Satyam: 22% χαμηλότερα κέρδη το γ' τρίμηνο

Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007 11:23

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό 22% σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τα καθαρά κέρδη της Satyam Computer Services Ltd., της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας εξαγωγής υπηρεσιών λογισμικού της Ινδίας, αποτέλεσμα των έκτακτων εσόδων από την πώληση μετοχών σκέλους της.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 3,37 δισ. ρουπίες (76 εκατ. δολ.) ή 5 ρουπίες ανά μετοχή από 4,3 δισ. ρουπίες ή 6,42 ρουπίες, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση και διαμορφώθηκαν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών. Τα κέρδη – εκτός των εκτάκτων από την πώληση μεριδίου στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών Internet, Sify Ltd. – αυξήθηκαν 25%.

Η αύξηση των κερδών της Satyam ήταν χαμηλότερη των μεγαλύτερων ανταγωνιστριών της, όπως της Tata Consultancy Services Ltd., της Infosys Technologies Ltd. και της Wipro Ltd., για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, ωθώντας τις μετοχές της στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών. Η Satyam που απέτυχε να κλείσει αρκετές μεγάλες παραγγελίες στην αγορά παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ, ύψους 665 δισ. δολ., αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για της πωλήσεις της στο σύνολο του έτους, εξ αιτίας της ανατίμησης της ρουπίας.

Οι μετοχές της Satyam υποχώρησαν έως 7,6% μετά τα αποτελέσματα. Στις 11:58 π.μ. τοπική ώρα Μουμπάϊ, σημείωναν απώλειες 485,1 ρουπίες, έναντι πτώσης 0,8% του δείκτη Sensitive του Χρηματιστηρίου.

Στο σύνολο της χρήσης οι πωλήσεις προβλέπεται να κυμανθούν από 64,34 δισ. ρουπίες και τα κέρδη ανά μετοχή σε 20,90 ρουπίες. Τον Οκτώβριο η εταιρεία προέβλεπε ότι οι πωλήσεις της θα ήταν 64,76 δισ. ρουπίες και τα κέρδη ανά μετοχή από 20,73 έως 20,81 ρουπίες, με βάση τα λογιστικά πρότυπα της Ινδίας.

Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν 31% στα 16,61 δισ. ρουπίες, χαμηλότερα των προβλέψεων των 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτές θα διαμορφωθούν στα 17 δισ. ρουπίες, ενώ η εταιρεία προέβλεπε τον Οκτώβριο έσοδα έως 16,74 δισ. ρουπίες, λέγοντας ότι τα κέρδη της ενδέχεται να αυξηθούν στις 5,11 ρουπίες ανά μετοχή.

Για το τέταρτο τρίμηνο η Satyam περιμένει να εμφανίσει 5,42 ρουπίες ανά μετοχή και πωλήσεις από 17,28 δισ. έως 17,36 δισ. ρουπίες.

Η ρουπία ανατιμήθηκε 3,8% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, τα μέγιστα μέσα σε δύο χρόνια. Ισχυρότερη ρουπία, μεταφράζεται σε λιγότερα κέρδη για τις ινδικές εταιρείες και για τα κεφάλαια που επαναπατρίζονται.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ της Ινδίας αύξησε το μερίδιό τους στην υπογραφή συμβολαίων παγκοσμίως στο 4,3% το εξάμηνο έως και τον Δεκέμβριο, από 1,4% το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ, TPI.

Το μερίδιο των έξι μεγαλύτερων εταιρειών παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) και της Accenture Ltd., υποχώρησε στο 52% από 71% σύμφωνα με την TPI.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα