Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε ελαφρά αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Οι είκοσι τρεις χώρες αποφάσισαν την Τρίτη να ανοίξουν ελαφρώς τις βαλβίδες τους ξανά τον Φεβρουάριο, ενώ η ζήτηση πετρελαίου σε αυτό το στάδιο επηρεάζεται ελάχιστα από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του Covid-19.
Οι εκπρόσωποι των δεκατριών μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των δέκα συμμάχων τους μέσω της συμφωνίας ΟΠΕΚ + συμφώνησαν «να προσαρμόσουν το συνολικό επίπεδο παραγωγής τους κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Φεβρουάριο του 2022», ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σε δήλωση μετά από μια γρήγορη και απρόσμενη συνέντευξη.
Το μπρεντ ενισχύεται 1,08% στα 79,84 δολάρια, ενώ το WTI διαπραγματεύεται στο +1,03% στα 76,88 δολάρια/βαρέλι.
Τα μέλη του συλλόγου ενέκριναν μια προηγούμενη αύξηση στη συνεδρίασή τους τον Δεκέμβριο παρά την εμφάνιση του στελέχους Omicron, που είχε προκαλέσει πτώση των τιμών καθώς οι αγορές ανησυχούσαν για τον πιθανό αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία.
Η απόφαση του Δεκεμβρίου απέσπασε τις ευχαριστίες του Λευκού Οίκου, ο οποίος ήταν νευρικός από την επίδραση της αύξησης των τιμών στα αμερικανικά πρατήρια βενζίνης, αλλά δεν εμπόδισε τις τιμές του αργού να ανακάμψουν σημαντικά από την προηγούμενη ύφεση.
Αναλυτές του ΟΠΕΚ είπαν στον όμιλο τη Δευτέρα ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει μέτριο αντίκτυπο στη ζήτηση και η άνοδος της τιμής αναμένεται να συνεχιστεί το 2022.
Ενώ η νέα παραλλαγή του Covid εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά σε όλο τον κόσμο, φαίνεται να είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από τους αρχικούς φόβους, δημιουργώντας ελπίδες ότι η πανδημία θα μπορούσε να ξεπεραστεί και η ζωή να επιστρέψει σε λίγο πιο κανονικότητα.
«Αίσθηση σταθερότητας»
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Μοχάμεντ Μπαρκίντο τόνισε την ανάγκη «να παραμείνουμε εξαιρετικά ευκίνητοι και προσαρμοστικοί στη συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση».
Είπε ότι «η ευέλικτη προσέγγιση του ομίλου συνέβαλε στην παροχή μιας πρόσθετης αίσθησης σταθερότητας, σιγουριάς και συνέχειας στην αγορά και στους επενδυτές».
Ο ΟΠΕΚ όρισε τη Δευτέρα το στέλεχος πετρελαίου του Κουβέιτ Χάιθαμ αλ-Γκάις να διαδεχτεί τον Μπαρκίντο την 1η Αυγούστου. Ήταν κυβερνήτης του OPEC του Κουβέιτ από το 2017 έως τον Ιούνιο του 2021, είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corporation (KPC).
Ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αυξάνουν σταδιακά την παραγωγή ξανά από πέρυσι, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ορισμένες χώρες, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή.
«Σημαντικό εδώ είναι ότι η Ρωσία δεν αύξησε την παραγωγή τον Δεκέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζει περισσότερο την ικανότητά της», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της SEB, Bjarne Schieldrop.
Μια άλλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα βαρέων βαρών, το Ιράν, έχει δει τις εξαγωγές του να περιορίζονται από τις αμερικανικές κυρώσεις. Συνομιλίες για την αναβίωση μιας συμφωνίας, η οποία περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βιέννη. Έχουν καθυστερήσει από πέρυσι, αλλά οι διαπραγματευτές πιέζουν για την ολοκλήρωση των συνομιλιών για να επανέλθει η συμφωνία-ορόσημο του 2015 σε τροχιά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP