Vinci: Στα ύψη οι μετοχές με την απόκτηση μεριδίου 1 δισ. ευρώ από τον Pinault

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007 10:57

ΑΝΟΔΟ 5,3% σημείωσαν οι μετοχές της Vinci SA, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στον κόσμο, μετά την εξαγορά του 5,1% της εταιρείας, αντί περίπου 1 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολ.) από τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο επενδυτή Francois Pinault.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 5,2 ευρώ, φθάνοντας στα 103,8 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 103 ευρώ η μία στις 9:02 π.μ. στο Παρίσι, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 24,1 δισ. ευρώ. Ο Pinault αγόρασε μετοχές μέσω της εταιρείας συμμετοχών Artemis, είπε χθες η εκπρόσωπος της εταιρείας Anne-France Malrieu.

Η Malrieu αρνήθηκε να πει εάν η αγορά της Vinci συνδέεται με το ενδιαφέρον του Pinault στην γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Suez SA, για την οποία πρέπει να καταθέσει προσφορά έως τις 2 Φεβρουαρίου ή θα εμποδιστεί κάνοντάς το για έξι μήνες.

Οι μετοχές της Vinci, που εδρεύει κοντά στο Παρίσι, σημείωσαν άνοδο 34% το τελευταίο εξάμηνο. Η Artemis έκανε τα σχόλιά της μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις της Vinci αυξήθηκαν 25%, φθάνοντας στα 6,93 δισ. ευρώ, μετά τις εξαγορές εθνικών οδών. Η εταιρεία είπε τον Νοέμβριο ότι δεν βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων εξαγοράς, μετά την άνοδο των μετοχών της σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζετο ότι θα προκαλέσει το ενδιαφέρον εταιρειών επενδύσεων για εξαγορά.

Μια προσφορά για την Suez, από τον Pinault, που ελέγχει επίσης την αλυσίδα ειδών πολυτελείας Gucci, ενδέχεται να ανατρέψει τον συνδυασμό 45 δισ. ευρώ της εταιρείας με την Gaz de France SA που επιχειρεί η γαλλική κυβέρνηση, διαχειρίστριας του μεγαλύτερη δικτύου αερίου της Ευρώπης. Ο Γάλλος πρόεδρος Jacques Chirac και ο Albert Frere, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Suez, είπαν και οι δύο στις 4 Ιανουαρίου ότι στηρίζουν την εμπορική συναλλαγή της Gaz de France και αποθάρρυναν ανταγωνίστριες προσφορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα