Νοτ: Πότε θα είναι έτοιμη η ΕΚΤ για αύξηση επιτοκίων

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 12:27
UPD:12:30
EPA/ILVY NJIOKIKTJIEN

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι έτοιμη για αύξηση των βασικών επιτοκίων στις αρχές του 2023, αφού τερματίσει τις υπόλοιπες αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Κλάας Νοτ.

«Όλες οι αλλαγές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να τερματίσουν την υπόλοιπη αγορά ομολόγων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, και όταν γίνει αυτό, το επιτόκιο μπορεί να ανέβει στις αρχές του 2023», δήλωσε το «γεράκι» στην εφημερίδα Dutch Trouw.

Ερωτηθείς εάν οι συνάδελφοί του στη Φρανκφούρτη έχουν στο μυαλό τους αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο, ο Νοτ είπε ότι «θα πρέπει να δούμε, αλλά το πιστεύω. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία του χρόνου, ένας χρόνος είναι μεγάλος».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι θα ολοκληρώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά θα επεκτείνει προσωρινά το παλαιότερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να μετριάσει τη μετάβαση.

Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες «συσφίγγουν» πιο γρήγορα τη νομισματική τους πολιτική. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) στρέφεται σε αυστηρότερη πολιτική και η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων. Πρρόκειται για την πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που αύξησε τα επιτόκια από τότε που ξέσπασε η πανδημία, επικαλούμενη τον «πιο επίμονο» πληθωρισμό.

Η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρή επιρροή στις τιμές το επόμενο έτος προς το παρόν, είπε ο Νοτ, αλλά εάν ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος, πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αλλάξει την πολιτική της πιο γρήγορα από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας είπε επίσης ότι βλέπει τους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού ελαφρώς ισχυρότερους από τη νομισματική αρχή που εδρεύει στη Φρανκφούρτη. Αρκετοί policymakers αμφισβητούν την πιθανότητα επιβράδυνσης του πληθωρισμού σε ακριβώς 1,8% το 2023 και το 2024, όπως προβλέπει η ΕΚΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα