από 35.473 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 523 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, τα 337 ΣΜΕ της ΔΕΗ και τα 238 ΣΜΕ της ΑΔΜΗΕ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 1.500 συμβόλαια για ΕΕΕ, στα 500 για ΜΠΕΛΑ και στα 400 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας με αισιοδοξία εξαρτημένη από την εξέλιξη της πανδημίας στο πρώτο σχόλιό του για τον Ιανουάριο με τίτλο ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟ 2022 σχολίασε αναλυτικά:
Το ξεκίνημα του 2022 βρίσκει το ελληνικό χρηματιστήριο να παραμένει σε εορταστική ατμόσφαιρα, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αλλά το Γ.Δ. να ξεπερνά τις 900 μονάδες. Με τις αβεβαιότητες που έχουν επισημανθεί από όλους τους αναλυτές, όπως τις συνθήκες της πανδημίας υπό την επίδραση της μετάλλαξης Omicron, τον επίμονο πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, να συνιστούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των αγορών. Με τους δείκτες ωστόσο των διεθνών αγορών να συνεχίζουν την ανοδική τους κίνηση, είτε γιατί υποτιμούν τους υφιστάμενους κινδύνους είτε γιατί εκτιμούν ότι αυτοί σύντομα θα απομακρυνθούν επιτρέποντας στην παγκόσμια οικονομία να καταγράψει το 2022 ικανοποιητικές επιδόσεις.
Την ίδια ώρα, το επιδημιολογικό ινστιτούτο της Δανίας εκτιμά ότι η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο δίμηνο, ενδεχόμενο που συμμερίζονται και αρκετοί Έλληνες επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο πρύτανις του ΕΚΠΑ καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος. Με την παραδοχή αυτή, η ελληνική οικονομία μπορεί να προσβλέπει σε αλλαγή σελίδας για το 2022. Με το ΑΕΠ να πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να καταγράφει ρυθμό μεγέθυνσης πάνω από το 4,5% που προβλέπει ο προϋπολογισμός σε συνέχεια του +8% για το 2021. Με τέσσερις συνιστώσες να αναμένεται να συμβάλλουν σε αυτό: τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, την αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση, τις αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις λόγω της αναμενόμενης βελτίωσης του τουριστικού ρεύματος και τις βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις από τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Με τα δεδομένα αυτά, οι προοπτικές για μεγάλο αριθμό κλάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου διαγράφονται ως ευοίωνες. Στις εταιρείες πληροφορικής ενόψει των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα κονδύλια του ψηφιακού μετασχηματισμού, στις εταιρείες του ενεργειακού και κατασκευαστικού κλάδου ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού και των προς εκτέλεση έργων υποδομών, στις εξαγωγικές εταιρείες διαφόρων κλάδων (της μεταλλουργίας, των τροφίμων, των δομικών υλικών, των πλαστικών, των χημικών), στα διυλιστήρια λόγω εξωστρέφειας και πιθανής ανατίμησης της τιμής του πετρελαίου (για $100 δολάρια / βαρέλι αναφέρεται η Goldman Sachs), στις ηγέτιδες εταιρείες των τηλεπικοινωνιών και του στοιχηματισμού, στις εταιρείες αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας αλλά και στον τραπεζικό κλάδο που μετά την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων σχεδιάζει την προσεκτική αλλά ευμεγέθη πιστωτική επέκτασή του, με τους επενδυτικούς οίκους να αναβαθμίζουν τις τιμές-στόχους για τις συστημικές τράπεζες.
Με τα δεδομένα αυτά και λίγη καλή τύχη ώστε οι «μαύροι κύκνοι» του διεθνούς περιβάλλοντος να προσπεράσουν την ατμόσφαιρα της χώρας μας και τις εκλογές να γίνουν στην ώρα τους με την συμπλήρωση της τετραετίας, το 2022 μπορεί να είναι μια 2η συνεχόμενη καλή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο οδηγώντας το Γ.Δ. πάνω από τις 1.000 μονάδες. Με την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται πιο κοντά, όπως ενδεχομένως θα προκύψει από την έκθεση της Fitch στις 14 Ιανουαρίου, αλλά και την αναβάθμιση της εκπροσώπησης ελληνικών εταιρειών στο δείκτη MSCI Standard Greece από 6 σε 9 περίπου εντός του 1ου εξαμήνου. Την ίδια ώρα, η νέα διοίκηση του χρηματιστηρίου θα χρειαστεί να καταρτίσει σχέδιο ειδικού σκοπού για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες, ώστε να αναβαθμιστεί ο θεσμός προκειμένου να επιτελέσει τους σκοπούς του.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τετάρτη 5/1 μετά από μια μεικτή στα κλεισίματα συνεδρίαση της Wall Street, καθώς οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων επηρέασαν τις μετοχές από τις εταιρείες τεχνολογίας παγκόσμια και ώθησαν το δολάριο σε υψηλό πενταετίας έναντι του γεν της Ιαπωνίας.
Οι αποδόσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές ομολόγων ετοιμάζονται για αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve μέχρι τα μέσα του έτους ώστε να περιοριστεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας έχανε στις 8:20 δική μας ώρα -0,91%, καθώς ήταν στις 626,56 μονάδες ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei σημείωνε μικρή ανοδική μεταβολή +0,10%.
Από την πλευρά των αξιών της Ασίας, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι λίγο πιο ριψοκίνδυνη, επειδή είναι μια από εκείνες τις μέρες που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων θεωρείται κάτι κακό, καθώς, παρόλο που αντικατοπτρίζουν ένα ισχυρότερο σκηνικό στις ΗΠΑ, τείνουν να υποστηρίζουν το δολάριο και όχι τα τοπικά νομίσματα. Αύριο όμως μπορεί να επιστρέψει η διάθεση για ρίσκο αν οι επενδυτές σκεφτούνε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις αντικατοπτρίζουν ένα ισχυρότερο οικονομικό σκηνικό παγκόσμια. Σχολίαζαν ασιάτες αναλυτές.
Οι μετοχές τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ είδαν τον αντίστοιχο δείκτη να χάνει -3,7% στις αρχές των συναλλαγών, και ο Χανγκ Σενγκ στις 8:25 έχανε -1,15%. Στην Ιαπωνία, η Nintendo υποχώρησε -1% και στη Νότια Κορέα, η amsung -2% πριν από τα τριμηνιαία αποτελέσματα. Και έτσι ο KOSΡΙ έχανε, στις 8:25, -1,50%, με τον δείκτη της Αυστραλιανής αγοράς στο -0,32%.