Παγκόσμια οικονομία: Πώς θα «κινηθεί» την επόμενη δεκαετία

Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 11:52
UPD:11:59

Μετά από πολλές τρικλοποδιές που έβαλε ο Covid-19 τα τελευταία δύο χρόνια, η παγκόσμια οικονομία κινείται σε ρυθμούς ανάκαμψης, αν και η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού έριξε την ταχύτητα.

Παρόλα αυτά, μέσα στο 2022 ετοιμάζεται να «πιάσει» ένα νέο ορόσημο, ξεπερνώντας τα 100 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, και δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR). Όπως εκτιμάει το λονδρέζικο think tank, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται παίρνοντας ώθηση από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάκαμψη από την πανδημία.

Τι αναμένεται όμως για την επόμενη δεκαετία; Σύμφωνα με το  Bloomberg Economics, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να σημειώσει μέση ετήσια ανάπτυξη περίπου 3,2%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον μέση ανάπτυξη 3,5% της προηγούμενης δεκαετίας- την περίοδο 2010-2019. 

Όπως αναφέρει, θα συνεχίζει να αλλάζει η κατάσταση στις μεγάλες οικονομίες, με την Κίνα να εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις, παρόλο που η ανάπτυξή της κινείται σε τροχιά επιβράδυνσης,

Επιβαρυμένες με τη γήρανση του πληθυσμού τους, οι ανεπτυγμένες οικονομίες βρίσκονται σε επιβράδυνση, με την ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία να αναμένεται κατά μέσο όρο στο 1,6%.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα