Αλλαγές στα μέτρα στήριξης αν χρειαστεί - Πώς θα απλωθεί το «δίχτυ» το 2022

Πότε θα έρθει η πρόσθετη αύξηση στον κατώτατο μισθό
Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 10:56
UPD:11:01
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Για τροποποιήσεις στα μέτρα στήριξης προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα και με τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μία μέρα μετά τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

«Μιλάμε για κάποιες αναστολές συμβάσεων, είναι αυτά τα μέτρα που έχουμε συνηθίσει να λαμβάνονται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εστιάζονται σε δραστηριότητες που θίγονται από τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση (μπαρ, καταστήματα, εστίασης, κλπ). Για κάθε εργαζόμενο που τίθεται σε αναστολή εργασίας θα καταβάλλονται 534 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα απολύεται ο εργαζόμενος. Αυτό θα αφορά όσους εργαζόμενους συνήψαν σύμβαση εργασίας μέχρι και θες που ανακοινώθηκε το συγκεκριμένο μέτρο» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σημείωσε ακόμη ότι επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (αφορά επιχειρήσεις αερομεταφορών, αεροδρόμιο) που το κράτος καλύπτει ένα μέρος του κόστους της λειτουργίας καθώς έχουν πληγεί ιδιαίτερα αυτές οι δραστηριότητες, και το μέτρο αυτό παρατείνεται έως και το τέλος Μαρτίου. «Υπάρχει ειδικό μέτρο για μουσικούς, θα έχουμε επίσης κυλιόμενο ωράριο στον ιδιωτικό τομέα πέραν του λιανεμπορίου που ήδη ισχύει, μετά συμφωνίες εργοδοτών – εργαζομένων για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι την ίδια ώρα στα ΜΜΜ» πρόσθεσε.

 

Oι επόμενες «δόσεις» των μέτρων στήριξης 

 

Όπως έχει γράψει η «Ν» το νέο πακέτο στήριξης όσων πλήττονται θα ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις. Χθες ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων και θα ακολουθήσει η δεύτερη μέσα στον Ιανουάριο, η οποία θα περιλαμβάνει επανάληψη ορισμένων εκ των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας -άμεση ενίσχυση ρευστότητας, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση ενοικίων.

Η τρίτη φάση αναμένεται να ξεδιπλωθεί προς την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τη ζημιά των επιχειρήσεων και από τη νέα φάση της πανδημίας και θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. 

 

Τι θα γίνει με κατώτατο μισθό - συντάξεις 

 

Για τον κατώτατο μισθό ο Κωστής Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι οι εργαζόμενοι θα δουν στις τσέπες τους κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης. Εξήγησε ότι θα δοθεί πρόσθετη αύξηση το α΄ εξάμηνο του 2022 όπως έχει δηλώσει κι ο πρωθυπουργός. «Η διαδικασία θα εκκινήσει νωρίς μέσα στη χρονιά ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις το συντομότερο, σταθμίζοντας και τις αντοχές της οικονομίας» τόνισε. «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και δεν χαρίζουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας σε κανέναν» παρατήρησε. 

Σε ό,τι αφορά τις συνταξιοδοτήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «το 2019 είχαμε 130.000 αποφάσεις για συνταξιοδοτήσεις» και «ανέβηκαν στις 161.000 το 2020». «Φέτος θα πάμε στις 225.000 αποφάσεις ρεκόρ μακράν όλων των εποχών του ΕΦΚΑ... Υπάρχουν ακόμα εκκρεμή ζητήματα, αλλά έχουμε θέσει τις βάσεις να λύσουμε το θέμα αυτό έως το τέλος του εξαμήνου του 2022» διαβεβαίωσε. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα