Market Beat: Η πορεία προς το τέλος του έτους αποκτά τα ανάλογα χαρακτηριστικά

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 09:22
UPD:09:23

Στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό χθες υπερείχαν οι πτωτικές μετοχές από την αρχή ως το τέλος και σε συνδυασμό με την επιστροφή των χαμηλών ρυθμών κατά τη διαπραγμάτευση, οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών είναι… “σεμνές και ταπεινές”. Όσοι απέμειναν στις επάλξεις θα κάνουν ότι μπορούν.

  • Το 70ο του ρεκόρ για φέτος σημείωσε ο S&P 500 με τον Dow Jones να κλείνει σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

  • Άνοδος για το αργό. Μικρή πτώση για τον χρυσό. Οριακές κινήσεις για το δολάριο.

  • Σήμερα, οι αποδόσεις των 10 ετών είναι κατά 6 μονάδες βάσης ψηλότερα για την εβδομάδα, στο 1,55% αλλά πολύ κάτω από το μέγιστο του 1,776% που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν σήμερα κατά -0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης αλλά στις 8:40 τα ΣΜΕ για τον S&P 500, έχαναν 0,05%.

  • Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν άτονα σήμερα Πέμπτη 30/12, καθώς η εξάπλωση του Omicron κορονοϊού θόλωσε την τελευταία ημέρα συναλλαγών του έτους για πολλά χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ενώ το πετρέλαιο πρόκειται να ολοκληρώσει το 2021 με κέρδη άνω του 50%.

  • Με τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ, πολλές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την οικονομική ζημιά χαλαρώνοντας τους κανόνες απομόνωσης, αντί να καταφεύγουν σε lockdown.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Μετά την μεικτή εικόνα που αποτυπώθηκε στο κλείσιμο της Wall Street, το ξεκίνημα και η συνέχεια στις ασιατικές αναπτυσσόμενες αγορές, που είναι στην ομάδα των αναδυόμενων που ανήκει και το ελληνικό χρηματιστήριο, σφραγίστηκε χθες από πτώση. Έτσι για εδώ, με σχεδόν μόνιμη την υψηλή μεταβλητότητα στη διάθεση των θεσμικών η πιο πιθανή δυναμική για τη στήλη έμοιαζε να είναι η ήπια πτωτική συσσώρευση. Αλλά οι ανάγκες των ισχυρών θεσμικών απαίτησαν χθες την βελτίωση της αποτίμησης της μετοχής της ΕΕΕ. Στόχος τους ήταν η υπέρβαση των 30 ευρώ με κλείσιμο στο -2,62% την Τρίτη και στα 29,01. Η πτώση τις δυο προηγούμενες συνεδριάσεις και ειδικά το -2,6% της Τρίτης είχε αλλάξει την εικόνα σε δεδομένα που μετράνε πολύ οι θεσμικοί επενδυτές και οι έμπειροι ιδιώτες. Χρειάστηκαν κινήσεις δραστικές ώστε να βρεθεί η τιμή της μετοχής ψηλότερα από τους ΚΜΟ200 ημερών απλό (29,6) και εκθετικό (28,97 ευρώ).

Για αυτό από τις 10:52 η τιμή της μετοχής έπιασε τα 30,9 ευρώ και το θαύμα είχε γίνει, ο ΓΔ στο +0,4%. Ενώ 20 blue chip είχαν απώλειες!

Ακόμα και επαγγελματίες διαχειριστές έχουν κάνει διάλλειμα για τις χειμερινές αργίες, με τους ιδιώτες επίσης εκτός του κλίματος για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Λιγοστοί οι ενεργοί κωδικοί που συμμετέχουν και η Euroxx Sec. αναφερόμενη στην τάση του διημέρου παρατηρούσε: “Η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των ανησυχιών για ένα μεγάλο κύμα κρουσμάτων ‘Omicron’ και των κινήσεων ωραιοποίησης λόγω τέλους έτους”.

Η Leon Depolas Sec. αναφέρθηκε στο ανώτερο επίπεδο που θα μπορούσαμε να δούμε σύντομα αλλά υπό προϋποθέσεις: “Συσσωρευτικά κινείται ο ΓΔΧΑ, o οποίος δεν έχει ακολουθήσει την άνοδο των βασικών Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών. Σίγουρα το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων δεν λειτουργεί θετικά, αλλά δεν αποκλείουμε μια ανοδική προσπάθεια με στόχο την περιοχή των 910 μονάδων, τις τελευταίες μέρες του έτους, έστω και με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις της πανδημίας, αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία, που καλούνται να αποδείξουν ότι παραμένει ενεργή η ανοδική τροχιά της Παγκόσμιας Οικονομίας”.

Επιστέφοντας στην ανάλυση των χαρακτηριστικών της προηγούμενης συνεδρίασης, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι: Μετά το πρώτο δίωρο και αφού ο τζίρος πέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, τα πτωτικά blue chip είχαν περιοριστεί σε 10 και οι μεγαλύτερες απώλειες ήταν της τάξης του -0,8% ενώ στα 12 ανοδικά, κέρδη από +1,3% ως +5,45% είχαν 3, ΕΕΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ. Θυμίζοντας σε αρκετούς ψαγμένους επενδυτές, τη σημασία της σύστασης των βασικών δεικτών και των συντελεστών που συνοδεύουν κάθε συμμετέχοντα τίτλο.

Η διακύμανση του μέσου όρου από όσα περιγράψαμε, είχε διαμορφωθεί στις 7,4 μονάδες από τις 12:04, που ο ΓΔ χτύπησε τις 895,6 μονάδες με χαμηλό την τιμή στο άνοιγμα στις 887,2. Αυτό επέτρεψε τους ισχυρούς θεσμικούς να ορίσουν κατόπιν μια ισορροπία ανάμεσα στις 891,8 και τις 893,1 μονάδες. Αυτό το χαμήλωμα του μέσου όρου με την ΕΕΕ σταθερά στο +5,5% αντιστοιχούσε σε αύξηση του πλήθους των καθοδικών blue chip, με ταυτόχρονη αύξηση των καθοδικών μετοχών συνολικά, που ήταν με τη συμπλήρωση πέντε ωρών 70 με 30 ανοδικά. Συνεπώς η μονιμότητα στην εναλλαγή της διάθεσης για ρίσκο στην τελευταία εβδομάδα ίσχυε, αλλά την σκέπαζε ως προς τις μεταβολές των βασικών δεικτών το +5,5% της ΕΕΕ και η σταθερότητα των μικρών κερδών σε ΕΛΠΕ ΜΠΕΛΑ, ενώ στην παρέα των ανοδικών έμειναν επίσης οι ΔΕΗ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΙΤC.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές σε μια συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές και μικρό όγκο συναλλαγών. Ο Dow Jones για έκτη συνεδρίαση διαδοχικά έκλεισε με άνοδο με τον S&P 500 να σημειώνει το 70ο ρεκόρ για φέτος. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,25% στις 36.488 μονάδες και βρίσκεται κοντά σε νέο υψηλό. Ο Nasdaq κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα στις 15.766 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 4.793 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ στο 28% των συνεδριάσεων το 2021, φαινόμενο που καθιστά τη φετινή χρονιά τη δεύτερη καλύτερη όσον αφορά τα ρεκόρ, μετά τα 77 του 1995. Ιστορικά, η Wall Street ανεβαίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου του «Santa Claus rally», τις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες του Ιανουαρίου.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών πραγματοποίησαν πτώση 2,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών των ΗΠΑ. Οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες κατά 2,7% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. Αναλυτές της Wall Street ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου εκτινάχτηκε 6 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,54%. Το δολάριο κατέγραψε οριακές κινήσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,6%, ενώ ο χρυσός κατέγραψε απώλειες 0,3%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ήπιες απώλειες κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τετάρτη σε συνεδρίαση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 διολίσθησε -0,1% στις 487,98 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε +0,66% υψηλότερα στις 7.420,69 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,7% στις 15.852,25 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση -0,27% στις 7.161,52 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε με απώλειες -0,37% στις 27.344,25 μονάδες, ενώ ο στην Ισπανία ο IBEX κατέγραψε πτώση -0,17% στις 8.673,70 μονάδες.

ΧΑ

Με σταθερό πυλώνα τα άνω του +5% κέρδη της ΕΕΕ, άνοδος +0,49%, αγνοώντας τα διεθνή

Οι θεσμικοί στην Αθήνα εκδήλωσαν από το άνοιγμα πρόθεση να μην παρακολουθήσουν την διάθεση των επενδυτών για ήπια ρευστοποίηση θέσεων στα διεθνή. Εδώ, η επιλεκτική αλλά επίμονη ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για ελάχιστα blue chip, προκάλεσε από την αρχή σχεδόν κυριαρχία στο θετικό πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών, παρά το μονίμως χαμηλότερο πλήθος των ανοδικών έναντι των πτωτικών blue chip.

Με αποφασιστικές κινήσεις όρισαν από το άνοιγμα ως τις 12:05 το εύρος διακύμανσης της αγοράς και από τις 13:10 ως τις 17:20 συναίνεσαν οι συναλλασσόμενοι σε μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ήτοι πλάγια κίνηση, ελαφρά κάτω από τις 892 μονάδες και οριακά κάτω από τις 893,8 ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 889,3 χονδρικά. Δεν υπήρξε μετά τις 13:00 αναζήτηση νέας ισορροπίας, ούτε επανεμφανίστηκαν πιέσεις για περισσότερες από 4 ώρες. Τα περισσότερα blue chip έκλεισαν με απώλειες (12) και περίπου άλλα τόσα (11) εμφάνισαν κέρδη άρα αμετάβλητα ήταν 2. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΕΥΔΑΠ -2,20%, ΟΤΕ -0,66%, ΛΑΜΔΑ -0,64%, και ΠΕΙΡ -0,54% ενώ τα υπόλοιπα πτωτικά έχασαν από -0,4% ως -0,11%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 11 κερδισμένα ήταν ΕΕΕ +5,34%,ΜΠΕΛΑ +0,97%, ΕΥΡΩΒ +0,81%, ΕΤΕ +0,48%, και ΟΛΠ +0,47% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από 0,11% ως +0,4%. Αρκετά από όσα αναφέραμε ήταν στην αντίθετες θέσεις στη σύνοδο της Τρίτης.

Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ στην τρίτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του έτους αποτύπωσαν ένα σταθερό ενδιαφέρον για σχηματισμό θέσεων για λίγα μόνο blue chip. Αυτό ήταν έκφραση της ανάγκης συσσώρευσης εν μέσω της επιστροφής σε επιφύλαξη των επενδυτών στις αγορές της Ασίας και το μεικτό μήνυμα των παραγώγων των δεικτών των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης. Οι αγοραστές στα ξένα χρηματιστήρια δεν δικαιώθηκαν από την γεμάτη αλλαγές πρόσημων στις μεταβολές των δεικτών της Νέας Υόρκης έναρξη.

  • Ο τζίρος εδώ, ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης αφού διαμορφώθηκε μετά τις δημοπρασίες σε 36,977 εκατ., συνεπώς ήταν αρκετά χαμηλότερος από τον μέσο τζίρο των 41,5 εκατ. της προηγούμενης εβδομάδας.

  • Το μέγιστο ήρθε στο πρώτο δίωρο ορίζοντας μια κλιμακούμενη κατόπιν πτωτική πορεία για περίπου 40 λεπτά με όλες τις ώρες μετά τις 13:10 συσσώρευση σε επίπεδα με απόσταση από το κατώτερο μέρας που ήταν η τιμή ανοίγματος μόνιμα σε θετικό πεδίο. Οι δημοπρασίες όρισαν κλείσιμο μακριά από το ελάχιστο της διακύμανσης στην ελεύθερη διαπραγμάτευση

  • Η συνισταμένη των επενδυτικών κινήσεων επέβαλε να εμφανιστούν μέτριες απώλειες σε περισσότερες μετοχές των βασικών δεικτών, και μέτρια κέρδη σε ελαφρά λιγότερες. Ήταν μέρα που ο ορίζοντας στα διεθνή φαινόταν συννεφιασμένος. Οι πιέσεις σε 15-20 (το πολύ και περιοδικά) από τα 25 blue chip στο δεύτερο μέρος, έφεραν στο τέλος 12 πτωτικά blue chip, με 1 εξ αυτών να χάνει πάνω από -2% ενώ μηδενική μεταβολή είχαν 2 και άνοδο είχαν 11.

  • Η ανισορροπία στο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών μετοχών συνολικά 56/42, υπογράμμισε τη διάθεση των θεσμικών επενδυτών για ανοδική συσσώρευση μετά από ανά μέρα εναλλαγές στην ομάδα των μετοχών για ρευστοποίηση θέσεων εντός και εκτός βασικών δεικτών. Για την εξέλιξη ειδοποιήσαμε από τα πρώτα τρία τέταρτα της σημερινής συνεδρίασης. Αναφέροντας την πιθανή κατάκτηση επιπέδων κοντά στις 893 μονάδες.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 893,61 από 889,29 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,49% ή 4,32 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 39,977 από 43,131 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιστρέφοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 8,444 από 5,221 εκατ. ευρώ, και η ΔΕΗ απασχόλησε τα 2,829 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ απασχόλησε 2,808 εκατ. ευρώ, η ΜΥΤΙΛ 737.172 ευρώ, η ΕΤΕ απασχόλησε 552.716 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ απασχόλησε 537.600 ευρώ, ο ΟΠΑΠ 502.800 και η ΠΕΙΡ τα 477.387 ευρώ.

Τη διακύμανση (7,36 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 887,21 (-0,23%) από 886,18 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 12:04 και ήταν οι 895,57 (+0,59%) από 892,09 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 42 από 61 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 56 από 36 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 29. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,133 από 65,629 δις ευρώ την Τρίτη 29/12.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 3,154 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,49% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,35%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,52% στις 2148,77 από 2137,72 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 11,05 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τρίτης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,24%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Αποτύπωσαν αισιόδοξες προσδοκίες στα ΣΜΕ του FTSE25

Στην τρίτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα μετά το πρώτο πεντάλεπτο σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,81 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 11,05 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2154,73 μονάδες, ήρθε στις 12:06. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2131,91 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2148,77 από 2137,72 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,52% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 3,260 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 29/12.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 383 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2145,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2134,00 με τελευταίες πράξεις στις 2135,00 από 2136,50 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε τις 2145,50 από 2134,50 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2532 από 2627 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2141,00 μονάδες, κατώτερο στις 2139,00 και τελευταίες πράξεις στις 2141,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2148,00 από 2133,75 μονάδες και ανήλθαν σε 122 από 97 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε αχνό ενδιαφέρον. Δεν υπήρξαν συναλλαγές για τα calls λήξης Ιανουαρίου, αλλά άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου με τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου υπήρξε συναλλαγή 1 συμβολαίου με τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Η διάθεση για συμμετοχή αυτή τη βδομάδα σχετίζεται με τις εκτιμήσεις συνδυασμένες με τις αντίστοιχες προσδοκίες των traders για την επόμενη χρονιά. Κάτω από αυτό το πρίσμα ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ επισημαίνει: “Το 2022 ξεκινά με αρκετούς ‘πονοκεφάλους’, που όπως όλα δείχνουν θα μας απασχολήσουν για αρκετούς μήνες ακόμα. Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα τελειώσει η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις, η εξέλιξη της πανδημίας, μετά την έλευση της “Omicron” και τα νέα περιοριστικά μέτρα, οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, φαίνεται να δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Μένει να φανεί, εάν η νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, “κλείνοντας την κάνουλα”, θα αλλάξει τους συσχετισμούς των Αγορών και αν θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, ή όχι. “Για την Χώρα μας, αναμένονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, με την Ελληνική Οικονομία να επωφελείται σημαντικά από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Αν και η επενδυτική βαθμίδα δεν αποτελεί συζήτηση για την επόμενη χρονιά, η λεκτική στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, παρέχει ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για παν ενδεχόμενο”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 579,50 από 578,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 8.

Ο ΔΤΡ την Τετάρτη, κινούμενος μεταξύ 571,01 μονάδων (-0,78%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 571,53 (-0,68%), και ανώτερο τις 578,47 (+0,52%) έκλεισε στις 576,51 μονάδες με άνοδο +0,18%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 9,003 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,33%) απασχόλησε 1,852 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,48%) 1,822 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,54%) απασχόλησε 1,262 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,81%) απασχόλησε 2,314 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης με κυρίαρχα αυτά της σειράς Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 748 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 94.351 από 94.559 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 690 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.247 από 26.331 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,91 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 331 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.584 από 24.795 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,899 ευρώ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 547 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 34.796 από 34.489 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,30 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 178 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, τα 164 ΣΜΕ του ΔΕΗ και τα 110 ΣΜΕ του ΟΤΕ λήξης Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν απλωμένο στα 4635 συμβόλαια για ΦΡΛΚ, στα 2000 για ΕΕΕ, στα 1300 για ΟΤΕ, στα 902 για ΜΠΕΛΑ, στα 674 για ΤΕΝΕΡΓ, στα 500 για ΕΛΧΑ και στα 400 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου

“Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, το 2022, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αυξημένη μεταβλητότητα, κυρίως λόγω των πολλών αστάθμητων παραγόντων, που θα συνεχίσουν να επικρατούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα. Παρά τις αισιόδοξες προοπτικές που εκφράζονται μέσω των αυξητικών εκτιμήσεων του ΑΕΠ για το 2022, υπολειπόμεθα κατά 25% από τα προ κρίσης επίπεδα.

Στα θετικά της νέας χρονιάς θα πρέπει να αναφερθούν τα αναμενόμενα πακέτα ανάκαμψης, που θα καλύψουν μεγάλο κομμάτι του ελλείμματος των επενδύσεων, αν και η εκτίμηση της Αγοράς είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι θα απορροφηθεί από μικρό αριθμό μεγάλων Ομίλων και δεν θα διαχυθεί στο σύνολο της Οικονομίας. Επιπλέον ο περιορισμός της πανδημίας μέσω της επέκτασης των εμβολιαστικών προγραμμάτων, μέχρι την έλευση της τουριστικής περιόδου, θα βοηθήσει να επαναληφθεί μια εξαιρετική χρονιά στον βασικότερο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας.

Συμπερασματικά, παρά τις θετικές εκτιμήσεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, η νέα χρονιά αναμένεται ταραχώδης & με αυξημένη μεταβλητότητα. Αυτή θα καθορίζεται κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού τόσο στο εγχώριο, όσο και στο διεθνές περιβάλλον, καθώς και από τα μέτρα που θα λαμβάνονται για την αντιμετώπισή του. Πιθανή είναι η αδυναμία επίτευξης των φετινών υψηλών κερδών και το 2022 για αρκετούς κλάδους, κυρίως όσους είναι ενεργοβόροι και με μεγάλη συμμετοχή εισαγόμενων Α΄ Υλών. Το 2022 οι αποδόσεις θα βγαίνουν δυσκολότερα & με υψηλότερο αναλαμβανόμενο κίνδυνο”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

“Μπορεί οι περισσότεροι να είναι απαισιόδοξοι για το 2022, μιας και ο πληθωρισμός και η πανδημία φοβίζουν, ωστόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η Ελληνική Οικονομία δείχνουν να έχουν πολλά όπλα στη φαρέτρα τους. Από την άλλη, αν δει κάποιος τα εβδομαδιαία γραφήματα, δείχνουν ότι μπορεί να κάνουν σημαντική ανοδική κίνηση, από τη στιγμή που θα μπορέσουμε να βγούμε από τη μεγάλη συσσώρευση που κράτησε σχεδόν το σύνολο του 2022.

Το 2022 από τη μία είναι ένα έτος με τον φόβο του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων να πλανάται πάνω από τις Οικονομίες και από την άλλη είναι μία χρονιά με τις μεγαλύτερες επενδύσεις της τελευταίας 10ετιας στη Χώρα. Αν κάποιος δει χρηματιστηριακά την Αγορά σε “μεγάλη εικόνα”, θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάτι μεγάλο. Ο ΓΔ τουλάχιστον, έστω και πλασματικά, από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει επίπεδο, μιας και οι 900 μονάδες έχουν “στοιχειώσει” την Αγορά τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη υπάρχουν τίτλοι που έχουν υπεραποδώσει και θα συνεχίσουν να το κάνουν το επόμενο διάστημα. Πληροφορική, Κατασκευές και Βιομηχανία φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να σέρνουν την ανάπτυξη και το 2022”.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν άτονα σήμερα Πέμπτη 30/12, καθώς η εξάπλωση του Omicron κορονοϊού θόλωσε την τελευταία ημέρα συναλλαγών του έτους για πολλά χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, ενώ το πετρέλαιο πρόκειται να ολοκληρώσει το 2021 με κέρδη άνω του 50%.

Με τα κρούσματα κορωνοϊού να φτάνουν σε υψηλά ρεκόρ, πολλές χώρες προσπαθούν να περιορίσουν την οικονομική ζημιά χαλαρώνοντας τους κανόνες απομόνωσης αντί να καταφεύγουν σε lockdown.

Υπήρχαν ορισμένα θετικά οικονομικά στοιχεία από τη Νότια Κορέα, όπου μια άνοδος 5,1% τον Νοέμβριο της βιομηχανικής παραγωγής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια χαλάρωση των παγκόσμιων σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.

Ωστόσο, το 2021 ήταν δύσκολο για μεγάλο μέρος της περιοχής και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας παρέμεινε σταθερός στο πρώτο μέρος των συναλλαγών σήμερα αλλά στις 8:30 δική μας ώρα χάνει -0,16% και είναι στις 623,62 μειωμένος κατά 6% σε ετήσια βάση.

Τα κινεζικά blue chip με τον CSI300 ως δείκτη έχασαν επίσης 6% λόγω των μεγάλων πτώσεων των εταιριών του τεχνολογικού τομέα καθώς το Πεκίνο ενίσχυσε τους περιορισμούς στον κλάδο. Ωστόσο σήμερα στις 8:30 δική μας ώρα έχει κέρδη +0,80% και είναι στις 4922,23 μονάδες

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε αρχικά -0,7% αλλά στις 8:35 έχει απώλειες -0,40% , γεγονός που τον άφησε με μέτρια άνοδο 4,6% για το έτος και με σχετική απόσταση από την κορυφή σε βάθος τριών δεκαετιών που έφτασε τον Σεπτέμβριο. Το Τόκιο είναι κλειστό την Παρασκευή.

Η αγορά της Ταϊβάν με τον TWII ως βασικό δείκτη ξεπέρασε τις επιδόσεις στην περιφέρεια με άνοδο 24% χάρη στην έντονη ζήτηση για τσιπ υπολογιστών εν μέσω περιορισμένης προσφοράς. Ωστόσο σήμερα στις 8:30 δική μας ώρα υποχωρεί -0,16% και είναι στις 18.218,84 μονάδες.

Ο αναλυτής της BofA, Ajay Kapur, βλέπει ως πιθανή μια κάποια ανοδική πορεία για τις ασιατικές αγορές βραχυπρόθεσμα, αλλά οι προσδοκίες του είναι ουδέτερες από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, δεδομένου ότι η παγκόσμια ρευστότητα είναι πιθανό να κορυφωθεί καθώς η Federal Reserve σταματά να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία. Είναι επίσης αρνητικός για την Κίνα από τις προσδοκίες του ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται και τα εταιρικά κέρδη θα απογοητεύσουν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν κατά -0,2% στις αρχές της διαπραγμάτευσης αλλά στις 8:40 τα ΣΜΕ για τον S&P 500, έχαναν 0,05%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα